ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στου Βασιλαρακιού: Dry aging στον Κυνίδαρο

Χασαποταβέρνα τρίτης γενιάς, προσαρμοσμένη στο σήμερα. Αποτελεί πάντα γαστρονομικό προορισμό στη Νάξο.

19.11.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Στου Βασιλαρακιού: Dry aging στον Κυνίδαρο

Χασαποταβέρνα τρίτης γενιάς, προσαρμοσμένη στο σήμερα. Αποτελεί πάντα γαστρονομικό προορισμό στη Νάξο.

Η θέση: Ο ορεινός Κυνίδαρος με τους 300 κατοίκους δεν είναι από τα ομορφότερα χωριά της Νάξου, κι αν είναι γνωστός στους επισκέπτες του νησιού το οφείλει στην χασαποταβέρνα του Βασιλαρακιού.

Η ατμόσφαιρα: Το κατάστημα πρωτολειτούργησε από τον Βασίλαρο Κλουβάτο το ‘31 ως καφενές και τη δεκαετία του ‘50 του έβαλαν και καρέκλα κουρέα για να ξυρίζονται οι χωριανοί- κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο στα καπηλειά της εποχής. Αργότερα φτιάχνει ακριβώς δίπλα και κρεοπωλείο, κι όταν το κατάστημα περνά στον μικρότερο γιό, το Βασιλαράκι (Γιώργος Κλουβάτος), εκείνος το μετατρέπει σε χασαποταβέρνα ξακουστή. Αυτός είναι ο χώρος. Ταβέρνα, κλασική, τίμια.

Το φαγητό: Χασαποταβέρνα προορισμός για σοβαρούς κρεατοφάγους. Ο Βασίλης Κλουβάτος ο νεότερος καπετανεύει το μαγαζί, και σε ειδικά ψυγεία ξηρής ωρίμανσης σιτεύει μοσχάρια από ντόπιους βοσκούς. Τα μεστά κρέατα τα ψήνουν με γνώση, αλλιώς την πικάνια, αλλιώς το διάφραγμα, κάθε κομμάτι όπως πρέπει κι όπως ακριβώς τους ζητηθεί. Αυτό είναι το δυνατό τους σημείο, πολύ καλύτερα από ότι τα μαγειρευτά. Στα οπωσδήποτε οι καλοτηγανισμένες αξιώτικες πατάτες, χόρτα εποχής, χωριάτικη με ξινομυζήθρα και ντομάτες μπαξεβανίσιες. Επίσης ονειρεμένα πρόβεια, ορεινά τυριά. Ζητήστε τους αφράτη μυζήθρα με ντόπιο μέλι για επιδόρπιο.

Ο λογαριασμός: περίπου 20€/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Κάμποσα εμφιαλωμένα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά στα καθωσπρέπει κολωνάτα ποτήρια.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 12.00-00.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT