ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Maison de Μεζέ: Παντοπωλείο με δοκιμαστήριο.

Στον κεντρικό δρόμο της Άνω Σύρου, στην περαντζάδα που τη διασχίζει εύκολα, χωρίς λαχάνιασμα, πολλά ανεβοκατεβάσματα και σκαλοπάτια, βρίσκεται το Maison de Μεζέ της Ελένης και του Ιάσωνα.

27.08.2020| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Maison de Μεζέ: Παντοπωλείο με δοκιμαστήριο.

Στον κεντρικό δρόμο της Άνω Σύρου, στην περαντζάδα που τη διασχίζει εύκολα, χωρίς λαχάνιασμα, πολλά ανεβοκατεβάσματα και σκαλοπάτια, βρίσκεται το Maison de Μεζέ της Ελένης και του Ιάσωνα.

Η Άνω Σύρος είναι ο μεσαιωνικός οικισμός της Σύρου. Ένας πανέμορφος λαβύρινθος με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, σε ένα νησί με, κατά τα άλλα, φουλ αστική ατμόσφαιρα, πολλά νεοκλασικά κτίρια και γεμάτο χρωματιστά σπίτια. Ο Ιάσωνας Μίχος και το κορίτσι του, η Ελένη Αβραμίδου, είναι ολόκληροι ένα χαμόγελο. Μπήκαν με πολύ κέφι και όρεξη στο μαγαζί που έφτιαξαν το 2014, με σκοπό να παρασκευάζουν μικρές ποσότητες από λιχουδιές εποχής. Αφενός τις κλείνουν σε βαζάκια που διατίθενται προς πώληση στα ράφια του παντοπωλείου, κι αφετέρου τις σερβίρουν στην αυλή τους, σε μικρά πιάτα περιστοιχισμένες με άλλες νοστιμιές ό,τι πρέπει για το τσίπουρο, το ούζο ή το κρασί.

Το παραδοσιακό οίκημα όπου στέγασαν την ιδέα και τη δημιουργικότητά τους είναι ένα κουκλί. Ένα πάλευκο σπιτάκι κυκλαδίτικο, που ξεχειλίζει από γλαστράκια, άνθη, χρώματα και ομορφιά. Κάτω από την κληματαριά στα σκαλάκια και στα ελάχιστα τραπέζια που έχουν στο αυλιδάκι, μαζεύονται μικρές μικρές παρέες που ύστερα ενώνονται και γίνονται μεγάλες. Και στο δρομάκι μπροστά από το μαγαζί κάποιοι όρθιοι πίνουν ελληνικές μπίρες και κοκτέιλ με βιολογικό χυμό φραγκόσυκου, λεμονάδα και ρούμι. Happy place!


Για τσιμπολόγημα το Maison έχει λίγα πράγματα. Κάνα δυο πίτες ημέρας, τονάκι Αλοννήσου με παξιμάδια, ελιές, ντομάτα και κρίταμο, μακαρούνες σκιουφιχτές με τυροβολάκι και τσάτνεϋ κρεμμυδιού, τοστ με ντομάτα και βολάκι (τυρί χειροποίητο δικό τους) για πρωινό. Σερβίρουν δική τους μανταρινάδα, λεμονάδα, τζιντζεράδα και βυσσινάδα, και ελληνικό καφέ Μακρυσάββα από τον Βόλο.

Για γλυκό δε σπαζοκεφαλιάζουν. Τα πράγματα είναι απλά, αφού τα απλά μας έλειψαν: γλυκό κουταλιού που φτιάχνουν οι ίδιοι, παγωτό καϊμάκι, υποβρύχιο, κάποιες φορές και φρεσκοψημένο κέικ ημέρας. Είναι όλα φτιαγμένα με καλά υλικά, προσεκτικά διαλεγμένα να είναι ταιριαστά με την εποχή και τον τόπο. Μπορεί να μη δρέπουν μαγειρικές δάφνες, – εξάλλου δεν είναι το ζητούμενό τους αυτό – όμως τα καταφέρνουν μια χαρά να νοστιμίσουν το τσιπουράκι μας.

Στα ράφια τους στολίζουν περήφανα τα δικά τους καλούδια, όπως έξοχες καυτερές πιπεριές τουρσί, τσιτσίραβλα που τους στέλνουν από τον Βόλο, πικάντικη μουστάρδα με μέλι και πάπρικα, μαρμελάδα από κράνα, τριφτά παξιμαδάκια, κάπαρη απανωχωρήτικη τουρσί, κ.α… Έχουν και διαλεχτές νοστιμιές από μικρούς παραγωγούς της Σύρου και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Για παράδειγμα τα λουκούμια της Συκουτρή, μέλια διάφορα, αγκινάρες σκορδαλιά από την Τήνο, τα συριανά, εμφιαλωμένα αποστάγματα, και κρασιά από τα τοπικά οινοποιεία.

Της φίλης μου της Ανδρομάχης της άρεσαν πολύ τα φανταστικά ξύλινα κοσμήματα και τα αναμνηστικά με τη φίρμα wood in mood που φτιάχνει αυτή η χρυσοχέρα η Ελένη (www.woodinmood.gr) μαζί με τον Πάνο Μπάτζιο, συμφοιτητή της την εποχή που σπούδαζαν στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. Εγώ διάλεξα ένα κολιέ σμιλεμένο από ξύλο οξιάς και ευκαλύπτου, και πήρα μαζί μου ένα άπαιχτο τσάτνεϋ πιπεριάς Φλωρίνης με ξύδι, καστανή ζάχαρη και κόκκους πιπεριού. Πήρα και το καθιερωμένο μου βαζάκι ροδάκινο γλυκό του κουταλιού, που είναι σαν βγαλμένο από παραδεισένιο καζάνι. Πίσω στο σπίτι, έφαγα το μισό σκέτο και το άλλο μισό το σέρβιρα μαζί με παγωτό αμύγδαλο, ένα βράδυ μετά το φαγητό.

Υπομονή, προκοπή, καλή προαίρεση, ατέλειωτη διάθεση και πηγαία χαμόγελα. Από τα αγαπημένα μου μαγαζιά στο νησί.

Δον Ι. Στεφάνου 19, Πιάτσα, Άνω Σύρος, Τ/22810-76.209, 693-01.57.193.
Υπολογίστε από 2,5-5 ευρώ ο κάθε μεζές. Κάποια προϊόντα τους τα βρίσκουμε και στην Ελευσίνα, στο κατάστημα Αριάδνη (Ηρώων Πολυτεχνείου 34 και Περσεφόνης, Ελευσίνα, Τ/210-55.60.370).

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών