ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στου Ζοζέφ: Έμφαση στην πρώτη ύλη

Μια ιδιοσυγκρασιακή μαγείρισσα στον Πιτροφό της Ανδρου.

04.09.2017| Updated: 16.02.2024
Στου Ζοζέφ: Έμφαση στην πρώτη ύλη

Μια ιδιοσυγκρασιακή μαγείρισσα στον Πιτροφό της Ανδρου.

Η θέση: Βρίσκεται στον Πιτροφό, ένα κτηνοτροφικό χωριό μέσα από το οποίο περνάει ο επαρχιακός δρόμος. Περίπου 40 λεπτά από το Γαύριο και περίπου δέκα λεπτά από τη χώρα.

Η ατμόσφαιρα: Το μαγαζί ανήκει στην Κατερίνα Ρεμούνδου, για την οποία πολλές αράδες θα μπορούσε να γράψει κανείς. Αρσακειάδα, πρώην μαρκετίστρια και ανέκαθεν δεινή μαγείρισσα. Εχει στόφα αστική, είναι ιδιοσυγκρασιακή και καθόλου mainstream. Το ίδιο και το μαγαζί της, το οποίο της προέκυψε με την κάπως μοιραία επιστροφή και εγκατάστασή της στο νησί. Το καφενείο- εστιατόριο το χειμώνα είναι ανοιχτό για τους κατοίκους- φίλοι που παίζουν πρέφα και τρώνε μεζέ. Το καλοκαίρι είναι προορισμός για ντόπιους και επισκέπτες.

Το φαγητό: Το μενού δεν είναι σταθερό. Σταθερή όμως είναι η συνέπεια στην καλή πρώτη ύλη. Την άνοιξη φτιάχνει με τσάγαλα (πράσινα αμύγδαλα) μια σούπα θεσπέσια- λένε οι καλοί φίλοι που μάς σύστησαν το μαγαζί. Το επισκεφθήκαμε μια Κυριακή του Ιούνη που η Κατερίνα είχε φτιάξει μουσακά, με μια ωραία παχιά κρέμα – όχι μπεσαμέλ- και χοντροκομμένα λαχανικά. Με τα ντόπια κολοκύθια -τα τραγανά ανδριώτικα λυράκια- πατάτα και ανθούς, μας σέρβιρε ένα λεμονάτο μπριάμ. Ατόφια κυκλαδίτικη cucina povera με μια χεριά λαχανικά του κήπου. Η χωριάτικη ήταν ολόδροση και είχε βολάκι αντί φέτας. Αν είστε τυχεροί θα δοκιμάσετε την ωραία λαδένια της, φρουτάλιες, κεφτέδες και αρνάκι με αγουρίδες (άγουρα σταφύλια) στην εποχή τους.

Ο λογαριασμός: Δυο άτομα δώσαμε 30 ευρώ, για τρία πιάτα κι ένα μπουκάλι κρασί.

Η κάβα: Ηπιαμε ένα δροσερό ροζέ από Σαββατιανό και Μοσχάτο, ονόματι Εν Χώναις, του τοπικού οινοποιείου του Δημήτρη Μάστορη, σε πολύ καλή τιμή. Λίγες επιλογές σε εμφιαλωμένα.

Επιπλέον πληροφορίες: Τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού καλό θα είναι να κάνετε κράτηση, για να τακτοποιηθείτε αμέσως. Ανοιχτά όλο το χρόνο, το καλοκαίρι από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT