ΕΞΟΔΟΣ

Το οινομαγειρείο των ξενύχτηδων

Η Ήπειρος είναι το μόνο από τα παλιά ξενυχτάδικα που απέμειναν στη Δημοτική Αγορά. Δεκαπέντε κατσαρόλες βάζει κάθε μέρα με όλα τα καλά, κυρίως σούπες.

05.11.2021
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Το οινομαγειρείο των ξενύχτηδων

Σβέλτο μαγαζί. Με το που καθίσεις, σου φέρνουν το καλαθάκι με ψωμί, μαχαιροπίρουνα, λεμόνια, σκορδόξιδο, μπούκοβο. Η πρώτη σκηνή της ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αυτή η νύχτα μένει» γυρίστηκε στη σάλα αυτή. Ο Jamie Oliver έχει φάει εδώ φρικασέ και μαγειρίτσα. Ο Απόστολος Τραστέλης, ο μετρ της υψηλής εστιατορικής της χώρας, φωτογραφήθηκε εντός να ψιλοκόβει πατσά. Όμως, στα επεισόδια της αληθινής ζωής που συμβαίνουν εδώ από την ώρα που αρχίζουν τα ξεφορτώματα στην αγορά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ράνια Καρατζένη. Ο πατέρας της, Τζίμης, πήρε το μαγαζί, που τότε ονομαζόταν Μοναστήρι, τη δεκαετία του ’80 και το 2002 το ονόμασε Οινομαγειρείο η Ήπειρος, λόγω της καταγωγής του από τα Πράμαντα Ιωαννίνων.

Μικροκαμωμένη, μια σταλιά είναι η Ράνια, σαν κοριτσάκι, με τα μαλλιά πιασμένα κοτσίδα. Περνάει από όλα τα τραπέζια και ρωτάει «πώς είστε, πώς σας φάνηκε το τάδε, σας φέρανε μπίρα, τακτοποιηθήκατε, πώς είναι οι ντολμάδες;», όχι από ανασφάλεια, αλλά από φροντίδα. Με μια έγνοια γυρνοβολάει, να είναι όλα εντάξει. Το φαγητό της είναι αποτέλεσμα του νοιαξίματος για τον ξενύχτη, τον πονεμένο, τον πεινασμένο, τον λιχούδη, φαγητό της θαλπωρής, καταπραϋντικό, μαλακό, γλυκό. Δεκαπέντε κατσαρόλες συγυρίζει καθ’ εκάστην, από τις οποίες οι οκτώ είναι σούπες.

Σπεσιαλιτέ η γίδα, ο πατσάς (κοιλίτσα και πόδι) και η μαγειρίτσα – διαθέσιμη όλο τον χρόνο. Ψαρόσουπα, όσπρια, γιουβαρλάκια αλλά και λαδερά: γίγαντες σπανάκι, φασολάκια, αγκινάρες αλά πολίτα, σπανακόρυζο. Έχει μηχανή και κόβει εντός κιμά για το παστίτσιο ή τον μουσακά. Τη συνταγή για την ξινούτσικη κοτόσουπά της τη μοιράστηκε μαζί μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόσουπα καλοχυλωμένη, χωρίς αυγολέμονοΚοτόσουπα καλοχυλωμένη, χωρίς αυγολέμονο

Ήπειρος

N. Δ. Φιλοποίμενος 4, Αθήνα (εντός Δημοτικής Αγοράς)
  • Τηλέφωνο: 210-32.40.773
  • Ωράριο: Δευτέρα-Πέμπτη 6.00-22.00, Παρασκευή 6.00- 00.00, Σάββατο 24ωρο μέχρι την Κυριακή στις 7.00
  • Κόστος: Περίπου 12 €/άτομο

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών