ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πως θα φτιάξουμε τυροκαυτερή

Με τι τυρί τη φτιάχνουμε και πόσο καυτερή μπορεί να γίνει;

20.05.2019
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Το είδος του τυριού
Η βάση της τυροκαυτερής είναι η φέτα. Συνήθως χρησιμοποιείται μαζί και κάποιο μαλακό τυρί (π.χ. ανθότυρο ή μανούρι), γιαούρτι, τυρί κρέμα ή άλλο αλοιφώδες, όπως το τσαλαφούτι ή το γαλοτύρι. Οι πιθανοί συνδυασμοί και οι συνταγές είναι δεκάδες.

Πώς γίνεται καυτερή;
Για την τυροκαυτερή µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε όποιο είδος καυτερής πιπεριάς θέλουµε: τις κόκκινες τσίλι, τις πράσινες µικρές χαλαπένιο ή τις ανοιχτοπράσινες, µακριές και λεπτές καυτερές. Ανάλογο θα προκύψει και το χρώµα της τυροκαυτερής – ροζέ αν βάλουµε κόκκινες ή ανοιχτό πράσινο αν βάλουµε τις πράσινες. Ανάλογα µε το πόσο πικάντικη θέλουµε να φτιάξουµε την τυροκαυτερή, αυξοµειώνουµε την ποσότητα καυτερής πιπεριάς. Μπορούµε, εξάλλου, να ρυθµίσουµε την αψάδα τους, πετώντας τα σπόρια τους, αφού σε αυτά οφείλεται μεγάλο μέρος από το κάψιµο που νιώθουµε στο στόµα. Οσο περισσότερα αφαιρέσουµε, τόσο πιο ήπια θα γίνει η τυροκαυτερή. Μια εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσουμε καυτερό μπούκοβο και πάπρικα ή ακόμη και ταμπάσκο αντί για πιπεριές. Ρυθμίζουμε την αναλογία, σύμφωνα με το γούστο μας και την αντοχή μας στα καυτερά.

Και μια συνταγή
Τυροκαυτερή μέσα σε ψητές πιπεριές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών