ΜΑΓΑΖΙΑ

Το ξηροκαρπάδικο του κ. Χαρίλαου

Εκλεκτοί ξηροί καρποί, ασυνήθιστα αποξηραμένα φρούτα και δεκάδες άλλοι γευστικοί θησαυροί σε ένα ζηλευτό στραγαλάδικο.

04.12.2011| Updated: 11.10.2021
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Το ξηροκαρπάδικο του κ. Χαρίλαου

Εκλεκτοί ξηροί καρποί, ασυνήθιστα αποξηραμένα φρούτα και δεκάδες άλλοι γευστικοί θησαυροί σε ένα ζηλευτό στραγαλάδικο.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Σε ένα δρομάκι κοντά στην πλατεία Άθωνος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το ξηροκαρπάδικο του Χαρίλαου Λαζαρόπουλου, ανάμεσα σε μεζεδοπωλεία και μαγαζιά με ψάθινα καλάθια. Αναντάμ παπαντάμ ξηροκαρπάς ο Χαρίλαος, αφού από παιδί βοηθούσε στο μαγαζί του πατέρα του, που τότε ήταν στα Λαδάδικα. Αν τον ρωτήσει κανείς, στραγαλατζής θα πει πως είναι. Κι ας είναι ένα μόνο από τα προϊόντα που πουλάει. Δίπλα στο τυπικό στην όψη πωλητήριο, έχει στήσει το εργαστήριό του, όπου ψήνει τους καρπούς.

Τι ψωνίζουμε: Από ξηρούς καρπούς δεν του έχει ξεφύγει τίποτα, κάθε είδος υπάρχει ωμό, ψημένο, ανάλατο και ψημένο αλμυρό. Φυστίκια από τας Σέρρας, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους και στραγάλια από την Κομοτηνή, αμύγδαλα από την Καβάλα, φουντούκια τουρκικά, κάσιους από την Ινδία, μακαντάμια από την Αυστραλία, Αιγίνης από την Αίγινα. Και θαυμάσια καρύδια, από άγριες περιοχές, γεμάτα αρωματικά λάδια, τα νοστιμότερα που έχω δοκιμάσει. Τεράστια και η ποικιλία από ξερά φρούτα. Πάρτε απ’ όλα: κεράσια, βύσσινα και μπλούμπερι, φέτες μήλου, φράουλες ολόγλυκες, κράνμπερις, γλυκά και άγλυκα. Το ξινό νεκταρίνι είναι αρχηγός, το πεπόνι απίστευτο, οι σταφίδες ένα σωρό. Και ροδέλες ανανά, γλυκές και ξινές, ακτινίδια, παπάγια, μάνγκο, τζίντζερ, χουρμάδες δυο λογιών και το πικρούτσικο κουμκουάτ. Μια γωνιά μόνα τους τα δαμάσκηνα: Σκοπέλου μεγάλα, μικρά, άγρια, αζάν, Γαλλίας, γλυκόξινα Εδέσσης, κόκκινα Εδέσσης. Η γκάμα συμπληρώνεται με είδη συγγενικά των καρπών. Ζαχαρώδη και ποτά, παστέλια, κακάο και κουβερτούρες και άλλες πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής. Κι ένας χαλβάς από τη Δράμα, κα-τα-πλη-κτι-κός. Ωραίο το κυδωνόπαστο, τα πεστίλια, βασιλιάς το μαύρο ταχίνι από την Κομοτηνή, από μαύρο ντόπιο σουσάμι, πετροαλεσμένο. Ζαλισμένος χαζεύω την ποικιλία (έχει και τραχανάδες, και όσπρια, και δημητριακά, και αλεύρια, και…), ζηλεύοντας τους Θεσσαλονικείς που έχουν έναν τόσο καλό ξηροκαρπά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT