ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Κούπιτσας: Χωριάτικες σπεσιαλιτέ στον Ταΰγετο

Για γουρουνοπούλα λουκούμι και αρνάκι φούρνου με πατάτες στην αγκαλιά του βουνού.

04.09.2019| Updated: 20.06.2022
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Ο Κούπιτσας: Χωριάτικες σπεσιαλιτέ στον Ταΰγετο

Η θέση

Σε μια δροσερή, καταπράσινη όαση μες στα πλατάνια στην αγκαλιά του Ταϋγέτου, στη μέση μιας πανέμορφης ορεινής διαδρομής που ενώνει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα.

Η ατμόσφαιρα

«Χωριάτικη ταβέρνα ο Κούπιτσας» γράφει στην ξύλινη ταμπέλα του. Θαρρώ πως τη ζωγράφισε το ’50 ο πρώτος ιδιοκτήτης που έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «Κούπιτσας». Πήγε και έχτισε με πέτρες το μικρό, καπηλειό, τότε, πάνω στο ρέμα δίπλα στην ομώνυμη πηγή Κούπιτσα.

Το φαγητό

Ο καθαρός αέρας ανοίγει την όρεξη για κλασικά ταβερνίσια, όπως τζατζίκι-δυναμίτη, βλίτα αλ ντέντε, τυροκροκέτες που τρώγονται καυτές, παστό Μάνης και ντόπια σφέλα φωτιά. Από το 2007, οι ιδιοκτήτες ο Δημήτρης και ο Θανάσης Θεοδόσης, σερβίρουν έξοχο αρνάκι φούρνου με πατάτες, σούπερ μελωμένο και ξινούτσικο. Αυτό ήταν το καλύτερό μου. Όμως κάνουν πολύ πετυχημένα και τα κοκκινιστά, το κατσικάκι και τον κόκορα με χοντρό μακαρόνι ή με τραγανές, γλυκές πατάτες, και έχουν πάντα και κάποια λαδερά, όπως νόστιμες μπάμιες και μελωμένο αρακά με αγκινάρες. Τα λαδερά φασολάκια τους σηκώνουν βελτίωση και τα γεμιστά είναι απλώς συμπαθητικά. Ψημένο σωστά το αρνίσιο συκώτι και, αν πετύχετε τη ντόπια σπεσιαλιτέ, τη γουρουνοπούλα, μην την παραλείψετε!

Ο λογαριασμός

Περίπου 10 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα

Υποτυπώδης, με μπίρες, χύμα κρασί και τσίπουρο.

Ο Κούπιτσας

24ο χλμ. Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης, Αρτεμισία, Καλαμάτα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών