ΕΞΟΔΟΣ

Το Χοντρό Μπιζέλι: Τα καλά της κατσαρόλας

Ένα φροντισμένο μαγειρείο με περιβαλλοντική συνείδηση.

03.04.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Το Χοντρό Μπιζέλι: Τα καλά της κατσαρόλας

Ένα φροντισμένο μαγειρείο με περιβαλλοντική συνείδηση.

Η θέση: Στα Παλιά, παραδίπλα από τις γραμμές του τρένου, ανάμεσα σε παλιές αποθήκες και μερικά καινούργια στέκια της πόλης.

Η ατμόσφαιρα: Στη θαμπή από τους υδρατμούς βιτρίνα του είναι παρατεταγμένα τα φαγητά, πιο πολλά κατσαρολάτα. Μια ευγενική φιγούρα με υπέροχα μάτια σκουπίζει το τζάμι, να δω καλύτερα. Το Χοντρό Μπιζέλι το άνοιξε ο Ευδόκιμος Ισμυρνόγλου μαζί με την συζυγό του, την Αλέκα με τα ωραία μάτια. Από το επίθετό του αλλά και από τα πολλά αρωματικά που βάζουν στην κουζίνα τους, το άρωμα του πορτοκαλιού, το μαστιχέλαιο και το σαφράν, μπορεί ήδη να καταλάβατε ότι μιλάμε για τον αδερφό της «δικής» μας Νένας Ισμυρνόγλου. Είναι ένας ακομπλεξάριστος μάγειρας που έχει κάνει ένα «χειροποίητο» μαγαζί, στο οποίο «την κάνουν ταράτσα» οι φοιτητές, εργένηδες και ζευγαράκια. Υπάρχουν μέρες που οι παρέες ενώνονται, έρχονται οι τακτικοί με τα όργανά τους και από μαγειρείο γίνεται ωδείο. Τραγούδια χωρίς μικρόφωνο και επιτόπιοι χοροί.

Το φαγητό: Η Αλέκα με ενημερώνει: κοτόπουλο μαριναρισμένο σε χυμό πορτοκαλιού, με κουρκουμά, κόλιανδρο και τζίντζερ. Σίγουρα δεν είναι μια συνταγή που βρίσκει κανείς σε ένα μαγειρείο. Ούτε τα φασολάκια με φρέσκο βούτυρο και σκόρδο. Τυρόπιτα σε φύλλο καταϊφιού, ριζότο με κρόκο Κοζάνης. Στο πιλάφι θυμάται τη μικρασιατική καταγωγή του και βάζει και λίγο ζυμαρικό, το αρωματίζει δε με μαστιχέλαιο και πορτοκάλι.

Η κάβα: Μπίρες και κρασί χύμα από το τοπικό οινοποιείο Πατιστή.

Ο λογαριασμός: Το Χοντρό Μπιζέλι είναι ένα οικονομικό μαγαζί, πλην όμως και ποιοτικό. Διαθέτουν πιάτα δύο μεγεθών, ένα μεσαίο και ένα μεγάλο, τα οποία κοστίζουν 4,50 € και 7,50 € αντίστοιχα, μαζί με ψωμί. Αν θέλει κάποιος, μπορούν να του γεμίσουν το πιάτο με λίγο από όλα τα ημερήσια διαθέσιμα. 

Επιπλέον πληροφορίες: Το πιο σημαντικό είναι ότι διαχειρίζονται υποδειγματικά τα απορρίμματά τους. Τα περισσεύματα από το φαγητό, τα φλούδια και τα μπουκάλια τα αξιοποιούν: επιστρέφουν φιάλες, ανακυκλώνουν πλαστικά, ταΐζουν τα αδέσποτα. Κυριακές, αργίες και απεργίες κλειστά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών