ΕΞΟΔΟΣ

Το Καφέ στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Πίσω από τη βαριά σιδερένια αυλόπορτα που σχεδίασε ο Τσίλλερ, βρίσκεται ένας ολάνθιστος κήπος, στο κέντρο της πόλης.

18.07.2013
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Πίσω από τη βαριά σιδερένια αυλόπορτα που σχεδίασε ο Τσίλλερ, βρίσκεται ένας ολάνθιστος κήπος, στο κέντρο της πόλης.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Το εξαιρετικό οίκημα οφείλεται στον εμπνευσμένο σχεδιασμό του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, για λογαριασμό του φίλου και συμπατριώτη του Ερρίκου Σλήμαν, ο οποίος το ονόμασε «Ιλίου Μέλαθρον». Για τον παθιασμένο ερασιτέχνη αρχαιολόγο Σλήμαν δεν ήταν απλώς το σπίτι του, αλλά ο χώρος όπου στέγαζε και δικαίωνε το όνειρό του: να ανακαλύψει την Τροία. Σήμερα εδώ στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του είδους στον κόσμο. Ο Σλήμαν αγαπούσε τον κήπο του και περνούσε ώρες σε αυτόν, ανάμεσα σε ροδιές, φιστικιές, ροδακινιές, βερικοκιές και κληματαριές. Και αν σήμερα έχει αναδιαμορφωθεί με φυτά της αττικής γης, σε μια γωνιά του παραμένει η αιωνόβια κοκορεβιθιά που είχε φυτέψει εκείνος. Εκεί δίπλα της επέλεξε το υπουργείο Πολιτισμού να στήσει ένα πολυγωνικό γυάλινο κιόσκι που λειτουργεί ως καφέ, από το 2007. «Καφέ στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου» είναι η πλήρης ονομασία του. Το χειμώνα χωράνε λιγοστά τραπεζάκια στο εσωτερικό του. Μόλις όμως ανοίξει λίγο ο καιρός, ανοίγουν μαζί του και οι τεράστιες σκιερές ομπρέλες, κατά μήκος των ανθισμένων παρτεριών, και γεμίζει ο χώρος τραπεζάκια.

Τι παραγγέλνουμε: Σουφλέ σοκολάτας, τσιζκέικ, μηλόπιτα. Στα κρύα, ένα αρωματικό τσάι, εξαιρετικής ποιότητας, σερβιρισμένο σε μαύρα μαντεμένια τσαγερά που το κρατούν για ώρα ζεστό, ή μερακλίδικο ελληνικό καφέ ψημένο στο μπρίκι. Όταν πάλι ο υδράργυρος βρίσκεται σε επικίνδυνα ανοδική πορεία ένα βιολογικό παγωμένο τσάι (μύρτιλο, ρόδι ή τζίνσενγκ με μέλι) είναι ιδανική επιλογή.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών