ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το Καφενείο: απλά, καθημερινά και ελληνικά

30 χρόνων μαγαζί, από το 1987. Από τα πρώτα που διαφήμισαν «ελληνική κουζίνα».

20.03.2017| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Το Καφενείο: απλά, καθημερινά και ελληνικά

30 χρόνων μαγαζί, από το 1987. Από τα πρώτα που διαφήμισαν «ελληνική κουζίνα».

H Θέση: Στην Λουκιανού στο Κολωνάκι, πιο κέντρο δεν γίνεται.

Η ατμόσφαιρα: Ωραίος χώρος, ζεστός και φιλικός, προσωπικός, καθώς στους τοίχους θα δούμε τα γραφτά των πελατών που πέρασαν από εκεί. Υφος bistrot, καρέκλες thonet και ωραία τραπέζια. Μεσημέρι Πέμπτης νωρίς 13.00-13.30 και υπήρχαν ήδη 2-3 παρέες που έτρωγαν. Το παλιό Κολωνάκι και άνθρωποι των γύρω πρεσβειών. Κι όμως δεν είναι ένα μαγαζί πολυτελείας. Το σέρβις πραγματικά συμπαθητικό, όχι τυπικό και κρύο και όχι «απλώναμε στην ίδια αυλή», όσο χρειάζεται.

Το φαγητό: Πήρα ένα πιάτο φαγητό (σούπα γιουβαρλάκια, πολύ νόστιμη με ελαφρύτατο αυγολέμονο, όχι αυτό το άσπρο πηχτό που συνηθίζεται) και μια λεμονάδα χειροποίητη, από χυμό λεμονιού με σόδα.

Ο κατάλογος με ελληνικά κυρίως φαγητά, μία μόνο πίτα, πρασόπιτα, που την παρήγγειλαν όλοι εκτός από μένα γιατί είχε φέτα που δεν την τρώω, και για την οποία γράφτηκαν διθύραμβοι ακόμη και σε ξένα έντυπα (τα είδα στον τοίχο), και κάποια κλασικά ευρωπαϊκά πιάτα, τύπου σνίτσελ.

Μια μόνο αντίρρηση, αλλά σοβαρή, περί εποχικότητας. Δεν θέλω να βλέπω χειμωνιάτικα κολοκυθάκια τηγανητά και μελιτζάνες.Ξέρω ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και ότι τις καλύτερες ντομάτες τις φάγαμε φέτος τον Οκτώβριο και όχι τον Αύγουστο. Ομως κολοκυθάκια τηγανητά; Πού είναι τα χειμωνιάτικα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα λάχανα;

Ο κατάλογος θέλει κι αυτός μια περιποίηση, μια αλλαγή κάθε τόσο.

Η κάβα: Προσεγμένη, μικρή αλλά με καλές ετικέτες και λογικές τιμές (π.χ. 22€ η Βιβλία Χώρα).

Ο λογαριασμός: Τα χρήματα απολύτως λογικά, έφαγα νόστιμα με 11,5 ευρώ. Θα ξαναπήγαινα με μεγάλη ευχαρίστηση.

Επιπλέον πληροφορίες: Το ελεύθερο πάρκινγκ δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως πολύ κοντά στην Καρνεάδου πάρκινγκ επί πληρωμή. Ανοικτά καθημερινά από τις 12.30-23.00. Την Κυριακή κλειστά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT