ΜΑΓΑΖΙΑ

Εκλεκτοπωλείο

Ένα καλόγουστο μαγαζί στο Ναύπλιο, γεμάτο ξεχωριστά καλούδια.

12.05.2014| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Εκλεκτοπωλείο

Ένα καλόγουστο μαγαζί στο Ναύπλιο, γεμάτο ξεχωριστά καλούδια.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: H Ευγενία ∆ήµου και ο Λυκούργος Καρατζόγλου είναι ένα ζευγάρι που είχε ως χόµπι το καλό φαγητό. Ναυπλιώτισσα η πρώτη, Κωνσταντινουπολίτης εκ καταγωγής ο δεύτερος, είχαν µεράκι για το καλό φαγητό και τα καλά προϊόντα. Συναντήθηκαν στην Αθήνα όπου ζούσαν και εργάζονταν. Χηµικός η Ευγενία, µε σπουδές πληροφορικής και MBA ο Λυκούργος, εργάζονταν και οι δύο σε φαρµακευτική εταιρεία. Παντρεύτηκαν και κατέβηκαν στο Ναύπλιο να κάνουν το χόµπι τους επάγγελµα. «Το καλό προϊόν ήταν πάντα µέσα στην καθηµερινότητά µας. Και στην Αθήνα ψάχναµε στα καλά µαγαζιά να βρούµε αυθεντικά προϊόντα», λέει η Ευγενία.

Ο στόχος τους είναι το κοινό της πόλης και όχι οι τουρίστες, και ως προς αυτό είναι κατηγορηµατικοί. «Η γειτονιά µάς αγκάλιασε ήδη, αν και δεν έχουµε παρά µόνο 15 µέρες λειτουργίας». Μένω άναυδη. ∆εκαπέντε µέρες µόνο και όση ώρα ήµουν εκεί πέρασε ένα σωρό κόσµος, που ήταν γνωστός και φερόταν σαν «παλιός πελάτης». Η ευγένεια και η ζεστασιά των δύο αυτών νέων ανθρώπων έκαναν το «θαύµα» τους, παρά τους χαλεπούς καιρούς. «Καλό το business plan», λέει η Ευγενία, «αλλά στην καθηµερινότητα ο χαρακτήρας σου βγαίνει προς τα έξω και αυτό που µετράει είναι η συµπεριφορά σου». Κάθε µέρα φτιάχνουν λιχουδιές µε τα προϊόντα τους και τρατάρουν τους πελάτες. «∆εν το κάνουµε για λόγους µάρκετινγκ», λέει ξανά η Ευγενία, «εδώ είναι σαν στο σπίτι µας, έτσι αισθανόµαστε, έτσι κάνουµε». Έφτιαξαν ένα µαγαζί αντάξιο της πόλης, καθόλου σαν τα γνωστά «παραδοσιακά», είτε ως µορφή είτε ως περιεχόµενο. Η µορφή του είναι µοντέρνα και το περιεχόµενο… «αντιγραφή από τον Γαστρονόµο», όπως περήφανα δηλώνουν οι ίδιοι.

Γνωρίζουν τα προϊόντα τους ένα προς ένα, ξέρουν τις ιδιότητες των βοτάνων που πωλούν και σε τι χρησιµεύουν, ξέρουν από τι γάλα φτιάχνεται το καθένα από τα τυριά τους. Επίσης προσέχουν τις τιµές. ∆εν λένε «έχουµε καλά προϊόντα, τα βάζουµε όσο ακριβά θέλουµε». Θέλουν να τα γνωρίσει ο κόσµος, γι’ αυτό και οι τιµές τους είναι απολύτως λογικές.


Τι ψωνίζουμε: ∆εν βρίσκουµε δηλαδή µόνο τα γνωστά γλυκά του κουταλιού, το µέλι και τα ζυµαρικά που έχουν τα «παραδοσιακά» µαγαζιά. Βρίσκουµε σχεδόν όλα τα «ψαγµένα».

Θα βρείτε τα ζυµαρικά ola bio, φλωµάρια από τη Λήµνο, αλεύρι από δίκοκκο στάρι, αλεύρι Μύλοι Πανταζή και Μύλοι Κρήτης, τραχανά της περιοχής, ζυµαρικά του «Πετρόµυλου», κουλούρια Αστυπάλαιας, έναν εξαιρετικό πάγκο µε µυρωδικά και βότανα, µέλι από την Εύβοια, τα αλλαντικά του Μιράν και του Τσιανάβα σε µια µεγάλη βιτρίνα. ∆ίπλα η βιτρίνα των τυριών: νιώτικο κεφαλοτύρι, ξύγαλο Σητείας, τυροκοµικά Ελατος από το Αργος, γραβιέρα Κρήτης του Γασπαράκη κ.ά. Ακόµη, αξιώτικες πατάτες και φακές Φαρσάλων, γίγαντες καστοριανοί του Παναγιωτίδη, µανιτάρια ∆ίρφυς και ένα σωρό άλλα ποιοτικά προϊόντα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών