ΜΑΓΑΖΙΑ

Γιάννης Νομικός

Από μικρός στη φάβα

20.07.2016| Updated: 11.10.2021
Φωτογραφία: ΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ
Γιάννης Νομικός

Από μικρός στη φάβα

Σπάνια συναντάς παραγωγούς «καθολικούς». Που καταπιάνονται με διαφορετικές καλλιέργειες, που είναι όλο το χρόνο στο πόδι, που ξέρουν τη γη, τα τερτίπια και τις δυνατότητές της, που έχουν γνώση βαθιά του αντικειμένου τους αλλά και αγροτικό ταλέντο. Και που παράγουν ποιοτικά, ξεχωριστά, νόστιμα προϊόντα. Τέτοια περίπτωση είναι ο Γιάννης Νομικός, από μωρό στα ξεροχώραφα της Σαντορίνης. Σε κάθε στάδιο της παραγωγής των προϊόντων είναι παρών. Τον συνάντησα προσφάτως σε μεγάλη έκθεση τροφίμων και πάνω στην κουβέντα μού είπε τη συμβουλή που του έδωσε ο πατέρας του: «Για να καλλιεργήσεις σωστά φάβα, πρέπει να γίνεις ένα με τη φάβα».


Τι παράγει; Φάβα ΠΟΠ: Από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει. Γλυκιά, με λεπτή γεύση, μυρωδιά που παραπέμπει σε λευκό αμύγδαλο και μαχλέπι, και εύκολο βράσιμο. Γλυκό ντοματάκι: Το ντόπιο γλυκόξινο ντοματάκι σε φίνο γλυκό του κουταλιού με λεπτό σιρόπι. Λιαστές ντομάτες: Μικρούτσικες, ήπια αφυδατωμένες, μαλακές, με έντονη γεύση. Κελυφωτό φυστίκι: Από παλιά ντόπια ποικιλία, την οποία αναβίωσε ο ίδιος καλλιεργώντας την στα κτήματα του Πέτρου Νομικού. Με γεύση γλυκιά, γεμάτη.

Θα τα βρείτε σε παντοπωλεία της Σαντορίνης αλλά και στο επισκέψιμο κτήμα του στο Βόθωνα Σαντορίνης, Τ/22860-31.016. Στην Αθήνα αναζητήστε τα στο Θανόπουλο και στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (σε περιορισμένες ποσότητες).

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών