ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χαρούπι: Για τσιγαριαστά και ξεροτήγανα

Το εστιατόριο που εκπροσωπεί επάξια την κρητική κουζίνα στην Θεσσαλονίκη

22.05.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
Χαρούπι: Για τσιγαριαστά και ξεροτήγανα

Το εστιατόριο που εκπροσωπεί επάξια την κρητική κουζίνα στην Θεσσαλονίκη.

Η θέση: Στα Λαδάδικα, στο ισόγειο ενός μοντέρνου ψηλού κτιρίου, στο τέλος της Σαλαμίνος.

Η ατμόσφαιρα: Ο χώρος είναι απλά διακοσμημένος, το μαγαζί έχει μεγάλες τζαμαρίες που του δίνουν έξτρα φωτεινότητα.

Το φαγητό: Ο Μανώλης Παπουτσάκης μαγειρεύει μεν γεύσεις από τον τόπο του, αλλά κάπως ανανεωμένα. Τα υλικά τού τα στέλνουν από το νησί, κάτι τυριά μακράς παλαίωσης που δύσκολα βρίσκεις μακριά από την Κρήτη, μαζί και χόρτα και κουνέλια, και όλα τα καλά. Στο μενού που «τρέχει» τώρα θα δοκιμάσετε κοτόπουλο κοκκινιστό με τραγανή πέτσα και χυλοπίτες, καπνιστό με απάκι και ξερό ανθότυρο. Νόστιμη η παραλλαγή του «φτωχόγιαννου», του ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου, με λαχανικά ζουλιέν, που μοιάζει με ψαρόσουπα. Πιλάφι και σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα επιβάλλονται. Πολλά πιάτα ημέρας κατσαρολάτα, όπως το γουρουνάκι τσιγαριαστό με πορτοκάλι και κύμινο, αλλά και το εποχικό στιφάδο με χταπόδι, πετιμέζι και μαρουβά, που το σερβίρει με γίγαντες. Στο τέλος θα σας κεράσουν «ξεροτήγανα», ένα τηγανισμένο φύλλο από χαρουπάλευρο με μέλι και καρύδια.

Η κάβα: Κρήτες παραγωγοί και γηγενείς ποικιλίες σε 60 ετικέτες. Εξαιρετική τιμολόγηση στις φιάλες, ελκυστική αρκετά ώστε να καταναλώσετε μια και δυο.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περίπου 20 ευρώ το άτομο.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά από τις 12.30 μέχρι τα μεσάνυχτα. Αν είστε με αυτοκίνητο, μπορείτε να το αφήσετε στο πάρκινγκ του λιμανιού. Πριν ή μετά το γεύμα περπατήστε στην πλακόστρωση ιστορική γειτονιά της πόλης, τα Λαδάδικα, που αναβιώνουν τα τελευταία χρόνια. 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών