ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο «Αμοργινός», οι αδερφές Μπακάλου και η χασαποταβέρνα η σωστή

Είναι σχεδόν κάθετη η παραγωγή τους, κάτι που δεν σπανίζει στις ταβέρνες της εύφορης Νάξου.

10.06.2019| Updated: 20.06.2022
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Ο «Αμοργινός», οι αδερφές Μπακάλου και η χασαποταβέρνα η σωστή

Η θέση

Ψηλά στ’ Απεράθου το όμορφο, ορεινό χωριό της Νάξου.

Η ατμόσφαιρα

Ταβέρνα οικογενειακή, νοικοκυρεμένη και παστρικιά. Την προτιμούν οι ντόπιοι, την αγαπούν και οι επισκέπτες.

 

Το φαγητό

Ο «Αμοργινός», οι αδερφές Μπακάλου και η χασαποταβέρνα η σωστή Ο «Αμοργινός», οι αδερφές Μπακάλου και η χασαποταβέρνα η σωστή

Ο Απεραθιώτης Γιώργος Αμοργινός παντρεύτηκε την συντοπίτισσά του Κατερίνα Μπακάλου και το 2012 νοίκιασαν μαζί με την Βούλα, την αδερφή της Κατερίνας, τον καφενέ του Σταματογιάννη του φημισμένου βιολιτζή, που λειτουργούσε στον κεντρικό πεζόδρομο της Απειράνθου από το ΄83. «Όλα είναι ντόπια εκτός από το κοτόπουλο» μου λέει η Βούλα. «Ο Γιώργος μάλιστα εκτρέφει και δικά του αρνιά, πρόβατα και χοιρινά, πήζει τυρί, αλλά συμπληρώνει κι από άλλους βοσκούς της Απειράνθου από τους οποίους αγοράζει και τα μοσχάρια». Μα είναι σχεδόν κάθετη η παραγωγή τους, κάτι που δεν σπανίζει στις ταβέρνες της εύφορης Νάξου. Εκτρέφουν, μαγειρεύουν, ψήνουν και σερβίρουν. Προκοπή και κέφι. Η Κατερίνα μαγειρεύει στα τσουκάλια της ίσως το πιο ωραίο παραδοσιακό ρόστο που δοκίμασα στο νησί, κάνει αφράτες ομελέτες με ντόπια αυγά και τηγανίζει χρυσές τις διάσημες ναξιώτικες πατάτες. Μόνο η αταίριαστη σελίδα με τα ρίζια και τα μακαρόνια θα μπορούσε και να λείπει.

Ο Γιώργος σιτεύει σωστά τα κρέατα, όσο χρόνο χρειάζεται για να νιώθεις τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα τους, να τα μασάς χωρίς να σου φεύγει η μασέλα. Οπωσδήποτε δοκιμάστε αρδούμι (γαρδουμπάκια), σπληνάντερο και κοιλιδάκια φκιαστά (πατσάς ψιλοκομμένος με κόκκινη καυτερή σάλτσα και μπόλικο κρεμμύδι), αλλά και το έξοχο πρόβατο στα κάρβουνα. Το λουκάνικο τους το ετοιμάζουν στο διπλανό κρεοπωλείο του Βασίλη Αμοργινού (αδερφού του Γιώργου) κι είναι να γλείφεις τα δάχτυλά σου, το ναξιώτικο αλλαντικό το ζαμπόνι, που γενικά δεν είναι του γούστου μου καθότι υπερβολικά αρμυρό, εδώ το κάνουν αρκετά πετυχημένο. Ειδική μνεία στα αιγοπρόβεια τυριά του Γιώργου. Δε λέω πως δεν έφαγα καλύτερα ανθότυρα, ξινομυζήθρες κι αρσενικά σε όλη τη Νάξο, αλλά είναι όλα τους ένα κι ένα, ειδικά η παλαιωμένη γραβιέρα είναι όνειρο. Καθώς φαίνεται η τυροκόμιση είναι γραμμένη στο αξιώτικο DNA τους.

Ο λογαριασμός

15-20 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα

Το ψυγείο της κόκα κόλας κρύβει κάποιες οινικές εκπλήξεις.

Αμοργινός

Απείρανθος, Νάξος
  • Ωράριο: Καθημερινά 10:00-02:00
  • Τηλέφωνο: 2285-061.733

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών