ΕΞΟΔΟΣ

Βγαίνουμε στο κέντρο (πάλι)

Τρία «hot» στέκια στο ιστορικό κέντρο.

23.10.2019| Updated: 15.02.2024
Βγαίνουμε στο κέντρο (πάλι)

Τρία «hot» στέκια στο ιστορικό κέντρο.

Το Λοκάλι

Άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι, τουρίστες και ντόπιοι βρεθήκαμε να πίνουμε στην πολύ περιποιημένη αυλή του. Το Λοκάλι δεν μοιάζει με κανένα άλλο μπαρ της πόλης. Συνολικά ο χώρος του (εκεί όπου λειτουργούσε παλιότερα το Σινέ Ψυρρή) του δίνει μεγάλο αβάντζο. Είναι μεγάλο και έχει μοναδικές αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές λεπτομέρειες με αντιθέσεις. Πέτρινοι τοίχοι, ένα υπέροχο μπαρ σε σχήμα καμπύλης, τοιχογραφίες από τον καλλιτέχνη Τhe Rabbit Knows, αλλά και υφαντά. Δίπλα στο gin tonic ή στο negroni από βρυσάκι (tap, όπως οι βαρελίσιες μπίρες) σερβίρονται τηγανητές μπάμιες με πανέ κοτόπουλο ή αλμυροί λουκουμάδες φρέσκου μπακαλιάρου. Με τα πικρά ιταλικά απεριτίβο ταιριάξαμε πολύ ωραία την ανοιχτή πίτα-πίτσα με παστουρμά. Bar manager και ένας από τους ιδιοκτήτες είναι ο Δημήτρης Κιάκος, γνωστός και ως «Έλληνας πατέρας του gin», η ομάδα του οποίου έχει δώσει σημασία στα κοκτέιλ, και δη σε αυτά με ελληνικά αποστάγματα.

Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/210-32.50.673.

Barro Negro

Αποστάγματα εξωτικά, κυρίως από το Μεξικό, σερβίρει το Barro Negro κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος. Τεκίλες και μεζκάλ σε περισσότερες από 120 ετικέτες θα δοκιμάσετε στο μπαρ που άνοιξαν τρεις φίλοι και πολύ ικανοί bartenders, ένας εκ των οποίων είναι ο Στέλιος Παπαδόπουλος, ο μοναδικός μη Μεξικανός πρεσβευτής της τεκίλας. Οι ταξιδεμένοι ιδιοκτήτες έχουν βάλει στα ράφια τους, μαζί με τις γνωστές μάρκες, και πολλές ιδιαίτερες και σπάνιες εκδοχές των αποσταγμάτων αγαύης. Αν σας αρέσουν τα αλμυρά, το ποτό σας είναι η «παραδοσιακή παλόμα». Αν η τεκίλα δεν είναι το ποτό σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το ξανασκεφτείτε με τη δοκιμή. Πολύ νόστιμα τα μικρά τάκος και το γουακαμόλε, που στέκονται υπέροχα δίπλα στα ποτά. Η μουσική, η διακόσμηση και η χαλαρή διάθεσή τους θα σας μεταφέρουν νοητά στην Γκουανταλαχάρα, την ώρα που θα γλείφετε λίγο από το αλάτι στο χείλος του ποτηριού με την παγωμένη margarita σας.

Παπαρρηγοπούλου 15, Τ/210-01.07.618. 

Senios

Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, το Senios στην Καλαμιώτου, με διαφορετικό μενού και στιλ. Καρέκλες καφενείου, τραπέζια με μάρμαρο, κατάλογος μεζεδοπωλείου και μια κάβα που αποδεικνύει την αξιόλογη δουλειά των Ελλήνων αποσταγματοποιών. Ανοίγει από το πρωί, ως καφεκοπτείο-καφενείο. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο σεφ Δημοσθένης Μπαλόπουλος, ο οποίος έχει εργαστεί δημιουργικά πάνω σε κλασικές ελληνικές συνταγές, κι έτσι έχουν προκύψει πιάτα όπως οι πατατοκροκέτες γεμιστές με σπετζοφάι, μπαχαράτο πιάτο που τραβάει το παλαιωμένο τσίπουρο. Τα ορεκτικά φτάνουν στο τραπέζι σε έναν μεγάλο δίσκο, μια ρετρό συνήθεια στις ταβέρνες την οποία επέλεξαν να διατηρήσουν. Τσίπουρα, ούζα, παλαιωμένα αποστάγματα σταφυλιού και άλλων φρούτων, όπως και επιλεγμένα ελληνικά κρασιά και κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα συνοδεύουν το τσιμπολόγημα σε έναν από τους πιο πολύχρωμους πεζόδρομους της πόλης, απέναντι από τα αθηναϊκά υφασματάδικα. Θα επιστρέψουμε με πληροφορίες μόλις δοκιμάσουμε και το φαγητό.

Καλαμιώτου 15, Μοναστηράκι, Τ/210 33.18.778.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών