20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
35'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Τεμάχια: 1 καρβελάκιΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε γιορτινό ψωμί αρχικά βάζουμε, σε λεκανίτσα (ή στη λεκάνη του μίξερ), το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας τη ζύμη για να βραχεί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε ζωηρά μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, λεία κι ελαστική.
- Προσοχή, δεν ρίχνουμε άλλο αλεύρι, αν μας φαίνεται λασπώδης: πρέπει να ζυμώσουμε επίμονα και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο επιπλέον αλεύρι.
- Ρίχνουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το ζύμωμα να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 15 λεπτά να ησυχάσει.
- Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι νούμερο 32 και πλάθουμε μέσα τη ζύμη.
- Το σκεπάζουμε ζεστά και το αφήνουμε να φουσκώσει, να γίνει διπλάσιο.
- Στη συνέχεια, το τρυπάμε εδώ κι εκεί με πιρούνι.
- Το αλείφουμε (ελαφρώς για να μην ξεφουσκώσει) με χλιαρό γάλα.
- Ψήνουμε, το γιορτινό ψωμί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C γύρω στα 45 - 60 λεπτά.
Μυστικά
Μπορείτε να το πλάσετε και μικρά στρογγυλά ψωμάκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 32.