ΕΞΟΔΟΣ

Εστιατόρια και ταβέρνες στη Θεσσαλονίκη

Με λίγα λόγια όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τρέχουσα γαστρονομική σκηνή στη Θεσσαλονίκη.

17.01.2019
Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου

Με λίγα λόγια όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τρέχουσα γαστρονομική σκηνή στη Θεσσαλονίκη.

Η Ιωάννα Θεοδωράκη στο Duck Private Cheffing

Duck Private Cheffing
Θα χρειαστείτε πλοηγό για να φτάσετε στην πόρτα του και κράτηση για να καθίσετε. Μοιάζει με εξοχική κατοικία στο πουθενά και έχει μια μεγάλη, ωραία, ανοιχτή κουζίνα και αυλή. Η Ιωάννα Θεοδωρακάκη μαγειρεύει με πολυτελή υλικά απλές συνταγές και σερβίρει από φρέσκα γαλλικά τυριά με μαρμελάδα μέχρι κόκορα με χυλοπίτες, ψαρόσουπα και ψητά στρείδια. Της Νένας Δημητρίου

Χάλκης 3, Πυλαία, Τ/2315-519.333, καθημερινά 13.00-23.00, Κυριακή 13.00-18.00, Δευτέρα κλειστά, από 30 € το άτομο


Στη Νέα Φωλιά θα δοκιμάσετε πολλά τοπικά τυριά με υπογραφή και νοστιμότατους μεζέδες (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Νέα Φωλιά 
Έχει υπάρξει ένα από τα κρυμμένα καπηλειά της πόλης, που σέρβιρε στις λαϊκές τότε τάξεις ένα πιάτο ταπεινό φαγητό, ένα μεζέ μετά τη δουλειά και πολύ κρασί. Στη σημερινή εποχή, Νέα Φωλιά είναι ένα εστιατόριο με άποψη για την τοπική κουζίνα και ένα από αυτά που ανέβασαν τον πήχη της ποιότητας στη γαστρονομική σκηνή της πόλης. Πολύ φιλικοί ιδιοκτήτες μαγειρεύουν με την ψυχή τους παραδοσιακά, με πολλά μπαχάρια και μυρωδικά. Στην κατσαρόλα είναι άφταστοι, τα κρεατικά τους έχουν ωραίες σάλτσες με φρούτα και κρασί, ενώ χρησιμοποιούν και πολλά πολίτικα κόλπα στη μαγειρική τους. Φαγητό πολυεπίπεδο. Αν αγαπάτε το τυρί, θα βρείτε μπόλικα νόστιμα από τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Της Νένας Δημητρίου

Αριστομένους 4, Τ/ 2310-960.383, καθημερινά 14.00-00.00, περίπου 15 € το άτομο


Μοσχαρίσια ουρά με τηγανητά νιόκι στο Radikal (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Radikal
Στην Άνω Πόλη, σε ένα παλιό διατηρητέο ακριβώς κάτω από τα Κάστρα, λειτουργεί αυτό το μικρό νέο εστιατόριο. Η ομάδα των οκτώ που το «τρέχουν» ασπάζονται τη νέα μεσογειακή κουζίνα. Ανατολή, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη συναντιούνται στα πιάτα τους. Στο μενού θα βρείτε συκώτι σοτέ με σάλτσα σταφυλιού, μοσχαρίσια ουρά με τηγανητά νιόκι και κρέμα τυριού, όπως και σουβλάκι yakitori από χοιρινή παντσέτα. Όλα τα κρασιά της λίστας σερβίρονται και σε ποτήρι. Της Νένας Δημητρίου

Στέργιου Πολυδώρου 61, Άνω Πόλη, Τ/ 2310-202.007, Τρίτη-Παρασκευή 14.00-00.00, Σάββατο 13.00-00.00, Κυριακή 13.00-20.00, Δευτέρα κλειστά, από 15 € το άτομο


Ψάρι σε ασυνήθιστες παραλλαγές στη Μούργα (Φωτογραφία: Jessica Morfis)

Μούργα
Ό,τι πιο ενδιαφέρον σε ψάρι και θαλασσινά σερβίρεται στην πόλη θα το φάτε σε αυτό το μικρό αστικό καφενείο, μακριά από τη θάλασσα και τις πιάτσες. Πολύ περιποιημένο και ανεπιτήδευτο μέρος. Σερβίρει κυρίως «μαγειρευτά» σε δεκάδες ασυνήθιστες παραλλαγές και απρόσμενους συνδυασμούς. Αυστηροί με την εποχικότητα και την πρώτη ύλη, μαγειρεύουν μόνο με βιολογικά υλικά και αλλάζουν μενού ανάλογα με τα διαθέσιμα της ημέρας ή της εβδομάδας. Της Νένας Δημητρίου

Χριστοπούλου 12, Τ/2310-268.826, καθημερινά 13.00-00.00, από 16 € το άτομο


Ντόπια υλικά από μικρούς παραγωγούς χρησιμοποιούν οι δημιουργικοί μάγειρες του Nama (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Nama
Ξύλινοι πάγκοι και μεταλλικά τραπέζια, έπιπλα όχι βαριά και ακριβά, καρέκλες της παρέας, τραπέζια που σμίγουν τους ανθρώπους πάνω από ένα πιάτο. Τι περιέχει το πιάτο; Ντόπια υλικά από οικοτεχνίες και μικρούς μεταποιητές και παραγωγούς, που μαγειρεύονται με νέες συνταγές από τους δημιουργικούς μάγειρές του. Φάγαμε χοιρινή πανσέτα με πουρέ αγκινάρας και σάλτσα λουίζας και τραχανά με βασιλομανίταρα και λάδι τρούφας. Το καλύτερό τους πιάτο είναι τα μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι και ξερή μυζήθρα. Το ψωμί έρχεται μέσα σε ξύλινη θήκη με φρέσκα βότανα, πασπαλισμένο με πάπρικα. Η λίστα κρασιού είναι μικρή και η τιμολόγηση εξαιρετική. Της Νένας Δημητρίου

Ολύμπου 1, Τ/2313-088.241, καθημερινά 13.30-00.00, περίπου 15 € το άτομο με κρασί


ΜεΖεν
Από τον Βόλο στη Θεσσαλονίκη. Το Μεζέν προσφέρεται για μια αυθεντική εμπειρία τσιπουράδικου. Στα τσιπουράδικα δεν πας για να φας, αλλά για να πιεις. Αυτό σημαίνει ότι με κάθε καραφάκι ή φιάλη ποτού που παραγγέλνετε σας φέρνουν τον κατάλληλο μεζέ, ο οποίος δεν χρεώνεται. Το τραπέζι γεμίζει με μικρά πιατάκια που έχουν καπνιστή φέτα, γαλέο, τυροκαυτερή, καυτερές πιπεριές. Στην κάρτα φαγητού υπάρχουν οι μεζέδες του ΜεΖεν που έχουν γίνει περιζήτητοι, όπως ο γύρος από τόνο, το θράψαλο κοκορέτσι και άλλα εμπνευσμένα πιάτα. Στη λίστα 80 ποτά – τσίπουρα και αποστάγματα με ή χωρίς γλυκάνισο, άλλα παλαιωμένα και άλλα μονοποικιλιακά, όπως και ούζα σχεδόν από όλη την Ελλάδα. Της Νένας Δημητρίου

Ρογκότη 3, Τ/2310-232.749, καθημερινά 12.00-00.00, περίπου 15 € το άτομο (ανάλογα με την κατανάλωση του ποτού)


Στο Μαιτρ και Μαργαρίτα ο Λάμπρος Ρόσσιος ανανεώνει την τοπική κουζίνα

Μαιτρ και Μαργαρίτα
Μια χορταστική λίστα με τυριά, άλλη μία σοβαρή λίστα με κρασιά κι ένα μενού που υπάγεται στη νέα κατηγορία των ρεστο-μπιστρό που θέλει στα πιάτα βατή δημιουργικότητα, πέρα από το δήθεν και με μοναδικό κριτήριο τη νοστιμιά. Ολοζώντανο μαγαζί, διαρκώς εν κινήσει, ο κόσμος έρχεται, φεύγει, αλλάζουν τα τραπέζια, οι ηλικίες, τα status. Έχει πιάσει το Μαιτρ και Μαργαρίτα και οι λόγοι είναι πολλοί, κάποιοι εκ των οποίων εκείνο το μικρό αριστούργημα, η παναρισμένη σε στραγάλια σφέλα τηγανητή με σάλτσα μελιού, το κοτόπουλο ρουλάδα, το ριζότο Βloody Mary με γαρίδες και η comfort lemon pie. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου

Βεροίας 2, Τ/2314-007.586, καθημερινά 14.00-01.00, 15-20 € το άτομο χωρίς το κρασί.


Τα σουτζουκάκια είναι η σπεσιαλιτέ στη Διαγώνιο, στο κέντρο της πόλης (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης)

Διαγώνιος
Κοντά στον Λευκό Πύργο, με old school ατμόσφαιρα και παλιάς κοπής σερβιτόρους-φροντιστές, οι οποίοι μεριμνούν ώστε να μη λείψει τίποτα από το τραπέζι σας. Πουθενά αλλού στην πόλη δεν έρχονται να σας φορέσουν το πανωφόρι μόλις σηκωθείτε από το τραπέζι, μια συνήθεια παλιά που διατηρούν έως σήμερα. Η Διαγώνιος είναι το μαγαζί που θα θέλαμε να έχει κάθε πόλη, μια σταθερά για καλοψημένο κρέας της ώρας, απλό και νόστιμο φαγητό. Αξίζει να δοκιμάσετε το συκώτι σχάρας, αλλά και τα σουτζουκάκια. Της Νένας Δημητρίου

Στρατηγού Καλλάρη 13, Τ/2310-260.958, καθημερινά 12.30-18.00 και 19.30-00.00, Κυριακή κλειστά, περίπου 15 € το άτομο


Ατμόσφαιρα σπιτιού, αλλά αριστοτεχνικά φτιαγμένα πιάτα στο Οψοποιών Μαγγανείαι (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Οψοποιών Μαγγανείαι
Mικρό εστιατόριο με μεγάλη φήμη, κοντά στον Λευκό Πύργο. Αν καταφέρετε να βρείτε διαθέσιμο τραπέζι (με τηλεφωνική κράτηση μέρες πριν), θα δοκιμάσετε μια μεστή, συμπυκνωμένη γευστικά μεσογειακή κουζίνα, κλασικές συνταγές σε άρτια εκτέλεση και ιδανικά ψημένο κρέας από ιδιαίτερες κοπές. Οικογενειακή ατμόσφαιρα, ευχάριστη διάθεση, με αίσθηση ότι έχεις έρθει σε σπίτι φίλων για φαγητό και λιγότερο σε μια τυπική εστιατορική σάλα. Της Νένας Δημητρίου

Αιμ. Ριάδη 5, Τ/2310-889.699, Τρίτη-Σάββατο 14.00-23.00, Κυριακή 14.00-17.00, 30-40 € το άτομο


Πρωινό στο Charlie D. Brasserie 

Charlie D. Brasserie
Με την υπογραφή του Απόστολου Τραστέλη και του Arnaud Bignon, του σεφ που έχει συνδέσει το όνομά του με τη Σπονδή και τα δύο της αστέρια Michelin, και σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Excelsior, άνοιξε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το γαλλικό μπιστρό. Προσφέρεται από νωρίς πρωινό, ενώ μέσα στη μέρα οι επιλογές είναι πολλές και εμπνευσμένες από τη γαλλική κουζίνα, παρ’ όλα αυτά απλές και σε προσιτές τιμές. Δοκιμάσαμε το υπέροχο μοσχαράκι μπουργκινιόν με ταλιατέλες, το ριζότο με μανιτάρια και τη σαλάτα νισουάζ, ενώ γευστικότατο ήταν και το προφιτερόλ με παγωτό φυστίκι. Της Λίνας Καπετάνιου

 Κομνηνών 10, Τ/2310-021.020, καθημερινά 07.00-23.00, 25-30 € το άτομο


Ο Μανώλης Παπουτσάκης στο Χαρούπι, αξιοποιώντας τη μαγειρική παράδοση και τις πρώτες ύλες από την Κρήτη, φτιάχνει μοντέρνα, νόστιμα πιάτα

Χαρούπι
Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης καταφέρνει να προμηθεύεται τις καλύτερες πρώτες ύλες από το νησί (την Κρήτη) και να τις μαγειρεύει σχεδόν ατόφιες. Στο καλωσόρισμα φέρνουν ρακή με χαρουπένιο παξιμάδι σε κρουτόν και ελιές. Τα τυριά τους είναι μακράς ωρίμασης και εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία δύσκολα συναντάς εκτός νησιού. Η λίστα κρασιού περιλαμβάνει Κρήτες παραγωγούς που εμφιαλώνουν παλιές γηγενείς ποικιλίες. Από τα λίγα σημεία στη Θεσσαλονίκη όπου μπορείτε να δοκιμάσετε κρητικό κρασί. Απόλυτο value for money. Της Νένας Δημητρίου

Δόξης 4, Λαδάδικα, Τ/2310-526.262, καθημερινά 13.00-01.00, από 16 € το άτομο


Απρόσμενοι συνδυασμοί και χαλαρή ατμόσφαιρα στο Extravaganza (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Extravaganzα
Ένα μπιστρό με χαλαρή ατμόσφαιρα και πολύ νόστιμο, comfort food είναι το Extravaganza στο κέντρο της πόλης. Εκτός από υψηλές τεχνικές, θα ανακαλύψετε και απρόσμενους συνδυασμούς, όπως είναι το καβούρι με τσορίθο (ισπανικό πικάντικο αλλαντικό) με μαλακό μαστιχοτύρι Άνδρου. Χαλαρή ατμόσφαιρα, φιλικό σέρβις, νόστιμο φαγητό – και μια μικρή έκπληξη σε κάθε πιάτο. Της Νένας Δημητρίου

Επισκόπου Αμβροσίου 8, Τ/2310-529.791, καθημερινά 13.00-01.00, περίπου 16 € το άτομο


Τζάκι Χο
250 ετικέτες κρασιού και χωρισμένες ανά περιοχή; Στον Χορτιάτη; Σχεδόν απίστευτο και όμως αληθινό. Ριμέικ της παλιάς ταβέρνας Τζάκι είναι το country style κρεατάδικο που λειτουργεί κοντά ενάμιση χρόνο και δίνει ρέστα με τη σοβαρή κάβα του. Στην κουζίνα ο σεφ Αλέξανδρος Πέγιος βάζει τα δυνατά του και σερβίρει νόστιμα πιάτα, κρεατοκεντρικά. Το καρπάτσιο μπούφαλο είναι από τα πιάτα που ξεχωρίσαμε, η χωριάτικη σαλάτα με κρέμα φέτας Γιαννιτσών και σκόνη ελιάς άλλο ένα, αξέχαστες και οι έξτρα τραγανές τηγανητές πατάτες πασπαλισμένες με λαδοτύρι Ζακύνθου, χοντρό αλάτι και ρίγανη. Στο ψήσιμο των κρεατικών παίρνει άριστα 10. Της Νένας Δημητρίου

Δράγου Αποστόλου 2, Χορτιάτης, Τ/2310-349.266, καθημερινά 13.00-02.00, 25-35 € το άτομο χωρίς τα ποτά


Κρέατα περιωπής και τα κλασικά μιας ταβέρνας σε σωστές τιμές στην Παλιά Αθήνα (Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου)

Παλιά Αθήνα
Μου τη σύστησαν πιτσιρικάδες που δεν έχουν ακόμα τριανταρίσει, μου επέμειναν σαραντάρηδες της πιάτσας που τα ξέρουν όλα και, όταν ρώτησα κάτι παλιές καραβάνες, με κοίταξαν λοξά με ύφος «τώρα σοβαρά, δεν έχεις πάει ποτέ;». Ο Μανώλης Γεωργακάκης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Τρελαμένος με το καλό κρασί, έναν μήνα κάθε καλοκαίρι παίρνει την κυρά του και κάνει road trips στην Ευρώπη κι επιστρέφει με ένα πορτ μπαγκάζ φίσκα με κρασάρες. Η κυρία Βασούλα, η σύζυγος, μαγειρεύει: ελληνικά και γαλλικά κρέατα, από παϊδάκια αρνίσια-λουκούμι και σουτζουκάκι σαλονικιώτικο μέχρι bisteca fiorentina. Τα κλασικά μιας ταβέρνας, όλα τους σωστά και τίμια: όσο πρέπει βρασμένα λαχανικά, τζατζίκι, πιπεριά καυτερή, τηγανητές πατάτες. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου

 Ίμβρου 24, Κάτω Τούμπα, Τ/2310-912.292, καθημερινά 20.00-00.00, Κυριακή 13.30-17.00, 15-35 € το άτομο χωρίς τα ποτά


Για σπέσιαλ ψαροφαγία στο Grada Nuevo. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει πάνω από 220 ετικέτες από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία

Grada Nuevo
Μπορεί ο τρέχων κατάλογος να περιλαμβάνει περί τις 220 ετικέτες κρασιού από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, όμως στους συντηρητές τους ξεκουράζονται πάνω από 1.000 φιάλες από κρασιά παλαίωσης φυλαγμένα ειδικά για να ωριμάσουν. Αίτνα, Λίγηρας, Ροδανός, Σαντορίνη, Αλσατία, όλη η Ευρώπη στα ποτήρια μας για να υπηρετήσει τη θαλασσινή κουζίνα του Grada Nuevo. Πρώτη ύλη από τη Χαλκιδική διαχειρίζεται η σεφ Ελένη Ρήγα κι ετοιμάζει πολύ καλό γαύρο μαρινάτο με αβοκάντο, κόλιανδρο και τζίντζερ, φοβερό σπαγγέτι με αχινό και λάιμ, σπαρταριστό μπαρμπούνι με μελιτζάνα και ντομάτα κονφί, και άλλα καλά. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου

Καλαποθάκη 14 και Κομνηνών 5, Τ/2310-271.074, καθημερινά 13.00-01.00, 25-30 € το άτομο χωρίς τα ποτά


Salonica 

Μια ψηλοτάβανη αίθουσα, μεγάλες ταζαμαρίες, φωτεινός χώρος και ανοιχτή κουζίνα. Η μοντέρνα ανακαινισμένη σάλα στο ισόγειο του ξενοδοχείου Makedonia Palace φιλοξενεί τις υψηλές δημιουργίες του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου. Οι τεχνικές, οι πρώτες ύλες και το ταλέντο του λάμπουν και κάτω από τ’ αστέρια του Βορρά. Το αρνάκι στη γάστρα με τραχανά και φέτα είναι από τα μεγάλα σουξέ του καταλόγου, το ταρτάρ τόνου, η σκορπίνα μπουρδέτο εκφραστικά πιάτα, όλα τους αποδεικνύουν το ασυναγώνιστο μαγειρικό επίπεδο του σεφ. Αξιόλογη λίστα με κρασιά και σέρβις υψηλού επιπέδου. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου

Ξενοδοχείο Makedonia Palace, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Τ/2310-897.197, καθημερινά από τις 07.00 με πρωινό μπουφέ, για το δείπνο 45-60 € το άτομο χωρίς τα ποτά


Οι δύο ιδιοκτήτες του Έργον, Θωμάς και Γιώργος Δούζης

Έργον
Κάποτε παντοπωλείο και πλέον ένα πληρέστατο delicatessen με μια ευρύχωρη μπάρα και τραπέζια, όπου σερβίρεται ένα έξοχο brunch με πρώτη ύλη κατευθείαν από τα ψυγεία της λιανικής του. Στον ίδιο χώρο λειτουργούν επίσης μανάβικο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, κάβα και καφέ. Καθίστε για brunch ή αν προτιμάτε και για γεύμα, και μην προσπεράσετε με τίποτα τα ποσέ αυγά με κουλούρι Θεσσαλονίκης, αβοκάντο και σολομό, και το κροκ μαντάμ σε μπριός με καπνιστό ζαμπόν Δράμας και γραβιέρα. Πριν φύγετε, ψαχουλέψτε στα ράφια για ιδιαίτερες ντελικατέτσες, αλλά και για τα καθημερινά και χρειαζούμενα της μαγειρικής σας. Της Νικολέτας Μακρυωνίτου

Παύλου Μελά 42, Τ/2310-288.008, καθημερινά 10.00-00.00, brunch 10.00-14.00, 9-17 € με ένα φλιτζάνι καφέ

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών