ΕΞΟΔΟΣ

Τρώγεται ένας πίνακας ζωγραφικής; Η απάντηση στο Φεστιβάλ Βόλου

Ανάμεσα στα ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα σας περιμένουν ενδιαφέρουσες γευστικές εκδηλώσεις που συνδέουν το φαγητό και το ποτό με τη μουσική και τη ζωγραφική.

21.09.2022| Updated: 22.09.2022
Τρώγεται ένας πίνακας ζωγραφικής; Η απάντηση στο Φεστιβάλ Βόλου

Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που είδαμε το Φεστιβάλ Βόλου να προσθέτει, δίπλα σε εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις, συναυλίες, προβολές, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, και κάποιες γευστικές εκδηλώσεις – η αρχή έγινε με γευσιγνωσίες και σεμινάρια, «φουτουριστικούς» μεζέδες με ηλεκτρονικό soundtrack και κοκτεϊλικά σετ. Η προσθήκη της γαστρονομίας στο καλλιτεχνικό της «μωσαϊκό» έδωσε μια ακόμη διάσταση στη διοργάνωση, που καλύπτει διάφορες πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού. Φέτος που το φεστιβάλ, υπό τον τίτλο «Σύνθεση», τρέχει εδώ και λίγες ημέρες, απλωμένο σε ετερόκλιτους δημόσιους (και όχι μόνο) χώρους, τους οποίους καλείται κανείς να δει με άλλη ματιά, το γευστικό κομμάτι επανέρχεται με ένα νέο κράμα προϊόντων, ανθρώπων και ιδεών.

Η περσινή διοργάνωση είχε διαφορετικών τύπων γευστικά ερεθίσματα / φωτογραφία: Γεωργία Καραμπίνη
Τα κράκερ γαρίδας με νότες ντομάτας, πιπεριάς και φέτας – αναφορά στις γαρίδες σαγανάκι ήταν ένα από τα περσινά highlights
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Κυψέλη στον Βόλο φτιάχνει κρέμα του ονείρου εδώ και 60 χρόνιαΗ Κυψέλη στον Βόλο φτιάχνει κρέμα του ονείρου εδώ και 60 χρόνια

Αν λοιπόν βρεθείτε στον Βόλο από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, θα έχετε την ευκαιρία να διερευνήσετε αρκετά πάρε-δώσε της γεύσης με άλλα πεδία. Στις 29/9 στο ΜεΖέν, το τσιπουράδικο νέας κοπής που εκσυγχρονίζει με τον δικό του τρόπο τις παραδόσεις της πόλης, ο Γρηγόρης Χέλμης φτιάχνει τον δικό του «εδώδιμο πίνακα» αντλώντας έμπνευση από τον Μεγάλο Μεταφυσικό του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Όπως εξηγεί ο σεφ,  χωρίζει την κεντρική μορφή του έργου του σπουδαίου Ιταλού καλλιτέχνη, που γεννήθηκε στον Βόλο, σε 4 μέρη, στα οποία αναφέρονται τα 4 + 1 πιάτα που απαρτίζουν το μενού της βραδιάς (κόστος: 25 ευρώ/άτομο). Τα πιάτα αυτά συνθέτουν ένα γευστικό αφήγημα που αποτυπώνει την πορεία του τσίπουρου και των μεζέδων του στη γαστρονομική ιστορία του Βόλου, ξεκινώντας από τα πρώτα τους χρόνια και φτάνοντας μέχρι τις μαγειρικές αναζητήσεις του σήμερα. Ο χώρος θα έχει «ντυθεί» ανάλογα και το σερβίρισμα-έκπληξη, συνδεδεμένο επίσης με τον πίνακα, θα προσθέσει ένα έξτρα στοιχείο στη βραδιά. Ο σεφ και υπεύθυνος των εκδηλώσεων γαστρονομίας του φεστιβάλ αναλαμβάνει δράση και την επομένη, 30/9,  δίνοντας ένα διαφορετικό γευστικό «χρώμα» στο πάρτι του HER Project «Right HER(e) Right Now», ένα μουσικό πρότζεκτ που γεννήθηκε το 2018 στην Αθήνα με σκοπό να αναδείξει γυναίκες DJs και παραγωγούς της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ θα σας περιμένει ένα all-female line up και φωσφοριζέ street food (είσοδος: 5 ευρώ).

«Θα έτρωγες έναν πίνακα;» θα ρωτάνε την Πέμπτη 29/9 στο ΜεΖέν

Ο Γρηγόρης Χέλμης

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου

Η σύνδεση μουσικής και γεύσης επανέρχεται, σε άλλο πλαίσιο, το Σάββατο 1/10. Το πρόγραμμα έχει «Βιολιά και Μεζεκλίκια». Το φεστιβάλ τιμά τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με ένα παραδοσιακό μικρασιάτικο «νεοπανηγύρι» στον πολυχώρο της Λίμνης στη Νέα Ιωνία. Ο Κυριάκος Γκουβέντας, με ικανότατη πορεία στον χώρο της ελληνικής λαϊκής, δημοτικής και παραδοσιακής μουσικής και ιδρυτικό μέλος της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, επιμελείται το μουσικό σκέλος της εκδήλωσης και ο Μιχάλης Νουρλόγλου, executive chef του εστιατορίου Première του ξενοδοχείου Athenaeum InterContinental, σιγοντάρει με μικρασιατικές μπουκιές/μεζεδάκια με τη δική του οπτική. Το γευστικό line up είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, αλλά ο σεφ μας είπε για πολίτικη σαλάτα και τουρσιά, μπουρέκια, κισκέκ, πασά κεφτέ με παστουρμά, τα οποία θα μπορεί να συνοδεύσει κανείς με τσίπουρο, κρασί ή μπίρα (εδώ το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιλογές του καθενός). Και μια που λέμε για μπίρα, το φεστιβάλ έχει φέτος τη δική του, τη Volos Festival Pilsener, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας. Θα παρουσιαστεί στο closing party, στις 2/10, το οποίο… έχει ένα μυστικό: μέχρι στιγμής ξέρουμε πότε θα γίνει αλλά όχι πού, ενώ μένει να ανακοινωθεί και το ποιος θα επιμεληθεί τις γεύσεις του. Για να μάθετε περισσότερα, συντονιστείτε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φεστιβάλ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών