ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Clochard

Ενα από τα θρυλικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, από τα ελάχιστα που επιβίωσαν, είναι το Clochard. Eξαιρετική κουζίνα, απίστευτη λίστα κρασιών, φιλικό και ευγενικό περιβάλλον και σέρβις.

26.10.2015| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Clochard

Ενα από τα θρυλικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, από τα ελάχιστα που επιβίωσαν, είναι το Chlochard. Eξαιρετική κουζίνα, απίστευτη λίστα κρασιών, φιλικό και ευγενικό περιβάλλον και σέρβις.

Η θέση: Προξένου Κορομηλά 4, στον πιο chic δρόμο της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης.


Η ατμόσφαιρα: Ενός ακριβού και καλού εστιατορίου όπου το παλιό με το νέο παντρεύονται αρμονικά. Τα φρέσκα λουλούδια στην είσοδο και στο μπάρ, και η γυάλινη προθήκη ποτών και κρασιών δίνουν τον τόνο.



Το φαγητό: Ελληνικό και διεθνές κυρίως γαλλικό, με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Πλούσιος κατάλογος με ορεκτικά και πρώτα πιάτα, φρέσκο ψάρι, κρεατικά και ζυμαρικά και βέβαια γλυκά. Δοκίμασα ως πρώτο πιάτο μια ψαρόσουπα. Μού έκανε εντύπωση η παρουσίαση. Ηρθε ένα βαθύ πιάτο που στο κέντρο είχε τα ψιλοκομένα λαχανικά, και από επάνω το ψάρι φιλεταρισμένο. Επειτα ο μετρ με σέρβιρε από την σούπα μέσα από την σουπιέρα. Ωραία γεύση αλλά ελαφρώς αδύναμη. Αντίθετα τα ορεκτικά ήταν εξαιρετικά. Μια μους από αυγά καπνιστής ρέγγας, φίνα και ντελικάτη αλλά ταυτόχρονα με διακριτή την γεύση αυγωμένης καπνιστής ρέγγας. Ενα από τα πιάτα που θα θυμάμαι. Μου άρεσε επίσης το χταπόδι με την λεμονάτη φάβα διακοσμημένη με “κουμπιά” κάππαρης. Φρέσκο χταπόδι σχάρας που δεν ήταν προβρασμένο όπως συχνά συνηθίζουν οι εστιάτορες για να κερδίζουν χρόνο και να φαίνεται μαλακό. Αλλά το φρέσκο χταπόδι είναι σκληρούτσικο και μυρίζει θάλασσα. Με προτροπή του ιδιοκτήτη κ. Βασίλογλου δοκίμασα μοσχαρίσιο κότσι. Τρυφερό κρέας, έντονη κόκκινη σάλτσα που ταίριαζε απόλυτα με τον ονειρεμένο πουρέ σελινόριζας που συμπλήρωνε το πιάτο. Εκλεισα με την αυθεντική crèpe suzette, με μπόλικο Grand Marnier. Yπέροχη.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε 40-50 ευρώ το άτομο με κρασί.

Η κάβα: 170 ετικέτες κρασιών από σαμπάνιες και γαλλικά κρασιά μέχρι την απίστευτη ποικιλία των ελληνικών ετικετών που αποτελεί τον κύριο όγκο της λίστας. Εννοείται ότι υπάρχουν και όλα όσα «έκλειναν» παλαιότερα ένα καλό γεύμα. Ελληνικά γλυκά κρασιά και πορτό, digestifs και βέβαια μπύρες, ελληνικές και ξένες αλλά χωρίς τις μικροζυθοποιίες μας. Είναι και η μία από τις δύο “παρατηρήσεις” μου από την επίσκεψή μου στο Clochard. Η άλλη είναι ότι θα ήθελα να αναγράφεται στον κατάλογο η προέλευση των ελληνικών καλών προϊόντων π.χ. φέτα Παγγαίου, ή φάβα Σαντορίνης ή ο,τιδήποτε άλλο. Συμβάλλει στην προώθησή τους από την μια και στην “γαστρονομική” παιδεία του κοινού.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοικτά καθημερινές από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 12.30 το βράδυ. Τις Κυριακές από τις 13.00 έως τις 18.00. Το πάρκινγκ από δύσκολο έως πάρα πολύ δύσκολο, αλλά στην Θεσσαλονίκη οι αποστάσεις, ιδιαίτερα στο κέντρο, «περπατιούνται» εύκολα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών