Είτε ακολουθείτε τους θρησκευτικούς κανόνες, είτε βρίσκετε ευκαιρία αυτές τις μέρες να αποφύγετε για λίγο το κρέας και τα τυροκομικά, έχετε μπόλικες επιλογές με πρωταγωνιστές λαχανικά και χορταρικά, μανιτάρια, όσπρια ή και θαλασσινά, αλλά και ωραίες ιδέες σε γλυκά, που ταιριάζουν σε κάθε τσέπη. Στον νηστίσιμο «μπουφέ» του street food είναι απλωμένες πολλές κι ετερόκλιτες, κλασικές κι απροσδόκητες νοστιμιές, με ελληνική ή με έθνικ σφραγίδα, ελαφριές και πιο λιχούδικες, που ακόμη κι αν ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, συντάσσονται άνετα κάτω από τη σημαία της Σαρακοστής. Κρύβονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας Πάμε να δούμε πού βρίσκουμε τι.
Χορτόπιτες και ξεροτήγανα… Α λα Γκρεκ
Στο Χαλάνδρι βρίσκουμε τις πιο λαχταριστές νηστίσιμες λιχουδιές, δια χειρός του σεφ Κωστή Κωστάκη. Δε θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε: η συλλογή έχει από στριφτές πατατόπιτες, σπανακόπιτες και μελιτζανόπιτες τηγανιτές και φούρνου μέχρι μανιταρόπιτα ταψιού και μαραθόπιτα στο σάζι. Αν πετύχετε λαδένια Κιμώλου, τσιμπήστε την αμέσως. Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας, έχετε υπόψη ότι διατίθενται και σταφιδόπιτες, ξεροτήγανα και άλλα σαρακοστιανά καλούδια. Ν.Μ.
Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071
Λαχματζούν με ζάαταρ στο Feyrouz
|
|
Κι αλλού να κατευθύνομαι, πολλές φορές έχω λοξοδρομήσει για χάρη της χειροποίητης προζυμένιας, αργής ωρίμανσης πιτούλας του που στρώνεται με ζάαταρ, γεμίζεται με χούμους και δροσερή σαλατίτσα με dressing ροδιού και τυλίγεται σε ρολάκι. Το μείγμα μπαχαρικών που φτιάχνει η κυρία Ελένη-Φεϊρούζ με κάθε λογής μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς –ζάαταρ, η γεύση του οποίου θυμίζει λίγο λεμονοθύμαρο, σουμάκ, καρύδι, αμύγδαλο κι ένα σωρό άλλα–, μυρωδάτο, τραγανό, είναι εθιστικό. Άλλο αγαπημένο άνευ κρέατος, το ναζίκ μπαϊλντί, είναι ένα ιμάμ… στο χέρι, με ρεβίθια και φακές, κλεισμένο σε μια ζυμαρένια βαρκούλα ολικής άλεσης, μοσχοβολάει αγριοκύμινο και ξερό κόλιανδρο. Κανονικά το σερβίρουν με γιαούρτι με καπνιστή μελιτζάνα, μπορείτε όμως αν νηστεύετε να το ζητήσετε με μελιτζανοσαλάτα. Α.Σ.
Καρόρη 23 & Αγάθωνος 2, Τ/ 213-03.18.060.
Φαλάφελ στο Baba Ghanoush
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα φαλάφελ τους είναι κάπως σφιχτά και δεν τα προτιμώ σκέτα, όταν όμως μπαίνουν ως χορτοφαγικά «κεφτεδάκια» μέσα στην μεγάλη πίτα με τα νοστιμευτικά τους, βάζουν κάτω πολλά χορτοφαγικά γεύματα. Χούμους, πολίτικη σαλάτα, ταχίνι, κόλιανδρος για φρεσκάδα και πικάντικη χαρίσα κλείνονται με τα φαλάφελ μέσα σε μια μεγάλη πίτα, λευκή ή ολικής. Μπορεί να μην είναι το ιδανικό συνοδευτικό, αλλά πότε μια καλή μερίδα με τραγανές τηγανητές πατάτες δεν είναι ιδανικό συνοδευτικό; Ν.Δ.
Εμπεδoκλέους 25, Παγκράτι, Τ/212-10.50.351
Tυλιχτό με καλαμαράκι στο Hoocut
Ένα σουβλατζίδικο δεν είναι το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό αν αποφασίσεις να αφήσεις το κρέας στη άκρη, αλλά ο Σπύρος κι ο Βαγγέλης Λιάκος, ο Περικλής Κοσκινάς και ο Κλεομένης Ζουρνατζής προτείνουν ανάμεσα σε άλλα κι ένα διαφορετικό τυλιχτό, ταμάμ για την περίσταση. Με τραγανό καλαμαράκι, που παίρνει θέση στη χειροποίητη πιτούλα, μαζί με γευστική ταραμοσαλάτα, ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό, είναι ελληνικό μεζεδάκι… δρόμου. Αν πεινάτε κομμάτι παραπάνω, πάρτε για συμπλήρωμα τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Α.Σ.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Τ/210-32.40.026
Μελιτζανόπιτες και μανιταρόπιτες από το Εργαστήριο της Δήμητρας Γουναρίδη
Με το ξακουστό τους φύλλο ματσόβεργας φτιάχνουν εδώ τις πιο νόστιμες τηγανιτές πίτες του λεκανοπεδίου. Συννεφένιες, αλάδωτες, απίθανα τραγανές, με το φύλλο τους γεμάτο μικρές φυσαλίδες και με γέμιση εκλεκτή. Θα βρείτε νηστίσιμες μανιταρόπιτες, χορτόπιτες, πατατόπιτες και μελιτζανόπιτες, κάποιες από τις οποίες τις στρώνουν και σε ταψάκια και ξεροψήνονται στον φούρνο. Ολόφρεσκα, καθημερινά. Ν.Μ.
Ευαγγελικής Σχολής 3 – 5, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.12.548
Το pocket μελιτζάνας του Vegan Vandal
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια χειροποίητη, κυπριακή πίτα-τσεπούλα γεμίζεται με ζουμερούς μελιτζανοκεφτέδες, σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης και γιαούρτι με μπόλικα φρέσκα μυρωδικά όπως βαλεριανά, δυόσμο και μαϊντανό: στο Vegan Vandal ετοιμάζουν ένα σάντουιτς με τα όλα του. Δοκιμάστε και το Crispy Cauli Sandwich με μπουκιές παναρισμένου κουνουπιδιού, πίκλες αγγουριού και λαχανικά. Γ.Π.
Αμύντα 15, Παγκράτι, Τ/210-72.14.003
Οι σούπες του Tuk Tuk
Είναι φαγητό δρόμου στην χώρα όπου το φαγητό του δρόμου είναι βασιλιάς. Η Tom Yan Goong της Ταϊλάνδης που φτιάχνεται στις κατσαρόλες του Tuk Tuk είναι σαν να την τρώγατε στην νυχτερινή αγορά της Hua Hin: Μια πικάντικη σούπα με γαρίδες, λεμονόχορτο, φύλλα καφίρ, galangal και κόλιανδρο, έξτρα αρωματική με φλογερή επίγευση. Χρειάζεται χρόνο για να καταλαγιάσει η κάψα και να την απολαύσετε. Δεδομένου ότι θα έρθετε ως εδώ, μην φύγετε χωρίς το πλέον ευπώλητο πιάτο του Μπάμπη Ασκερίδη, το πεντανόστιμο pad thai, ορίτζιναλ και με τα όλα του. Ν.Δ.
Βεΐκου 40, Κουκάκι, Τ/ 211-40.51.947
Λουκουμάδες σε γλυκιά ή αλμυρή εκδοχή στα Keenkies
Λουκουμάδες καρμπονάρα; Ή μήπως λουκουμάδες παστίτσιο; Το Keenkies φροντίζει για τις στιγμές που έχουμε ανάγκη από «βρώμικο» φαγητό που παραμένει ωστόσο plant-based. Καθώς ο λουκουμάς είναι ούτως ή άλλως νηστίσιμος, οι δημιουργοί του εξαρχειώτικου μαγαζιού φροντίζουν ώστε τα συνοδευτικά του να απέχουν και εκείνα από τα ζωικά προϊόντα. Εκτός από τις απρόσμενες αλμυρές εκδοχές όπως οι παραπάνω, ετοιμάζουν και πληθωρικούς γλυκούς λουκουμάδες με φυτική πραλίνα φουντουκιού και αλατισμένα αμύγδαλα, με σιρόπι αγαύης, ταχίνι και καρύδια ή με bitter σοκολάτα, φιστικοβούτυρο και μπισκότο. Όλα βολικά σερβιρισμένα σε κουτάκι to go. Γ.Π.
Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, T/210-38.15.278
Οι ταχινόπιτες του Rita’s Cookies
Η κυρία με τους κορυφαίους κουραμπιέδες της πόλης ετοιμάζει ολοχρονίς και νηστίσιμες ταχινόπιτες που κολλάνε στον ουρανίσκο, είναι πεντανόστιμες, θρεπτικές και χορταστικές. Φτιαγμένες στο χέρι και με καλά υλικά, ανομοιόμορφες και με αρτιζανάλ λουκ, θα ικανοποιήσουν την υπογλυκαιμία σας δίχως να νιώθετε ότι στερείστε. Ν.Μ.
Δομοκού 40, Παλιά Κοκκινιά, Τ/210-49.12.323
Οι βιετναμέζικες κρέπες ρυζιού στο Dao

Τα διάφανα φρέσκα ρολάκια από φύλλα ρυζιού, που στη χορτοφαγική εκδοχή τους έχουν τόφου, λεπτά vermicelli νουντλς, λαχανικά, φρέσκο κόλιανδρο και δυόσμο, γεμίζουν το στόμα σου δροσιά. Είναι σχετικά ήπια σε γεύση, αλλά μαζί με την πυκνή συνοδευτική σάλτσα φιστικοβούτυρου είναι ωραιότατα. Αν ήταν να διαλέξω όμως ένα και μόνο πιάτο από αυτά που σερβίρουν στη λιλιπούτεια βιετναμέζικη γωνιά της οδού Σαρρή, αυτό θα ήταν οι μαλακές αχνιστές «κρέπες» από φύλλο ρυζιού – banh cuon τις λένε στην πατρίδα τους. Γλυκοπικάντικες, γεμιστές με γαρίδες και μανιτάρια, σερβιρισμένες με γλυκιά σάλτσα σόγιας, είναι πολύ νόστιμες. Υπάρχει και εκδοχή με τόφου. Α.Σ.
Σαρρή 36, Ψυρρή, Τ. 210-32.22.641
Το grain bowl με κουνουπίδι στο Local Green
Στο «πράσινο» μαγαζάκι της Περικλέους έχουν πολλές διαφορετικές ιδέες για φαγητό θρεπτικό και γευστικό. Από τα grain bowls τους, που είναι μια καλή ιδέα για μεσημεριανό, είτε κάνεις τη βόλτα σου στο κέντρο είτε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα από τη δουλειά, συνήθως διαλέγω αυτό με το κουνουπίδι, που το είχαν από τότε που πρωτοάνοιξαν. Ψήνεται με μπαχαρικά και συνδυάζεται με κόκκινο λάχανο, παντζάρι και mesclun, αμύγδαλα, σταφίδες, πλιγούρι και μια ταιριαστή βινεγκρέτ παλαιωμένου μπαλσάμικου. Είναι πλούσιο σε συστατικά, άλλα ξεχωρίζεις κάθε τι που τρως. Α.Σ.
Περικλέους 30-32, Αθήνα, Τ/210-32.14.500
Το Υοgi burger του Smash’n Bun
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Καθένα από τα burger με το κρεάτινο μπιφτέκι που το πατάνε με την ειδική πρέσα για να τραγανίσει απέξω και να μείνει ζουμερό στο εσωτερικό έχει την ιδιαιτερότητά του. Όσοι νηστεύουν, όμως δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν το vegan burger, oνόματι Yogi, που αντί για το κλασικό τους ψωμάκι πατάτας έχει σε ψωμάκι με γάλα αμυγδάλου, μπιφτέκι της Beyond meat, που φτάνει πολύ κοντά στην αίσθηση του κανονικού μπιφτεκιού, πίκλες, χειροποίητη κέτσαπ και σκορδάτη vegan μαγιονέζα. Δεν θα τους λείψει η ζωική πρωτεΐνη. Είναι από τα πιο ωραία στο είδος του. Μην ξεχάσετε να πάρετε και τηγανητές γλυκοπατάτες. Α.Σ.
Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, Τ/210-72.49.802
Πιροσκί με πατάτα από το Ρώσικο Πιροσκί
Από νωρίς το πρωί βγαίνει η πρώτη φουρνιά κι η πρώτη τηγανιά και έπονται κι άλλες στη διάρκεια της ημέρας. Έχουν άψογη τραγανή κρούστα και ψωμένια λαχταριστή ψίχα. Τα εντελώς comfort πατατένια πιροσκί με τον άνηθο είναι αγαπημένα μου όλο τον χρόνο. Κλασική ρώσικη εκδοχή είναι και το πιροσκί με λάχανο και μανιτάρια, τέλεια κι αυτά με τον αρακά, ενώ νόστιμη είναι κι η γλυκιά παραλλαγή με μαρμελάδα φράουλα ή βατόμουρο. Ν.Μ.
Αχαρνών 140, Άγιος Παντελεήμονας, Τ/213-00.43.076