Πυκνή, παχύρρευστη, γλυκόπικρη, η ζεστή σοκολάτα είναι συνώνυμη της φθινοπωρινής και χειμωνιάτικης θαλπωρής. Πώς όμως τη φτιάχνουμε σωστά; Πώς πετυχαίνουμε τη σωστή πυκνότητα; Πόσο γάλα χρειάζεται για να μαλακώσει τη γλυκόπικρη γεύση της σοκολάτας, χωρίς όμως να την αποδυναμώσει; Τι σοκολάτα χρησιμοποιούμε; Πώς την αρωματίζουμε, πώς απογειώνουμε τη νοστιμιά της;

Για όλα αυτά σας έχουμε απαντήσεις, συνταγές, μυστικά και παραλλαγές, που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Μυστικά για τέλειο ρόφημα σοκολάτας

Χρησιμοποιούμε πάντα γάλα με 4% λιπαρά. Αν βάλουμε γάλα ελαφρύ (1,5% λιπαρά), η σοκολάτα κινδυνεύει να βγει πολύ αραιή.

Τι σοκολάτα επιλέγουμε; Όλα τα ροφήματα φτιάχνονται με κουβερτούρα και όχι με τις πλάκες σοκολάτας που προορίζονται για κατανάλωση. Η κουβερτούρα λιώνει καλύτερα και δίνει στο ρόφημα πιο γεμάτη και πλούσια γεύση. Κουβερτούρες θα βρούμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, σε μαγαζιά με πρώτες ύλες και σε ντελικατέσεν θα βρούμε μεγαλύτερη ποικιλία και πιο ιδιαίτερες κουβερτούρες, τις οποίες αξίζει να δοκιμάσουμε.

Για να τεμαχίσουμε τη σοκολάτα χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο μαχαίρι και μια στιβαρή επιφάνεια κοπής. Εναλλακτικά, μπορούμε να την τρίψουμε στο μούλτι μέχρι να γίνει σκόνη. Όσο πιο λεπτοκομμένη ή λεπτοτριμμένη είναι, τόσο καλύτερα θα λιώσει.

Αν η θερμοκρασία του γάλακτος δεν είναι αρκετή και δεν λιώσει καλά η κουβερτούρα, μπορούμε να μεταφέρουμε το μπολ σε μπεν μαρί, μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.

Για να γίνει πιο λεία η σοκολάτα, μπορούμε να την ανακατέψουμε με ραβδομπλέντερ. Δεν το ανασηκώνουμε συνεχώς, για να μη δημιουργηθούν φυσαλλίδες αέρα.

Πριν σερβίρουμε τη σοκολάτα, ζεσταίνουμε την κούπα με βραστό νερό, το οποίο ύστερα χύνουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών