ΜΑΓΑΖΙΑ

Μάνα Γη

Μια γωνιά για συνειδητούς καλοφαγάδες.

22.10.2013| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Μάνα Γη

Μια γωνιά για συνειδητούς καλοφαγάδες.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Η κυρία Κώνστα μεγάλωσε στον Ασπρόπυργο, σε οικογένεια κτηνοτρόφων. Όχι τον σημερινό Ασπρόπυργο, αλλά τον αγροτικό της εποχής εκείνης. Έτρωγε τυρί που έφτιαχνε η μαμά της, κρέας από τα ζώα τους, αυγά από τις κότες τους και λαχανικά από τον μπαχτσέ τους. Έμαθε από μικρή «στην καλή τροφή». Σπούδασε γεωπόνος στη Θεσσαλονίκη, όπου γνώρισε τον σύζυγό της και έμειναν στην πόλη. Ανοίγουν το πρώτο βιολογικό τους κατάστημα το 2000. «Από την αρχή αποφάσισα το μαγαζί να είναι αμιγώς βιολογικό. Στο μεταξύ, γνώρισα πολλούς παραδοσιακούς παραγωγούς, που μπορεί να μην έχουν την πιστοποίηση του βιολογικού, αλλά παράγουν καθαρές τροφές. Σήμερα θα βρείτε στο μαγαζί μου και τέτοια προϊόντα». Στο ενδιάμεσο, σπουδάζει στην κρατική σχολή κρέατος στη Θεσσαλονίκη και αποκτά πτυχίο κρεοπώλη. Παρακολουθεί σεμινάρια, π.χ. μελισσοκομίας και σεμινάρια διασφάλισης ποιότητας τροφίμων (μεταξύ άλλων είναι και επιθεωρήτρια HACCP). Κατέχει, λοιπόν, το θέμα σε βάθος και μια ματιά στο μαγαζί της μας πείθει για του λόγου το αληθές.

Τι ψωνίζουμε: Ζυμαρικά του Αντωνόπουλου, φρέσκο ψωμί από αλεύρι ζέας, βιολογικό ελαιόλαδο Θεράπνη από τον Κεφαλά, κρέας από τη φάρμα Προδρομίτης, βιολογικό γιαούρτι Κάρλα από τον Βόλο, όσπρια από τον Νέστορα στα Γρεβενά, γάλα από το κτήμα Λειβαδερού, «το μόνο παστεριωμένο, αλλά όχι ομογενοποιημένο γάλα στην Ελλάδα», προσδιορίζει και μας εξηγεί τη διαφορά: «Στο ομογενοποιημένο γάλα το λίπος δεν διαχωρίζεται από τις πρωτεΐνες και το στομάχι μας “δεν είναι προγραμματισμένο” για να χωνεύει λίπος και πρωτεΐνη μαζί». Τελικά, το «Μάνα γη» δεν είναι ένα κατάστημα για «καταναλωτές», είναι ένα κατάστημα για συνειδητούς καλοφαγάδες.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών