ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κίτσουλας: Αυθεντική ταβέρνα απ’ το 1946!

Στις πλάτες του ο Κίτσουλας, με το βουκολικό όνομα, «βαστάει» το παλιό Χαλάνδρι.

14.10.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Κίτσουλας: Αυθεντική ταβέρνα απ’ το 1946!

Στις πλάτες του ο Κίτσουλας, με το βουκολικό όνομα, «βαστάει» το παλιό Χαλάνδρι.

Η θέση: Σε μια καταπράσινη γειτονιά του Χαλανδρίου, το βλέπεις μόλις στρίψεις από την Εθνικής Αντιστάσεως στη Φιλικής Εταιρείας.


Η ατμόσφαιρα: Στις πλάτες του ο Κίτσουλας, με το βουκολικό όνομα, «βαστάει» το παλιό Χαλάνδρι. Οι μεγαλύτεροι που θυμούνται το τότε εξοχικό προάστιο, το αναπολούν καθισμένοι στα τραπεζάκια του κλασικού αυτού μαγέρικου που μοιάζει να μην το έχει αγγίξει ο χρόνος – λειτουργεί από το 1946. Όμως η αυθεντική ατμόσφαιρα του – από την cult ταμπέλα ως την απλοϊκή, ταβερνίσια διακόσμηση – το αληθινό φαγάκι, μαγειρεμένο αυθημερόν με καλά υλικά, γοητεύει και προσελκύει όλων των λογίων τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας. Ο Κίτσουλας ταΐζει από μεγαλοστελέχη των γύρω εταιρειών και εργένηδες, μέχρι ολόκληρες οικογένειες κι εργαζόμενες μαμάδες.

Το φαγητό: Η ιστορία του ξεκινάει από τη γιαγιά Μαρία Βλάχου, σύζυγο του Χρήστου ή Κίτσου ή Κίτσουλα, που μαγείρευε τα πρώτα χρόνια μαζί με την κόρη της Χρυσούλα. Και συνεχίζει με τα υπόλοιπα μέλη της αρβανίτικης οικογένειας, φτάνοντας στο σήμερα, όπου ο τωρινός Κίτσουλας, ο κ. Χρήστος Κοτζαμάνης και σύζυγος της Χρυσούλας, δουλεύει το μαγαζί μαζί με τα δυο του παιδιά, τον Δημήτρη και τη Μαρία τη Μπουμπουλίνα (τη ζόρικη μαγείρισσα που θα συναντήσετε καθημερινά σε πολλαπλά πόστα στο μαγαζί).

Τα καθημερινά ψώνια από τον Σκλαβενίτη, από δυο, τρεις διαφορετικούς μανάβηδες και χασάπηδες του Χαλανδρίου, γίνονται από τους ίδιους, σχολαστικά, με επιλογή ελληνικής πρώτης ύλης από επώνυμους και καλούς ντόπιους παραγωγούς. Έτσι είναι μικρά τα ποσοστά κέρδους κι επιβιώνουν κυρίως από την ποσότητα και την πληθώρα του κόσμου που τους επιλέγει, κι όπως μου εξηγεί η Μαρία «είναι ένας καθημερινός αγώνας».


Στα τηγάνια και στις κατσαρόλες, δυο ακούραστοι μάγειροι, ο Σωκράτης και ο Ιγνάντιος, που χρόνια τώρα εκτελούν τις οικογενειακές συνταγές. Μνημειώδεις, πλούσιοι λαχανοντολμάδες και αρνάκι φρικασέ μαρουλένιο από τα καλύτερα που έχω φάει ποτέ. Όλα τα ελληνότροπα φαγάκια παρελαύνουν από τα τραπέζια του, και τα πιάτα αλλάζουν όπως κι οι εποχές. Μπορεί να βρείτε έξοχο κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο, μοσχαράκι κοκκινιστό με χρυσοτηγανισμένες πατατούλες να ρουφάνε τη παχιά ντοματένια σάλτσα, κόκορα κρασάτο ή και ξινούτσικα γεμιστά κολοκυθάκια με καλοδεμένο αυγολέμονο.


Δοκιμάστε επίσης τον εκπληκτικό μουσακά, τις λαδερές μπάμιες και τα κουκιά μαγειρεμένα μαμαδίσια. Για το γιουβέτσι του και μόνο αξίζει να έρθει κάποιος εδώ, αλλά και το χοιρινό με τα σέλινα και το κουνελάκι στιφάδο είναι κορυφή. Κρασί χύμα αποδεκτό και μπίρα. Οι πεινασμένοι να κλείσουν τραπέζι ή αλλιώς να ζητήσουν το φαγητό τους σε πακέτο.

Ο λογαριασμός: 7 – 15 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Συμπαθητικό χύμα κρασί και μπίρες

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά μέχρι τις 17:30, εκτός Δευτέρας

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών