ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠλιατέτσιΠλιατέτσι, το αρβανίτικο πλακέ ψωμί
20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
35' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Τεμάχια: 1 καρβελάκι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γιορτινό ψωμί αρχικά βάζουμε, σε λεκανίτσα (ή στη λεκάνη του μίξερ), το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο.
  2. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας τη ζύμη για να βραχεί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε ζωηρά μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, λεία κι ελαστική.
  3. Προσοχή, δεν ρίχνουμε άλλο αλεύρι, αν μας φαίνεται λασπώδης: πρέπει να ζυμώσουμε επίμονα και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο επιπλέον αλεύρι.
  4. Ρίχνουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το ζύμωμα να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  5. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 15 λεπτά να ησυχάσει.
  6. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι νούμερο 32 και πλάθουμε μέσα τη ζύμη.
  7. Το σκεπάζουμε ζεστά και το αφήνουμε να φουσκώσει, να γίνει διπλάσιο.
  8. Στη συνέχεια, το τρυπάμε εδώ κι εκεί με πιρούνι.
  9. Το αλείφουμε (ελαφρώς για να μην ξεφουσκώσει) με χλιαρό γάλα.
  10. Ψήνουμε, το γιορτινό ψωμί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C γύρω στα 45 - 60 λεπτά.

Μυστικά

Μπορείτε να το πλάσετε και μικρά στρογγυλά ψωμάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 32.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT