ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βγάλτε τις κανάτες: 4 συνταγές για ice tea

Εμπλουτίζουμε το ice tea με φρούτα, βότανα και μπαχαρικά και δροσίζουμε τα απογεύματά μας.

Φωτογραφίες: Shutterstock
βγάλτε τις κανάτες, τσάι

Οι Ελληνες μετά βίας ανεχόμαστε τα ζεστά ροφήματα το χειμώνα, πόσω μάλλον όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει. Θέλετε αποδείξεις; Εδώ ανακαλύφθηκε ο φραπέ και ο φρέντο καπουτσίνο! Αν το τσάι ήταν το ίδιο δημοφιλές με τον καφέ, είναι βέβαιο ότι θα είχαμε πρώτοι εφεύρει και την παγωμένη εκδοχή του. Ας είναι. Θα αρκεστούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στο κλασικό ice tea των Αμερικανών και των Βορειοευρωπαίων, προσθέτοντας τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας.

Τι τσάι επιλέγουμε και σε τι αναλογία;

Όλα τα είδη τσαγιού μπορούν να σερβιριστούν κρύα. Όμως, επειδή ο πάγος «νερώνει» το ρόφημα, καλό είναι να επιλέγουμε χαρμάνια με έντονη γεύση. Ιδανικά είναι όσα έχουν αρωματιστεί με μπαχαρικά, κομμάτια φρούτων ή λουλούδια. Όσον αφορά την ποσότητα του τσαγιού που θα βάλουμε στην κανάτα, τη ρυθμίζουμε σύμφωνα με το γούστο μας. Μια καλή αναλογία για 1 λίτρο ζεστού νερού είναι: Για το πράσινο τσάι, υπολογίζουμε περί τα 3 κουτ. γλυκού φύλλα τσαγιού. Για το μαύρο και το oolong, 5 κουτ. γλυκού, ενώ για το λευκό, που έχει πιο ελαφριά γεύση, περί τα 6 κουτ. γλυκού.

Τι άλλο προσθέτουμε;

Πειραματιστείτε και δοκιμάστε συνδυασμούς με φρούτα της εποχής ή αποξηραμένα π.χ. λεπτές ροδέλες από γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι ή λεμόνι, ξερά δαμάσκηνα ή βερίκοκα, φράουλες, ανανά, μάνγκο. Γιατί όχι και λαχανικά, όπως φέτες από αγγούρι ή μπαστουνάκια καρότου; Ακόμη, μία χούφτα φρέσκα φύλλα μυρωδικών -μέντα, δυόσμος ή βασιλικός- ή μερικά κλωναράκια από δεντρολίβανο και λεβάντα δεν προσδίδουν μόνο ομορφιά στην κανάτα, αλλά δίνουν και αρωματική πολυπλοκότητα στο τσάι. Αν θέλουμε το ρόφημα να γίνει λουλουδάτο, προσθέτουμε βότανα, όπως χαμομήλι, τσάι του βουνού, φασκόμηλο και λεμονόχορτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρειάζεται γλυκαντικό;

Αν χρησιμοποιήσουμε φρούτα, που είναι από τη φύση τους πολύ γλυκά, ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε τη χρήση ζάχαρης. Κρίνουμε κατά περίπτωση. Αντί για την κοινή, λευκή ζάχαρη, μπορούμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε γλυκαντικό προτιμάμε, από μέλι μέχρι στέβια, καστανή ζάχαρη ή σιρόπι αγαύης. Τα προσθέτουμε όσο το τσάι είναι ακόμα ζεστό, ώστε να διαλυθούν εύκολα. Για τις συνταγές που σας δίνουμε προτείνουμε το μέλι, που «δένει» το ρόφημα και προσδίδει πλούσιο σώμα και γεύση. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε τις θερμίδες, χρησιμοποιήστε στέβια (προσοχή όμως, γιατί κάποια προϊόντα αφήνουν μια πικρή, κάπως «φαρμακευτική» επίγευση).

3 +1 ιδέες για φρουτένιες κανάτες

Με εσπεριδοειδή

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 11⁄2 λίτρο νερό και, λίγο πριν βράσει, το αποσύρουμε και προσθέτουμε 5 – 6 κουτ. γλυκού μαύρο τσάι. Το αφήνουμε να εκχυλιστεί για 5 – 6 λεπτά και το σουρώνουμε σε μια κανάτα. Προσθέτουμε 1 γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ), 1 πορτοκάλι και 2 λάιμ, όλα κομμένα σε ροδέλες. Ρίχνουμε 1 – 2 κουτ. σούπας μέλι, ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 3 – 5 ώρες, ανάλογα με το πόσο φρουτώδες θέλουμε να γίνει το τσάι. Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε μπόλικα παγάκια.

Με τζίντζερ και σόδα

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 λίτρο νερό και, λίγο πριν βράσει, το αποσύρουμε και ρίχνουμε 3 – 4 κουτ. γλυκού πράσινο τσάι. Το αφήνουμε να εκχυλιστεί για 4 – 5 λεπτά και σουρώνουμε σε μια κανάτα. Προσθέτουμε 2 ξινόμηλα και 2 αχλάδια, σε φέτες, και ένα κομμάτι τζίντζερ μήκους 3 εκ., καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια. Ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας καστανή ή μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το τσάι να κρυώσει στο ψυγείο για 3 – 8 ώρες. Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε πάγο και 500 ml σόδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜωσαϊκό με γέμιση παγωτούΜωσαϊκό με γέμιση παγωτού

Με εξωτικά φρούτα

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 11⁄2 λίτρο νερό και, λίγο πριν βράσει, το αποσύρουμε και προσθέτουμε 5 – 6 κουτ. γλυκού λευκό τσάι. Το αφήνουμε να εκχυλιστεί για 6 – 7 λεπτά και το σουρώνουμε σε μια κανάτα. Προσθέτουμε 100 γρ. φράουλες, 1 μάνγκο και 1/2 φρέσκο ανανά, όλα ψιλοκομμένα. Αφήνουμε το τσάι να κρυώσει στο ψυγείο για 3 – 5 ώρες, ανάλογα με το πόσο φρουτώδες το θέλουμε. Πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε μπόλικα παγάκια, μερικά φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Με φρούτα κονσέρβας

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 11⁄2 λίτρο νερό και, λίγο πριν βράσει, το αποσύρουμε και προσθέτουμε 5 κουτ. γλυκού μαύρο τσάι και 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, κοπανισμένους. Τα αφήνουμε να εκχυλιστούν για 5 λεπτά και σουρώνουμε σε κανάτα. Στραγγίζουμε και κόβουμε σε κύβους 1 μικρή κονσέρβα ανανά και 1 μικρή κονσέρβα ροδάκινο. Τα ρίχνουμε στην κανάτα μαζί με 150 γρ. ξερά κράνμπερι. Κρυώνουμε το τσάι στο ψυγείο για 4-10 ώρες. Πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε.

Tips

• Tα φρούτα και τα μυρωδικά πρέπει να είναι πάντα πολύ καλά πλυμένα. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα εσπεριδοειδή που θα χρησιμοποιήσουμε με τη φλούδα, επιλέγουμε ακέρωτα ή βιολογικά, δηλαδή αυτά που δεν έχουν εμβαπτιστεί σε παραφίνη. Τα κερωμένα τα αναγνωρίζουμε γιατί γυαλίζουν έντονα.

• Τα τσάγια που προτείνουμε στις συνταγές είναι ενδεικτικά. Χρησιμοποιούμε όποιο μας αρέσει.

Άρθρα και Συνταγές με Τροπικά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Ροφήματα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών