ΜΑΓΑΖΙΑ

Υδρα (part 1)

Νόστιμα λαδερά και μαγειρευτά, άφθονο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, με βασιλιά το φημισμένο υδραίικο καλαμάρι που οι ντόπιοι μαγαζάτορες μαζεύουν από νωρίς για να έχουν το καλοκαίρι. Αυτά θα βρεις στις ταβέρνες και στα εστιατόρια του διατηρητέου νησιού του Αργοσαρωνικού, μαζί με θεσπέσια αμυγδαλωτά, καλό καφέ και ωραία ποτά.

24.08.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής
Υδρα (part 1)

Νόστιμα λαδερά και μαγειρευτά, άφθονο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, με βασιλιά το φημισμένο υδραίικο καλαμάρι που οι ντόπιοι μαγαζάτορες μαζεύουν από νωρίς για να έχουν το καλοκαίρι. Αυτά θα βρεις στις ταβέρνες και στα εστιατόρια του διατηρητέου νησιού του Αργοσαρωνικού, μαζί με θεσπέσια αμυγδαλωτά, καλό καφέ και ωραία ποτά.


Το πρωινό της κ. Μαρίας στο Greco

Οταν η Πόπη Ζωγκού κατεβάσει γάλα από το βουνό, η κ. Μαρία θα φτιάξει ρυζόγαλο και γαλατόπιτα. Με τη γαλομυζήθρα που φέρνει από την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κρήτη, φτιάχνει τυρόπιτες και καλιτσούνια. Τα φύλλα, τα ζυμάρια όλα δικά της. Το μέλι ντόπιο, τα αυγά από το νησί. Για τη λεμονάδα της στύβει κάθε χρόνο ένα φορτηγό λεμόνια από τον κήπο της. Κέικ, γλυκίσματα, κουλούρια, όλα χειροποίητα. Η περιποίηση βασιλική. Μπορεί το Greco να μην είναι το πιο λουσάτο ξενοδοχείο της Υδρας, όμως το πρωινό του είναι ασυναγώνιστο.

Τ/22980-53.200



Το γειτονικόν

Value for money ταβέρνα, από τις καλύτερες του νησιού, στα ενδότερα. Απλή, λαϊκή μαγειρική που τιμά τις εποχές και τα προϊόντα τους, φρε-σκό-τα-τα ψάρια και θαλασσινά, κρέατα εκλεκτά. Στις κατσαρόλες και στα τηγάνια δίνει το πρόσταγμα η Χριστίνα, στο γενικό κουμάντο η κόρη της Βενεδίκτη και ο άντρας της Γιώργος. Αλησμόνητα μου έχουν μείνει κάτι ωραία μελιτζανοφαγητά, πάντα καλοί οι κολοκυθοκεφτέδες της (βάζει και λίγο μοσχοκάρυδο), οι κρεατεροί ντολμάδες, οι μοσχοκεφτέδες της, τα μπιφτέκια της, το αρνάκι καπαμά. Ωραία και τα λαδερά της, η φάβα, τα τηγανητά θερινά λαχανικά και οι διάφοροι μεζέδες. Πρέπει να σας εκμυστηρευτώ πως έχω πετύχει τη Χριστίνα να διαλέγει μία-μία τις ντομάτες σε μανάβικα του νησιού.

Τ/22980-53.615. Κόστος: περίπου 15€/άτομο (εκτός κι αν πάρετε ψάρι).



Ομιλος

Εδώ ήταν παλιά η περίφημη Λαγουδέρα του Μπάμπη Μωρέ, από την οποία είχαν περάσει όλοι οι σελέμπριτι που επισκέφτηκαν το νησί τις δεκαετίες ’60-’80. Τώρα λειτουργεί ως μπαρ-εστιατόριο. Το μενού είναι γκουρμέ και φέρει την υπογραφή της Αλεξάνδρας Τακορίδη. Δοκιμάστε την πατάτα γεμιστή με σιγοψημένο αρνάκι, το φρεσκοφτιαγμένο σεβίτσε, τη μακαρονάδα με θαλασσινά. Τα κρασιά και τα κοκτέιλ καλά. Το περιβάλλον εκλεπτυσμένο. Μετά τα μεσάνυχτα, όλο και κάποιο DJ set θα πετύχετε, που κρατάει συνήθως μέχρι το πρωί. Μενού τριών πιάτων με 25€ το μεσημέρι.

Ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ. Κόστος: περίπου 30-40€/άτομο. T/22980-53.800.



180 χρόνια Ξερή Ελιά

Παλιά οικογένεια στο νησί οι Ντούσκοι, «τρέχουν» αυτή την ταβέρνα-θεσμό στο κέντρο της Υδρας, λίγα στενά πάνω από το λιμάνι. Κάτω από την παχιά σκιά της μουριάς θα φάτε μαγειρευτά (ωραίοι οι γίγαντες), κρεατικά της ώρας, αλλά και ψάρια και θαλασσινά. Το σέρβις έμπειρο. Το βράδυ μπορεί να πετύχετε ντόπιους κανταδόρους. Τo όνομα της ταβέρνας έχει δώσει σε ανέκδοτο τραγούδι του ο πολιτογραφημένος Υδραίος Leonard Cohen.

Τ/22980-52.886. Κόστος: περίπου 20€/άτομο (εκτός κι αν πάρετε ψάρι).


Μετά το μπάνιο στον Βλυχό


Ενάλιον

Το πρώτο απογευματινό κοκτέιλ μετά τις βουτιές στην παραλία του Βλυχού θα το πιείτε στο Ενάλιον. Αν πεινάσετε, έχει μακαρονάδες, ριζότι, ψάρια και μερικά μαγειρευτά.

Ανοιχτά από το πρωί. Κόστος: ποτά από 7€. Τ/22980-53.455.



Μαρίνα

Απλό ταβερνάκι που αγαπούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι, πάνω στο βράχο, στον κολπίσκο όπου δένουν τα ταξί όταν έρχονται στον Βλυχό. Κάτω από τη σκιά των πεύκων, με θέα το νησάκι του Αη Γιάννη, θα απολαύσετε γαύρο μαρινάτο, μελιτζανοσαλάτα, ντόπια ψάρια και αστακουδάκια. Οταν το νησί έχει κόσμο, η Μαρίνα φτιάχνει λαδερά και άλλα μαγειρευτά.

Ανοιχτά από το μεσημέρι. Κόστος: 12-15€/άτομο. Τ/22980-52.496.


Foodie’s tip

Το υδραίικο καλαμάρι, αλιευμένο στις κοντινές θάλασσες, είναι ιδιαίτερα γλυκό στη γεύση. Αναζητήστε το στις ταβέρνες που σας προτείνουμε. Θα απολαύστε το ψητό στη σχάρα.


Ψάρι σπαρταριστό απ’ το καΐκι

Αν μένετε στην Υδρα (σε δικό σας σπίτι ή σε ενοικιαζόμενο με κουζίνα), έχετε στο νου σας ότι ο Μιχάλης και ο γιος του φέρνουν με το καΐκι τους κάθε μέρα ψάρι μόλις αλιευμένο. Τώρα το καλοκαίρι έχουν συνήθως σκορπίνες, μπακαλιάρους, σκάρους και βραστόψαρα. Μέχρι τις 10.00 έχουν ξεπουλήσει.

Στο λιμάνι, δίπλα στα θαλάσσια ταξί.


Πώς θα φτάσετε στο νησί: Η Hellenic Seaways έχει καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά (δελφίνια+καταμαράν). Τιμή κατ’ άτομο, πήγαινε-έλα: 56€ (economy), 70€ (business). Στην Υδρα μπορείτε να φτάσετε και ως εξής: οδικώς μέχρι το Μετόχι Ερμιονίδας στην Πελοπόννησο (υπολογίστε περίπου 3 ώρες) και από εκεί με πλοιάρια που αναχωρούν για Υδρα κάθε 30΄-1 ώρα περίπου (Hydralines: 6944-242.141, 6947-905.855, Μετόχι express: 6940-999.056).

Πώς θα μετακινηθείτε: Σίγουρα όχι με αυτοκίνητα, καθότι τα τροχοφόρα απαγορεύονται στο νησί. Θα μετακινηθείτε με τα πόδια (οι περισσότερες αποστάσεις είναι κοντινές), με θαλάσσιο ταξί (π.χ. για το Καμίνι και το Μανδράκι), με πλοιάρια που πάνε σε μακρινές παραλίες (Βλυχός, Πλάκες Βλυχού, Μπίστι, Αγ. Νικόλαος), με γαϊδούρια (για βόλτα λίγο… τουριστίκ).

Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος στην Ύδρα στο μέρος Β και μέρος Γ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών