ΜΑΓΑΖΙΑ

Ελληνικά Καλούδια

Ένα καλόγουστο παντοπωλείο στη σκιά της Ακρόπολης, με εκλεκτά τρόφιμα και μερικές σπάνιες λιχουδιές του τόπου μας.

06.04.2016| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Ελληνικά Καλούδια

αΈνα καλόγουστο παντοπωλείο στη σκιά της Ακρόπολης, με εκλεκτά τρόφιμα και μερικές σπάνιες λιχουδιές του τόπου μας.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Mια ρουστίκ κρεμέ πόρτα και μια τακτοποιημένη βιτρίνα προδιαθέτουν θετικά για το κουκλίστικο μπακάλικο των μόλις 20 τ.μ. που μας υποδέχεται. Ενας μαυροπίνακας στον τοίχο, ξύλινες προθήκες ολόγυρα κι ένα ποδήλατο, που στολίζει το πατάρι. Στα ράφια του παντοπωλείου του Σταμάτη Τσικνιαδόπουλου φιγουράρει μεταξύ άλλων η περιορισμένης παραγωγής φάβα της Σκύρου, που λέγεται «πίσες», από το κτήμα Μουριές: «Νομίζω πως είναι νοστιμότερη και από της Σαντορίνης», λέει ο Σταμάτης, “όμως φέρνω και μια ωραιότατη φάβα Φενεού και την καινούρια φάβα της Κοεμτζοπούλου από τη Σανοτορίνη”.

Τα «Ελληνικά Καλούδια» ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε από μια συζήτηση μεταξύ φίλων το 2008. Ο Σταμάτης βρισκόταν τότε σε ένα μεταβατικό στάδιο στη ζωή του, οπότε αποφάσισε να κάνει την ιδέα πραγματικότητα. Αν και ξεκίνησε γνωρίζοντας ελάχιστα για τα προϊόντα και την παραγωγή, μέσα από τα ταξίδια του και το ψάξιμο, γρήγορα έγινε γνώστης, και μάλιστα με άποψη. «Ο στόχος μου είναι να αναδείξω τον τόπο μου και την αξία των προϊόντων του, δίνοντας και την απαιτούμενη προσοχή στη σωστή σχέση ποιότητας – τιμής». Πιστεύει στην παράδοση, στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και στις ίσες ευκαιρίες προς τους παραγωγούς, είτε αυτοί διαθέτουν μεγάλες μονάδες είτε πρόκειται για πολύ μικρές οικοτεχνίες.


Τι ψωνίζουμε: Και τι δεν βρήκα στις προθήκες του. Από κοζανίτικα τραγανά φύλλα περέκ και καλοφτιαγμένες σοκολάτες από την ελληνική Chocolart, μέχρι παστέλι ολόμελο από την Κέα και τα τέλεια ζυμαρικά Αριάδνη από τον Χελμό. Επίσης τα διάσημα μουστοκούλουρα του Δαρεμά, τις φοβερές χαρουπένιες παξιμαδοφρυγανιές Σαμαριά, αλλα και τα εκλεκτά ζυμαρικά Τερπνόν από την Κυρά Βρύση Κορινθίας, δίπλα σε μια μικρή ποικιλία από αγουρέλαια. Μια πελάτισσα μου σύστησε να πάρω από τα χύμα προϊόντα οπωσδήποτε γίγαντες Καστοριάς μαύρους και λευκούς (αμφότεροι μαζεμένοι χειρωνακτικά) και ρεβύθια Φαρσάλων. Μετά από δοκιμή οφείλω να πω ότι είναι εξαιρετικά βραστερά και πολύ νόστιμα. Στα ψυγεία βρήκα το ιδιαίτερο τζίντζερ κεφίρ από την Θεσσαλονίκη, τα εύγευστα, κατσικίσια γιαούρτια της Κάρλας και τις εκλεκτές κρέμες και τα ρυζόγαλα της φάρμας Κουκάκη. Μια μικρή και αυστηρή επιλογή από τυροκομικά και αλλαντικά έρχεται να συμπληρώσει τα «Ελληνικά Καλούδια». Μεταξύ αυτών, καπνιστή πανσέτα αγριόχοιρου του Φωτιάδη, ο γνωστός βουβαλίσιος καβουρμάς της φάρμας Κερκίνη, το εξαιρετικό σαλάμι αέρος του Πολυχρονόπουλου από τη Λευκάδα και το πεντανόστιμο νούμπουλο του Χονδρογιάννη από την Κέρκυρα. Θα βρούμε επίσης τις σπάνιες ντελικατέτσες της φάρμας Αλεξανδράκη το λουκάνικο και το απάκι τους από κουνέλι, αλλά και την ωραία κρητικιά, πικάντικη γραβιέρα του Βολτυράκη. Μην παραλείψετε τέλος το πολύ γευστικό, παλαιωμένο ΠΟΠ κασέρι του Προίκα, την τσουχτερή κοπανιστή Μυκόνου, αλλά και τις πρόσφατες αφίξεις που είναι το παλαιωμένο τσίπουρο του Σπυρόπουλου από το Αλιβέρι και τα τραγανά, αφυδατωμένα τσιπς από kale.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών