Δεν νοείται γιορτινό τραπέζωμα σε σπίτι με… ρίζες από την Πόλη που να μην έχει άφθονους μεζέδες: γλυκοφάγωτη λακέρδα με λίγο πικάντικο λάδι, τσιροσαλάτα, σαρδέλες παστές, λικουρίνο, αυγοτάραχο, χαβιάρι ή μπρικ, οπωσδήποτε παστουρμά και σουτζούκι, αλλά και άλλα αλλαντικά, αλοιφοειδείς σαλάτες, σίγουρα μια καλή ταραμοσαλάτα και μια ρώσικη σαλάτα και ένα σωρό άλλα. Αυτά θα βγάλετε στην αρχή μαζί με ντούζικο (ούζο) ή τσίπουρο για να ανοίξετε την όρεξη των αγαπημένων σας.

Παστουρμάς ζεστός στο χαρτί: ένας έξοχος μεζές

Κάντε και το εξής: πάρτε λίγο έξτρα παστουρμά, κάμποσες φέτες και βάλτε τες σε λαδόχαρτο, σκορπίστε λίγα μικροσκοπικά κομματάκια βουτύρου, σαν μικρά αμύγδαλα, κλείστε το λαδόχαρτο και βάλτε το πακετάκι σε μέτριο φούρνο για λίγα λεπτά. Ο παστουρμάς μαλακώνει, μελώνει και λιώνει στο στόμα. Συνοδεύστε αυτή τη λιχουδιά με φρυγανισμένο ψωμάκι.

Το τραπέζι της Νένας και της Νίκης

Η Νένα Ισμυρνόγλου, με τριπλή καταγωγή από την Πόλη, τη Σμύρνη και την Καππαδοκία, και η Νίκη Χρυσανθίδου, που γεννήθηκε και έζησε κάμποσα χρόνια στην Πόλη προτού έρθει στην Ελλάδα, ετοίμασαν όλα τα καλούδια αυτού του μενού. Για πρώτο πιάτο μια βελούδινη σούπα από κόκκινες φακές με ξινόγαλο και δυόσμο. Γλύκα, αρώματα και δροσιά. Για τη συνέχεια, κυδώνια γεμιστά με κιμά, κουκουνάρι και μαύρες σταφίδες, με σάλτσα πορτοκαλιού με δεντρολίβανο. Μα τι νοστιμιά, τι ρουαγιάλ πιάτο. Μια περιποιημένη σαλάτα με μαρούλι, σταμναγκάθι και ρόκα με ξηρούς καρπούς και σαγκουίνι θα γεφυρώσει τα πρώτα με το κύριο!

Η πρωταγωνίστρια: Όρνιθα παλατιανή, γεμιστή με κιμά κοτόπουλου και πολίτικα μπαχαρικά! Δεν έχετε ξαναδοκιμάσει τόσο νόστιμη κότα! Ένα πιλάφι με μελωμένα δαμάσκηνα θα συνοδεύσει το αυτοκρατορικό πουλερικό. Στο τέλος, βγάλτε πιατέλες με φρέσκα φρούτα εποχής, δροσερά από το ψυγείο, αλλά και ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και παγωτό καϊμάκι ή μουχαλεμπί. Αν γευματίσετε μεσημέρι, σερβίρετε το απόγευμα γλυκά του ταψιού, όπως γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβά ή σαραγλάκια ή άλλα που σας αρέσουν. Εξαιρετική ιδέα είναι και τα κυδώνια ψητά με κονιάκ και κανέλα, το προφιτερόλ που αγαπούν οι Πολίτες και το λεγόμενο «άσπρο γλυκό», το παραδοσιακό τους κέρασμα, σαν το γνωστό μας υποβρύχιο μόνο που εκείνοι έβαζαν και καϊμάκι μέσα. Αν έρθει η ώρα να σερβίρετε καφέ, μην παραλείψετε να βγάλετε και μερικά γλυκά κουταλιού αλλά και σπιτικά λικέρ για τη χώνεψη.

Μπερεκέτια, μπερεκέτια!

Τι πίνουμε στο πολίτικο τραπέζι

Οταν σκαρώνουμε πολίτικα τραπεζώματα, δεν μπορούμε να μη φέρουμε στον νου μας τη Λωξάντρα και το ντούζικο, όπως λέγανε το ούζο τότε στην Πόλη. Ξεκινήστε, λοιπόν, με ένα ουζάκι κι εσείς. Ή με ένα ωραίο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο που ταιριάζει με το αυγοτάραχο και τους λυκουρίνους. Στη συνέχεια, τα ποτήρια μας θα γεμίσουν με κόκκινο κρασί. Νεμέα, ώριμη, παλαιωμένη, με πλούσιο σώμα και συμπυκνωμένα αρώματα. Θα ταιριάξει τόσο με τα γεμιστά κυδώνια όσο και με την όρνιθα. Εναλλακτικά, ένα χαρμάνι Αγιωργίτικο – Cabernet Sauvignon ή, τελικά, όποιο γεμάτο και αρωματικό κόκκινο κρασί σάς αρέσει.

 

Δείτε 6 συνταγές για το πολίτικο τραπέζι:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών