ΜΑΓΑΖΙΑ

Ρόκα: Φέτα Βέροιας, γάλα μοραΐτικο

Στη «Ρόκα» για χυλοπίτες και τραχανά με αυγά και γάλα από το Μαίναλο, καφέ από τον Κρητικό Δανδάλη κι άλλα μικρά διαμάντια.

16.09.2015| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Ρόκα: Φέτα Βέροιας, γάλα μοραΐτικο

Στη «Ρόκα» για χυλοπίτες και τραχανά με αυγά και γάλα από το Μαίναλο, καφέ από τον Κρητικό Δανδάλη κι άλλα μικρά διαμάντια.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Στη «Ρόκα» πήγα συστημένη πρώτη φορά πέρυσι τα Χριστούγεννα. «Θα βρεις εκεί την έκτακτη φέτα Βέροιας του τυροκομείου Φαρμάκη, αλλά ρίξε μια ματιά στα ράφια γιατί ο Σπύρος φέρνει και άλλες διαλεχτές λιχουδιές», με είχε παροτρύνει τότε η Πολίτισσα μαγείρισσα του «Γαστρονόμου», η Νίκη Χρυσανθίδου. Βρήκα, λοιπόν, τη φέτα του Φαρμάκη – όντως εξαιρετική-, όπως και το εξαίσιο κασέρι και το κεφαλοτύρι του ίδιου παραγωγού, μαζί και πολλά ελληνικά προϊόντα που δεν γνώριζα. Το κατάστημα είναι μοντέρνο, με μια αρκετά «προχωρημένη», σαν μαυροπίνακα, πρόσοψη και με την ασυνήθιστη «λεζάντα» «Η παράδοση στην πρίζα». Η εξήγηση απλή: ο ιδιοκτήτης Σπύρος Τσακιρίδης, εκτός από… συλλέκτης καλών προϊόντων, είναι και μουσικός. Μεγάλωσε με ανάμεικτα ακούσματα, από ροκ μέχρι ρεμπέτικα, και ο «υπότιτλος» είναι από ένα CD με παραδοσιακά τραγούδια σε μοντέρνα βερσιόν. Στο μαγαζί θα ακούσετε τζαζ, μπλουζ, ρεμπέτικα, σμυρναίικα, ανάλογα με τα κέφια της ημέρας.


Η μοντέρνα πρόσοψη του μαγαζιού.

Τι ψωνίζουμε: Στα ράφια ο Σπύρος έχει βάλει μόνο δοκιμασμένα τρόφιμα, γι’ αυτό κι έχει άποψη για τα πάντα. «Φέρνω φανταστικές χυλοπίτες και τραχανά με αυγά και γάλα από το Μαίναλο, και τον ωραιότερο καφέ από τον Κρητικό Δανδάλη. Θεωρώ κορυφαία τα μέλια από πεύκο και δασύανθο από το κτήμα Χρόνη στη Φλώρινα και εγγυημένα νέας εσοδείας φασόλια και ελέφαντες Πρεσπών από τον παραγωγό Βασίλη Χάμο», λέει ο ίδιος. Μικρό το ψυγείο του, αλλά με αξιόλογα τυριά: γαλομυζήθρα και 12μηνη γραβιέρα του Ηλιάκη, σκορδοτύρι και αρσενικό του Κουφόπουλου, μανούρι Βερμίου του Ρίζου κ.ά. Αξίζει να φτάσει κανείς έως τον Κορυδαλλό για να γεμίσει το καλάθι του με μερικά ξεχωριστά άγνωστα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα φυλλωτά Λαχανά, τις ζυμωμένες με ελιά παξιμαδόκουπες του Αυγενάκη, τα σύκα και τις ελιές Καλαμών από την εταιρεία Elaiorama, τα αυγά ελευθέρας βοσκής από ένα κτήμα σε υψόμετρο 700 μέτρων στον Βαρνάβα, το γάλα του Μοριά, το ελαιόλαδο από το κτήμα Βασιλάκη, που δικαίως ο Σπύρος λέει πως «αυτό το λάδι το πίνεις, δεν το μαγειρεύεις». Στη «Ρόκα» θα βρούμε επίσης μια μεγαλούτσικη επιλογή από βιολογικά προϊόντα, που είναι και αυτά διαλεγμένα με σχολαστικότητα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών