ΕΞΟΔΟΣ

A For Athens

Μαρτίνι με θέα

14.01.2015| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
A For Athens

Μαρτίνι με θέα.

Αραγε τα κοκτέιλ με μαρτινι χρειάζονται οπωσδήποτε έναν στιβαρό πρωταγωνιστή που θα τους πλέξει το εγκώμιο για να τα αναδείξει; Με αφορμή το τρανό παράδειγμα του Τζέιμς Μποντ, που έκανε σύμβολο κοινωνικού status το κοκτέιλ μαρτίνι (με τζιν ή με βότκα), προκαλέσαμε τον bartender Θοδωρή Πυρίλλο στην ταράτσα του A for Athens στο Μοναστηράκι να φτιάξει ένα αντάξιό του. Καλέσαμε και τους ομοϊδεάτες bartenders, φίλους του Θοδωρή, Νίκο Μπάκουλη και Βασίλη Κυρίτση και πιάσαμε ψιλή κουβέντα για την υπόσταση του μαρτίνι. Σε ένα από τα πιο ωραία μπαλκόνια της πόλης, με φόντο την Ακρόπολη, έφτιαξαν τρία κοκτέιλ τα οποία δεν χρειάζονται κανέναν… κολαούζο για να αναδειχθούν.

Από αριστερά: Θοδωρής Πυρίλλος, Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης

Η μαρτινιάδα μάς πήγε στην προ Μποντ εποχή, στην αρχαία Αθήνα και στον Ιπποκράτη, ο οποίος λέγεται ότι ήταν ο πρώτος που προσέθεσε άψινθο στο κρασί για να το αρωματίσει. Θεωρείται ότι ο ιπποκράτειος οίνος είναι ο πρόγονος του γλυκού βερμούτ. Οι τρεις γνώστες πέρασαν γρήγορα από το θέμα βερμούτ στον προκάτοχο του dry martini, το martinez, ένα κοκτέιλ που συνδυάζει «τζιν και γλυκό βερμούτ» με αρώματα εσπεριδοειδών και μαρασκίνο, και έχει μάλλον δροσιστικό χαρακτήρα. Ο Θοδωρής χρησιμοποίησε για το σερβίρισμα όχι ποτήρι, αλλά φλιτζάνι τσαγιού, αποτίνοντας φόρο τιμής στο καθιερωμένο καμουφλάζ της περιόδου της ποτοαπαγόρευσης. Αρωμάτισε το φλιτζάνι με ένα δυνατό «νησιώτικο» σκωτσέζικο ουίσκι και ανακάτεψε γλυκό ιταλικό βερμούτ, μπίτερς περγαμόντου και ένα μείγμα από τζιν αρωματισμένο με ελαιόλαδο και νότες από ουίσκι. Αυτό είναι το Old Sport, ένα «ανάποδο martinez», εμπνευσμένο από την ταινία «Gatsby», ίσως το πιο ύπουλο κοκτέιλ που έχω δοκιμάσει και ένα από τα πιο δημοφιλή του εξαιρετικού καταλόγου τους. Ο κύριος Μπάκουλης παρουσίασε ένα βικτωριανού στυλ κοκτέιλ βασισμένο στην τεχνική του fast infusion, δηλαδή μιας αυτόματης αντίδρασης που δημιουργεί… μπουρμπουλήθρες, χρησιμοποιώντας ως σέικερ ένα γυάλινο βαζάκι μέσα στο οποίο χτύπησε τη σαμπάνια με ζάχαρη, μπίτερς από γκρέιπφρουτ, φρέσκο δεντρολίβανο, λεβάντα και φλούδες εσπεριδοειδών. Ελαφρώς γαργαλιστικό, αρμονικά αρωματισμένο, έργο καλλιγραφίας και εξαιρετικά κομψό στην όψη. 

Από αριστερά: Σε βικτωριανό στυλ το κοκτέιλ Victorian Martini του Νίκου Μπάκουλη, με μαρτίνι και αρωματισμένη σαμπάνια. Δειξιά: D ’n’ T, από τον Βασίλη Κυρίτση.

Γεωμετρικός και απόλυτος, ο Βασίλης Κυρίτσης προέβη σε μια «διχοτομημένη σύνθεση», το D’ n’ T, δηλαδή dry martini και τόνικ, εκ του επιτυχημένου συνδυασμού τζιν με τόνικ. Μάλιστα τα προσέφερε σε ξεχωριστά ποτήρια, για να υπογραμμίσει την ακεραιότητα του καθενός. Κάθε γουλιά του ενός συναγωνιζόταν την επόμενη. Τρία μεσογειακά κοκτέιλ που φτιάχτηκαν απέναντι από την Ακρόπολη, με φρέσκα εσπεριδοειδή και μυρωδικά, κατά τη διάρκεια μιας ατελείωτης κουβέντας με τους τρεις Ελληνες bartenders, οι οποίοι έχουν διαδοχικές νίκες στον παγκόσμιο διαγωνισμό World Class και άρα δεν μπορούν παρά να καταρρίπτουν σε μόνιμη βάση το μύθο του μποντ-ικού μαρτίνι και να χτίζουν τον δικό τους.

 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών