Το πρώτο ιδιωτικό τυροκομείο της Τήνου, το San Lorenzo, ξεκίνησε με φόρα. Διπλασίασε την παραγωγή του, μόλις σε έναν χρόνο! Πρωτολειτούργησε τον Απρίλιο του 2015, στον Κέχρο της Τήνου, με τους κτηνοτρόφους του νησιού να το προμηθεύουν με περίπου 200 κιλά ντόπιο αγελαδινό γάλα ημερησίως. Πλέον έχει αγγίξει αισίως το ταβάνι της δυναμικότητάς του, δηλαδή την τυροκόμηση 500 κιλών την ημέρα. Τυριά που αρέσουν; Ετσι εξηγείται η ευκολία με την οποία κατάφεραν να μπουν στα ψυγεία των καλύτερων παντοπωλείων της Αθήνας!
«Πολλή προσωπική δουλειά, κόπο, αφοσίωση και σχεδόν νυχθημερόν απασχόληση χρειάζεται όλο αυτό», τονίζει ο ιδιοκτήτης Γιάννης Αρμάος. Προκομμένος και δουλευταράς, ουδεμία σχέση είχε με το αντικείμενο. Και όμως, σήκωσε τα μανίκια, άνοιξε τα μάτια και τ’ αυτιά του, έβαλε μπροστά τον έμπειρο τυροκόμο Πολύκαρπο Δελατόλα, απόφοιτο της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, και δεν το βάζει κάτω, παρόλο που ο αγώνας γίνεται μετ’ εμποδίων (κόστη μεταφορικών, δυσκολίες μετακίνησης, ακριβότερες πρώτες ύλες, 30% αύξηση συντ. ΦΠΑ, κ.λπ.).
Στο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτίριο –τέως αχυραποθήκη του παππού Λορέντζου–, με σύγχρονο τυροκομικό εξοπλισμό, παράγουν χειροποίητα το πιο δημοφιλές τυρί του νησιού, το τηνιακό τυράκι ή, όπως το ονομάζουν εκείνοι, «τηνιακό μπαλάκι», 40ήμερης ωρίμασης. Γεμάτη γεύση, ισορροπία οξύτητας και αρμύρας, διακριτική βοτανικότητα και υφή βουτυράτη, λιώνει και πλημμυρίζει το στόμα. «Το γάλα είναι νόστιμο, πλούσιο και αρωματικό, γιατί εδώ τα ζώα τρέφονται με μυρόχορτα στα βοσκοτόπια της Τήνου, που είναι γεμάτα φρύγανα και αρμυρή, ποικιλόμορφη χλωρίδα», λέει ο Γιάννης. Σπεσιαλιτέ τους και το βραστό γραβιεράκι πεντάμηνης ωρίμασης – εξέλιξη του παλιού «βραστού» τυριού της Τήνου (το έλεγαν έτσι γιατί έβραζαν το γάλα για να το παστεριώσουν). Φτιάχνουν επίσης ήπια κοπανιστή, αφράτη μυζήθρα, ανθότυρο, τηνιακό πέτρωμα και εκλεκτό βούτυρο. Προσφάτως κυκλοφόρησε και πρόβειο τηνιακό μπαλάκι, εξόχως πλούσιο και γευστικό.
Τυροκομείο San Lorenzo, Κέχρος, Τήνος, Τ/22830-41.549. Ενδεικτικά στα καταστήματα: Μιράν, Αλεξανδρής, Καραμανλίδικα του Φάνη, Πατριδογνωσία.