ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο Αναφιώτικο τυρόψωμοΤο Αναφιώτικο τυρόψωμο
15' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
45' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: για 1 καρβέλι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αφράτο ψωμί με γάλα και σταφίδες, αρχικά βάζουμε, σε βαθύ μπολ (ή στον κάδο του μίξερ), το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο.
  2. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύοντας τη ζύμη για να βραχεί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε ζωηρά μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, λεία κι ελαστική.
  3. Ρίχνουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το ζύμωμα να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  4. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 15 λεπτά να ησυχάσει.
  5. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι νούμερο 32 και πλάθουμε μέσα τη ζύμη.
  6. Το σκεπάζουμε ζεστά και το αφήνουμε να φουσκώσει, να γίνει διπλάσιο.
  7. Το τρυπάμε εδώ κι εκεί με πιρούνι, το αλείφουμε (ελαφρώς για να μην ξεφουσκώσει) με χλιαρό γάλα.
  8. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C γύρω στα 45-60 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών