ΕΞΟΔΟΣ

Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 1)

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια, αλλά και τα αγαπημένα μας παλιά και κλασικά.

13.08.2018| Updated: 06.10.2021
Κυκλάδες: Η αποθέωση της απλότητας (part 1)

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια, αλλά και τα αγαπημένα μας παλιά και κλασικά.

ΑΝΔΡΟΣ

Sea Satin Nino
Σε μια παχιά σκιά κάτω από τις μουριές στον πεζόδρομο του Κορθίου είναι αρα- διασμένα τα τραπεζάκια του εστιατορίου. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Δημήτρης Γιγίνης γράφει γαστρονομικά ποιήματα σε μια κουζίνα που πιστά αναδεικνύει τους ντόπιους μπαξέδες και την ανδριώτικη θάλασσα. Δοκιμάστε βολάκι τηγανητό με ντοματίνια ψητά, τυροκροκέτα με μαλακό ντόπιο τυρί από το τυροκομείο Λούβαρη, πανέ σε πάνκο με συνοδευτικό τσάτνεϊ τζίντζερ και μήλου. Δυνατές γεύσεις είναι το ριζότο ντόπιων μανιταριών, ο μπακαλιάρος πλακί, το καλαμάρι με πέστο βασιλικού. Θα ήταν μεγάλο κρίμα να προσπεράσετε τα πιάτα ημέρας που ετοιμάζει με τα πιο εκλεκτά εποχικά υλικά με τα οποία τον προμηθεύουν συντοπίτες του Κορθιανοί. Nικολέτα Mακρυωνίτου
Πεζόδρομος, Όρμος Κορθίου, Τ/22820-61.196


Του Ζοζέφ
Μαγείρισσα από τις λίγες, η ιδιοκτήτρια Κατερίνα Ρεμούνδου έχει αγκυροβολήσει στο κτηνοτροφικό χωριό του Πιτροφού εδώ και λίγα χρόνια. Το καφενείο-εστιατόριό της τον χειμώνα είναι ανοιχτό για τους κατοίκους και τους λιγοστούς επισκέπτες του νησιού. Το καλοκαίρι όμως είναι προορισμός για ντόπιους και επισκέπτες. Μαγειρεύει με τα εποχικά διαθέσιμα και χρησιμοποιεί μόνο ντόπια προϊόντα, γι’ αυτό το μενού δεν είναι σταθερό. Θα έρθετε για ατόφια κυκλαδίτικη κουζίνα, λαδερά τουρλού, ολόφρεσκα ψάρια, πίτες, μαγειρευτά, νόστιμα τυριά, καλό ντόπιο κρασί και σίγουρα θα επιστρέψετε. Νένα Δημητρίου
Πιτροφός, Τ/22820-51.050


ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

Το πιο γευστικό καλωσόρισμα στην Αντίπαρο βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου και ακούει στο όνομα «Ελιά καφενές». Το all day restaurant έχει ασυναγώνιστη ποικιλία σε breakfast/brunch, λαχταριστούς χυμούς, smoothies και διάσημα pancakes. Η «Ελιά», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε πριν ξεχυθείτε στις παραλίες. Με θέα το λιμανι της Αντιπάρου, θα απολαύσετε εξαιρετικούς μεζέδες από ντόπια προϊόντα. Το εκλεπτυσμένο μενού του σεφ και ιδιοκτήτη Παναγιώτη Βλαχάκη, από επιλεγμένα και φρέσκα υλικά, περιέχει πιάτα μοναδικής νοστιμιάς. Εάν βρεθείτε στην Αντίπαρο, μην προσπεράσετε το εστιατόριο
Χώρα, Τ/22840-61.704


ΚIΜΩΛΟΣ

 Με κρέατα και ζαρζαβαρικά από το νησί μαγειρεύουν στην αυλή του Σάμπλου. (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου)

Αυλή του Σάμπλου
Μεγάλη παράλειψη να επισκεφτείς την Κίμωλο χωρίς να γευτείς τα εξαιρετικά μαγειρέματα του Λευτέρη Αντιβάχη. Ατμόσφαιρα με κουλέρ λοκάλ στα τραπεζάκια που είναι αραδιασμένα στην πλατεία ή για πριβέ καταστάσεις στην πίσω αυλή. Κρέας και κάποια τυροκομικά από τη φάρμα του αδερφού του, ζαρζαβατικά από κήπους και μποστάνια νησιώτικα. Η βάση στα μαγειρέματα είναι η πρώτη ύλη και σε αυτήν δίνεται όλη η έμφαση. Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις είναι οι κοκκινιστοί ζυγουροκεφτέδες, οι πένες με πέστο βασιλικού και παλαιωμένη κιμουλιάτικη μανούρα, ενώ κλασικές αξίες ο μουσακάς με κατσικόκρεμα με σαφράν και το σαγανάκι με μανούρα μελίχλωρη, λιαστή ντομάτα πελτέ και θρούμπι. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Πλατεία Κάμπου, Χωριό, Τ/22870-51.666


 Στο Κύμα για ψαροφαγία. (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου)

Κύμα
Ο νεαρός Κιμωλιάτης σεφ Μανώλης Βεντούρης επιμελείται το μενού που δίνει έμφαση στην ψαροφαγία. Φέτος μάλιστα βρίσκουμε πολλά καρπάτσιο, ταρτάρ και καπνιστά, ενώ, όπως πάντα, υπάρχει σπαρταριστό ψαράκι για τη σχάρα, φοβερό μπαρμπούνι μαρινάτο με κρέμα παντζαριού, πεντανόστιμη σαλάτα με ντοματίνια, Σαν Μιχάλη και παξιμάδι με σχινόκοκκο, χυλωμένο τραχανότο γαρίδας με φρέσκια ντοματούλα και ένα βαθιάς νοστιμιάς φιλέτο σκορπίνας σε κριθαρότο. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Ψάθη, Τ/22870-51.001


ΜHΛΟΣ

Enoteca
Αρμενάκι Σε ενοτέκα μεταμορφώνεται φέτος το Αρμενάκι του Αντώνη Μαυρογιάννη, εμπλουτίζοντας την έτσι κι αλλιώς χορταστική wine list, που ξεπερνά πλέον τις 120 ετικέτες με κρασιά από όλη την Ελλάδα και σχεδόν τα άπαντα των Κυκλάδων. Στο μόνιμο μενού βρίσκουμε 10 κρύα πιάτα (σαλάτες, μπρουσκέτες, ποικιλίες τυριών κ.ά.), ενώ καθημερινά θα σερβίρονται 4-5 ζεστά πιάτα με ειδικό οινικό ταίρι. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Απολλώνια, Μήλος, Τ/22870-41.061


ΜYΚΟΝΟΣ

M-eating
Χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα, ο σεφ Παναγιώτης Μενάρδος ετοιμάζει ελληνικά πιάτα με δημιουργικό χαρακτήρα. Δοκιμάστε κρεμμυδόπιτα μυκονιάτικη, ρατατούιγ με ντόπιο λουκάνικο, αρνάκι sous-vide με σφουγγάτο, θεϊκό γεμιστό κουνέλι, κ.ά. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Καλογερά 10, Χώρα Μυκόνου, Τ/22890-78.550


Sale e Pepe
Το κλασικό ιταλικό εστιατόριο του νησιού αγαπάει το καλό κρασί και το αποδεικνύει με τη βραβευμένη λίστα του, αληθινό σαφάρι στους αμπελώνες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας. Δοκιμάστε χειροποίητα ζυμαρικά (απίθανα ραβιόλι και στροτζαπρέτι) με καλοφτιαγμένες σάλτσες, άψογες πίτσες, αλλά και αρκετά πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, με την υπογραφή του Ιβάν Οτταβιάνι. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Λάκκα, Χώρα, Τ/22890-24.207


Πρωινό με οργανικές πρώτες ύλες.

Liberty Breakfast Room
Φιλόδοξο project που στέφθηκε με επιτυχία. Στόχος να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα από μικρούς Κυκλαδίτες παραγωγούς. Με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση στο φαγητό –όχι δυνατές φωτιές ή ακόμα και ωμοφαγία– επιδιώκουν την αυθεντική γεύση των προϊόντων, 90% εκ των οποίων, και κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται στα πρωινά, στα brunch και στις μπρουσκέτες τους, είναι οργανικά. Αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι οι καφέδες και τα ελληνικά αιγαιοπελαγίτικα κρασιά. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Νέος Περιφερειακός, Θέση Βουγλί, Τ/22890-24.005


O Γιάννης Γαβαλάς στο χαριτωμένο Bakalo μαγειρεύει με ό,τι καλό παράγουν στις Κυκλάδες. (Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου)

Bakalo
Χαριτωμένο ταβερνάκι, μοντέρνο, που θυμίζει αθηναϊκή μπακαλοταβέρνα του Μεσοπολέμου. Η δε βεράντα του, μπροστά σ’ ένα πηγάδι του 18ου αιώνα, μικρούτσικη, χαριτωμένη, γίνεται ένα με τα κυκλαδίτικα σπίτια της γειτονιάς του. Ο Ηρακλειανός σεφ Γιάννης Γαβαλάς μαγειρεύει με ό,τι καλό παράγουν οι Κυκλάδες. Δοκιμάστε μελιτζανοσαλάτα καπνισμένη και τυροκαυτερή με τυροβολιά. Ο μουσακάς του δίνει ρέστα και τα κεφτεδάκια του φωνάζουν μαμά. Έξοχος μπακλαβάς για το τέλος και ξεροτήγανα με παγωτό μυκονιάτικη μελόπιτα. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Λάκκα, Χώρα, Τ/22890-78.121


Cucina di Daniele
Ο Τοσκανέζος σεφ Daniele Chiantini μαγειρεύει πιάτα από την πατρίδα του με υλικά που εξασφαλίζει από μικρούς παραγωγούς της Ιταλίας. Στο κομψό ιταλικό μπιστρό, που καθρεφτίζει το γούστο των ιδιοκτητών Daniele και Alessandro, δοκιμάζουμε ιταλική κουζίνα με συναίσθημα και πιάτα με μια ανάλαφρα δημιουργική διάθεση. Δοκιμάστε χειροποίητα ραβιόλια με σπανάκι, ρικότα και σάλτσα βουτύρου και φασκόμηλου, οσομπούκο μιλανέζε, πικάντικα σπαγγέτι carrettiera. Λίστα κρασιών από Ιταλία και Ελλάδα. Νικολέτα Μακτυωνίτου
Γλυφάδα, Άνω Μερά, Τ/22890-71.513


Πικάντικη Γωνιά
Η Ουκρανίδα ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα Λούντα Ονουφέρκο αντιστέκεται σθεναρά στο μυκονιάτικο lifestyle και σε έναν χώρο που θυμίζει σαλονάκι κοριτσίστικου σπιτιού προτείνει σοβαρές νοστιμιές με κυκλαδίτικο χαρακτήρα κι επίσης ψητά πεντανόστιμα, όπως φοβερό κοντοσούβλι και χοιρινό μαρινάτο με ζουμερές, καλοκαιρινές ντομάτες. Τις Πέμπτες ελάτε εδώ για να απολαύσετε τα αφιερώματα στη ρωσοουκρανική κουζίνα. Τα εξαιρετικά τουρσιά, σνίτσελ, χατσιπούρι κ.λπ. θα σας μείνουν αξέχαστα. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Δρόμος Πλατύ Γιαλού, Γλάστρος, Τ/22890-27.238


Kensho
Στο πολυβραβευμένο για το design του hotel Kensho μαγειρεύει μαζί με μια δυνατή μαγειρική ομάδα ο έμπειρος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης. Δημιουργικά πιάτα ελληνικής κουζίνας χωρίς μοριακές εξτραβαγκάντσες ή στησίματα εντυπωσιασμού, αλλά με τεχνικές υψηλής γαστρονομίας και με χρήση τοπικών προϊόντων και ελληνικών, παραδοσιακών συνταγών. Δυνατό χαρτί ο pastry chef Δημήτρης Χρονόπουλος, που επιμελείται τα φαντασμαγορικά επιδόρπια. Θα δοκιμάσετε ολόγευστα πιάτα, όπως αρνάκι γάλακτος σε ελαιόλαδο, με σέσκουλα και μπουγιόν αρνιού, και αριστοτεχνικά γλυκά, όπως ιβουάρ με μους σοκολάτας, λάιμ, σορμπέ καρύδας και ταρτάρ μάνγκο. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Ορνός, Μύκονος, Τ/22890-25.303


Funky Kitchen
Κρυμμένο από τη βαβούρα, αν και σε πολύ κεντρικό σημείο στη Χώρα της Μυκόνου, με σκηνικό ανακουφιστικά νησιώτικο, χωρίς δήθεν στυλιστικές παρεμβάσεις. Ο ιδιοκτήτης και σεφ, Παύλος Γρίβας, ετοιμάζει δημιουργικά πιάτα με παιχνιδιάρικη διάθεση, πετυχημένα μπλεξίματα ανάμεσα στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο. Από τα καινούργια πιάτα ξεχωρίζουν το καλαμάρι aguachile με ούζο, το μπουγιόν από σέλερι με φουά γκρα, με σορμπέ μάνγκο και κουκουνάρια. Κλασική αξία η πανακότα κοπανιστής, το καρπάτσιο χταποδιού με κάππαρη συριανή και τα μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα με τραγανά, καπνιστά λαχανικά και ωραία demi glace. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Ιγνατίου Μπασουλά, Χώρα, Μύκονος, Τ/22890-27.272


Thea
Με συναρπαστική θέα στη Χώρα της Μυκόνου και στη θάλασσα, στο πολυτελές περιβάλλον του ξενοδοχείου Belvedere θα απολαύσετε εμπνευσμένη γαστρονομική εμπειρία μοντέρνας δημιουργικής κουζίνας, την οποία από φέτος επιμελείται ο σεφ Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης. Με επιρροές από την ελληνική γαστρονομία και με χρήση τοπικών προϊόντων, ο σεφ ετοιμάζει στο βραβευμένο εστιατόριο πιάτα υψηλού επιπέδου, αναδιαμορφώνοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τον περσινό κατάλογο και επιφυλάσσοντάς μας, όπως λέει, αρκετές νόστιμες εκπλήξεις. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Περιοχή Σχολής Καλών Τεχνών, Χώρα, Μύκονος, Τ/22890-25.122


Matsuhisa Mykonos
Με την υπογραφή του celebrity chef restaurateur Nobu Matsuhisa, του Ιάπωνα μάγου της multi ethnic κουζίνας, δοκιμάζουμε διάσημα new style πιάτα, που φέτος παρουσιάζονται από τον head chef Παναγιώτη Τζιουρτζιούμη σε ένα πανέμορφο, σύγχρονο σκηνικό που κάνει όμορφη αντίθεση με τη θέα στα κυκλαδίτικα σπιτάκια της Χώρας. Σούσι εκτελεσμένο στην εντέλεια, signature πιάτα, όπως το θρυλικό black cod miso, το tiradito, ο σολομός με σάλτσα Karashi su miso, αλλά και πολλές νέες αφίξεις. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Περιοχή Σχολής Καλών Τεχνών, Χώρα, Μύκονος, Τ/22890-25.122


(Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου)

Mr Pug
Όμορφη αυλή, μοντέρνα έθνικ, εμπνευσμένα σύγχρονη εσωτερική σάλα με τοιχογραφία του Pavlo Jase. Μαγειρικό fusion Ασίας και Ελλάδας, που από τα όρια της Βόρειας Ταϊλάνδης με την Κίνα καταλήγει στο Αιγαίο. Ο σεφ restaurateur Γιώργος Βενιέρης δουλεύει με άψογες τεχνικές, απογειώνει την παρουσίαση και εξασφαλίζει γευστικές κορυφώσεις. Ήδη από πέρυσι τα τραπέζια έχουν λιγοστέψει, αλλά το pampering έχει τονωθεί, αφού τα 25 καθίσματα εξυπηρετούνται από 10 άτομα προσωπικό! Στα φετινά must, το thai ταρτάρ, το sticky rice με λαβράκι ωμό, ενώ κλασικές αξίες είναι τα buns ατμού με κοτόπουλο satay και καβουροκροκέτα (crab cake) με φύλλο κανταΐφι. Το μενού degustation περιλαμβάνει περί τα 15 πιάτα κι ένας μικρός κατάλογος έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Περιφερειακός Χώρας, Μύκονος, Τ/22890-77.771


ΝAΞΟΣ

Αξιώτισσα
Φαγητό αληθινό, ντόπια πρώτη ύλη, οικεία δημιουργικότητα σε μια δροσερή αυλή. Στην κουζίνα ο ιδιοκτήτης Γιάννης Βάσιλας και στη σάλα η σύζυγός του Σοφία. Αγαπημένα πιάτα η σαλάτα με σταμναγκάθι, φρέσκο ξινότυρο και ρόδι, η ψητή γλυκοπατάτα με κρέμα κοπανιστής και λούζα, το χριστόψαρο με σάλτσα ζαφοράς και το αρνίσιο μπουτάκι γεμιστό με φρέσκο ξινότυρο και σπανάκι. Αξιόλογη μικρή λίστα με περίπου 20 κρασιά, κυρίως από τις Κυκλάδες, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Καστράκι, Νάξος, Τ/22850-75.107


Λευτέρης
Σαν μια καλή τραπεζαρία αστικού σπιτιού, με πίνακες ζωγραφικής, αντικέ στολίδια και μπουφέδες εποχής είναι η σάλα του, ενώ στο βάθος υπάρχει κήπος ζηλευτός. Τυρόπιτα με κρέμα από μπεσαμέλ, απίθανα ζουμερό και καλοψημένο αρνί στα κάρβουνα – κρέας πρώτης τάξης, από ζώα που βόσκουν αγριοβότανα στα πιο ορεινά σημεία τ’ Απεράθου– και χρυσοτηγανισμένες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες και πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι. Ξακουστό το γεμιστό μπιφτέκι του με γραβιέρα και δυνατή βιτρίνα με γλυκά, όπως πάστα φλόρα, μπακλαβάς αμυγδαλένιος, κ.ά. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Απείρανθος, Νάξος, Τ/22850-61.333


Barozzi
Σύγχρονη αισθητική, άψογο γούστο στο φαντεζί και σχετικά νέο εστιατόριο της Νάξου. Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Μιχάλης Μερζένης σε συνεργασία με τον executive σεφ του εστιατορίου Νίκο Κωστιδάκη, ενώ για τα κοκτέιλ υπεύθυνος είναι ο mixologist Χρήστος Χουσέας. Πρώτη ύλη από το νησί σε πιάτα δημιουργικά και ελληνικά, όπως τα ρολάκια γεμισμένα με κρέμα τυριού από αρσενικό Νάξου και μαρμελάδα μοχίτο από κίτρο Νάξου, μουσακάς με κιμά από ντόπιο κατσικάκι και μπεσαμέλ από καπνιστή μελιτζάνα, γύρος κουνελιού με τζατζίκι ραπανιού και πίκλες κρεμμυδιού, και άλλα μοντέρνα και ενδιαφέροντα. Νικολέτα Μακρυωνίτου
Χώρα Νάξου, Τ/22850-27.672


(Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη)

Ματίνα και Σταύρος
Αυτό το ζευγάρι έχει κάνει την Κόρωνο προορισμό για foodies. Αυθεντική αξιώτικη μαγειρική με όλα τα καλούδια του τόπου στο τηγάνι και στις κατσαρόλες της Ματίνας, σε ένα γραφικό σκηνικό με γλαστράκια και λουλούδια. Ο Σταύρος εκτρέφει χοιρινά, μοσχάρια και αιγοπρόβατα που σημαίνει ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι παραγωγής τους. Ψητό κατσικάκι, φασολάκια με μοσχάρι, άγρια χόρτα και οβριές στην εποχή τους σε ορίτζιναλ μαγειρέματα. Μην το χάσετε. Νένα Δημητρίου
Κόρωνος, Τ/22850-51.243


Στου Βασιλαρακιού
Θα οδηγήσετε μέχρι τον Κυνίδαρο, με μοναδικό σκοπό να γευματίσετε σε αυτή τη χασαποταβέρνα. Η οικογένεια Κλουβάτου διατηρεί ένα καθωσπρέπει χασάπικο και μια ταβέρνα (εξέλιξη ενός παλιού καφενέ). Το κρεοπωλείο τροφοδοτεί το εστιατόριο με τα καλύτερα, οπότε εδώ θα γευτείτε τα νοστιμότερα κρεατικά του νησιού, ντόπια ζαρζαβατικά και τυριά. Το μενού δεν διαθέτει πολλές επιλογές, είναι όμως κορυφαίας ποιότητας. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα ναξιώτικα γαρδούμια (γαρδουμπάκια), όλο γλύκα! Νένα Δημητρίου
Κυνίδαρος, Τ/22850-32.088


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ. 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών