ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου σε παγκόσμια πρώτη

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, η Ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας κατεβαίνει στην Αθήνα με την έκθεση οινογευσίας «Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου» σε παγκόσμια πρώτη.

24.10.2022
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου σε παγκόσμια πρώτη

Αν ήταν μουσική, θα ήταν ο ήχος από τα χάλκινα της Γουμένισσας να παιανίζουν σε ρυθμούς βαλκανικούς. Αν ήταν στίχος, θα ήταν το «στην καρδιά βάλε πατίνια και δυο ρουλεμάν». Αν ήταν ημέρα, θα ήταν η 1η Νοεμβρίου, ημέρα που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜε τι φαγητά ταιριάζει το Ξινόμαυρο; 10 φιάλες που αξίζουνΜε τι φαγητά ταιριάζει το Ξινόμαυρο; 10 φιάλες που αξίζουν

Μα ποιος γιορτάζει το Ξινόμαυρο; Πρώτοι απ’ όλους οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας». Αυτοί που έδωσαν και δίνουν μάχες και δαμάζουν την ατίθαση ποικιλία στα αμπελοτόπια της Νάουσας, του Αμυνταίου, της Γουμένισσας και της Ραψάνης, στη Δράμα και στη Θεσσαλία. Όλοι αυτοί, με το Ξινόμαυρο στο DNA τους, πάλεψαν για να φτάσει στα ποτήρια μας ένα κρασί που προκαλεί συζητήσεις και έρωτες. Γιατί το Ξινόμαυρο δεν είναι η εύκολη ποικιλία που θα χαϊδέψει τον ουρανίσκο σας με την πρώτη γουλιά. Θέλει να σε παιδέψει, για να σε κατακτήσει ολοκληρωτικά. Στην αρχή θα σε τρομάζει με τις τανίνες του και συνάμα θα σε γοητεύσει με τα αρώματά του. Πρώτο βιολί είναι η ντομάτα, με ακομπανιαμέντο πράσινης πιπεριάς και ζουμερής ελιάς. Και το ώριμο δαμάσκηνο να ακροβατεί στο τέλος. Ένα κόκκινο κρασί που κοροϊδεύει τον χρόνο και τον υποτάσσει, που δεν διστάζει να προσφέρει τις χάρες του στις αναμείξεις, με Νεγκόσκα στη Γουμένισσα, με Σταυρωτό και Κρασάτο στη Ραψάνη, με τις ευλογίες των θεών του Ολύμπου. Αλλά δεν
αφήνει παραπονεμένους και τους απανταχού λάτρεις των φινετσάτων ροζέ. Με πρωτοστάτη το Αμύνταιο, όπου το Ξινόμαυρο γίνεται το μοναδικό ΠΟΠ ροζέ ελληνικό κρασί, και τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Και στο τραπέζι, αφού καταπλήξει με τις πρωτεΐνες, δίνει ρέστα σε όλες τις παραδοσιακές βορειο-ελλαδίτικες συνταγές με πράσα, δαμάσκηνα, κυδώνια, μακαρονάδες, ακόμα και ψάρια μαγειρεμένα με ντομάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈνας αμπελώνας που βρέχεται από τρεις θάλασσεςΣτα οινοποιεία της Αττικής: Ένας αμπελώνας που βρέχεται από τρεις θάλασσες

Θέλετε να γνωρίσετε το Ξινόμαυρο; Η Ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας κατεβαίνει στην Αθήνα με την έκθεση οινογευσίας Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου σε παγκόσμια πρώτη. Κρασιά, μονοποικιλιακά ή χαρμάνια, λευκά, orange, ροζέ, ερυθρά, νεαρά και παλαιωμένα, ξηρά ή αφρώδη, και ετικέτες περιορισμένης κυκλοφορίας. Ξινόμαυρο σε όλες τις εκφράσεις του, από τα ονομαστά αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας και τις τέσσερις ζώνες ΠΟΠ της ποικιλίας. Θέλετε περισσότερα; Ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μέσα από τα καλύτερα Ξινόμαυρα των σπουδαιότερων παραγωγών, θα μας ταξιδέψει στους αμπελώνες, στα οινοποιεία, στις γεύσεις και στα αρώματα. Ας οργανωθούμε λοιπόν! Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, δύο παράλληλες εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Πληροφορίες

Μasterclass με τίτλο: Το Ξινόμαυρο στα καλύτερά του! και έκθεση οινογευσίας Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου. Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20 στην Πλάκα. Ώρες λειτουργίας: Masterclass: 18.00-20.00 Έκθεση οινογευσίας: 18.00-22.00. Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις απαιτείται κράτηση, συμπληρώνοντας διαφορετική φόρμα εγγραφής για την κάθε εκδήλωση. Για το Masterclass: rb.gy/3bdfd1 και για την έκθεση: rb.gy/ymlwxu

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1012.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών