ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

İskender Efendi Konaği (Προύσα & Κωνσταντινούπολη)

Μέχρι την Τουρκία έφτασε η χάρη μας και επί τη ευκαιρία δοκιμάσαμε εκπληκτικό κεμπάπ σε αυτή την αλυσίδα κεμπαμπτζίδικων.

16.01.2012| Updated: 25.06.2021
İskender Efendi Konaği (Προύσα & Κωνσταντινούπολη)

Μέχρι την Τουρκία έφτασε η χάρη μας και επί τη ευκαιρία δοκιμάσαμε εκπληκτικό κεμπάπ σε αυτή την αλυσίδα κεμπαμπτζίδικων.

Η θέση: Στον Βοτανικό κήπο της Προύσας, γενέτειρας του Καραγκιόζη, και σε άλλα 14 καταστήματα στο κέντρο της Προύσας, στο Beşiktas στην Πόλη και σε όλη την Τουρκία.

Η ατμόσφαιρα: Η επιχείρηση ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια από το δαιμόνιο Ισκεντέρ Ισκεντέρογλου, εφευρέτη του «κατακόρυφου ψησίματος του αρνιού χωρίς κόκαλα» δηλαδή του γνωστού κεμπάπ. Το της Προύσσης «υποκατάστημα» είναι ακριβής αναπαράσταση του σπιτιού του παππού και λειτουργεί ταυτόχρονα ως μουσείο.

Το φαγητό: Εδώ τρώμε το περίφημο, αυθεντικό «ισκεντέρ κεμπάπ». Η μηχανή του γύρου ψήνει με κάρβουνα ενώ το κεμπάπ αποτελείται κυρίως από αρνί με λίγο βοδινό και πολλά μυρωδικά. Κόβεται σε πολύ ψιλές φέτες και τοποθετείται πάνω σε τεμαχισμένη πίτα με σάλτσα ντομάτας. Συνοδεύεται με γιαούρτι, ψητές πιπεριές και λίγη μελιτζανοσαλάτα και φθάνει σκεπασμένο μαζί με την αυστηρή προειδοποίηση προς τον πελάτη να μην το ξεσκεπάσει. Και αυτό γιατί σε ελάχιστο χρόνο εμφανίζεται έτερος σερβιτόρος με μαντεμένιο τηγάνι με κοχλάζον βούτυρο με το οποίο περιχύνει γενναιόδωρα τη σύνθεση.

Ο λογαριασμός: Δύσκολα θα ξεπεράσει τα 30 ευρώ ακόμη και εάν παραγγείλετε, ως είθισται, 1½ μερίδα.

Η κάβα: Το Ισκεντέρ κεμπάπ σερβίρεται παραδοσιακά με Sira, ήτοι σταφιδόζουμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το… σβήσετε με μερικά ποτήρια από την θαυμάσια και γνωστή σε όλους Έφες Πίλσεν ή -για τους μερακλήδες- με Γενί Ρακί.

Επιπλέον πληροφορίες: Για να βρείτε κάποιο από τα άλλα 14 καταστήματα της αλυσίδας επισκφθείτε την ιστοσελίδα www.kebapciiskender.com.tr

İskender Efendi Konaği (Εστιατόριο-Μουσείο), Soğanli Botanik Park, Προύσα, τηλ.: +90-224.211.2690. Yavuz İskenderoğlou-Kebapci Iskender, Yildiz Yolu No. 6, Beşiktas, Κωνσταντινούπολη τηλ.: +90-212.360.37.37.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών