ΑΓΟΡΑ

Baharat

Επισκεφθήκαμε το μοναδικό μπαχαράδικο της Κηφισιάς, που δεν μετρά παρά μερικούς μήνες ζωής.

13.01.2012
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Επισκεφθήκαμε το μοναδικό μπαχαράδικο της Κηφισιάς, που δεν μετρά παρά μερικούς μήνες ζωής.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Το Baharat ανήκει στον Σοφοκλή Ψιλιανό που γνώριζε ήδη το εμπόριο μπαχαρικών ως εισαγωγέας. Γι’ αυτό και το κατάστημα καταφέρνει να πουλά σε λογικές τιμές, αν και τα μπαχαρικά είναι ούτως ή άλλως μια οικονομική «πολυτέλεια» αφού μικρή ποσότητα μπορεί να νοστιμίσει εύκολα και απλά την καθημερινή μας μαγειρική. Ένα μπαχαράδικο έλειπε από τη περιοχή, οπότε το Baharat ήρθε να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό.

Τι ψωνίζουμε: Τα μπαχαρικά έρχονται ολόκληρα και υπόκεινται σε επεξεργασία σε ειδικούς σπαστήρες και μύλους στις εγκαταστάσεις τους στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί τα χονδροτρίβουν, τα κάνουν σκόνη ή τα χαρμανιάζουν σε μείγματα, όπως το καρίνο, ιδανικό για το κοτόπουλο, και το baharat balik με μαϊντανό, δυόσμο, σκόρδο, δενδρολίβανο, κόλιανδρο και πιπέρι, που ταιριάζει πολύ στο ψητό ψάρι. Από τη Βραζιλία φέρνουν ροζ πιπέρι και από το Βιετνάμ πράσινο, μαύρο και λευκό, από τη Μαδαγασκάρη γνήσια βανίλια, καπνιστή πάπρικα από την Ισπανία και μαύρο σινάπι από την Ολλανδία. Εξ Ινδονησίας έρχεται μια απίθανη κανέλα, από Τουρκία σουμάκ, μαχλέπι και κύμινο κι απ’ τις Κομόρες γαρίφαλο. Εστραγκόν παραγγέλνουν από την Αίγυπτο, τζίντζερ από την Κίνα κι από τη Συρία κόλιανδρο που μοσχομυρίζει. Η Ινδία τους προμηθεύει με κακουλέ και κιτρινόριζα για χρώμα, τσιμένι και τσίλι για τα πικάντικα, μέχρι μοσχοκάρυδο, κάρυ και εκλεκτό γκαράμ μασάλα. Ελληνικής προέλευσης είναι τα αρωματικά: μαραθόσπορος, θρούμπι, θυμάρι, άρκευθος, βαλεριάνα και φασκόμηλο, από τη Χίο η μαστίχα, απ’ την Κοζάνη ο κρόκος από την Ήπειρο το σαλέπι. Θα βρούμε επίσης μύλους μπαχαρικών, με κεραμικές, ανθεκτικές λεπίδες, αλλά και γουδιά για όσους προτιμούν να τρίβουν τα μπαχάρια τους στο σπίτι. Τέλος, υπάρχουν και επιλεγμένα μέλια, τα εκλεκτά γλυκά κουταλιού από τις Γουμένισσες, κάμποσα αρωματικά τσάγια, ζυμαρικά από τα Άνω Πορόια καμωμένα με βουβαλινό γάλα, κάπαρη και τα φύλλα της από την εταιρεία Λιοστρόφι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών