
15'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
45'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Τεμάχια: για 1 καρβέλιΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε αφράτο ψωμί με γάλα και σταφίδες, αρχικά βάζουμε, σε βαθύ μπολ (ή στον κάδο του μίξερ), το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύοντας τη ζύμη για να βραχεί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε ζωηρά μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, λεία κι ελαστική.
- Ρίχνουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το ζύμωμα να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 15 λεπτά να ησυχάσει.
- Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι νούμερο 32 και πλάθουμε μέσα τη ζύμη.
- Το σκεπάζουμε ζεστά και το αφήνουμε να φουσκώσει, να γίνει διπλάσιο.
- Το τρυπάμε εδώ κι εκεί με πιρούνι, το αλείφουμε (ελαφρώς για να μην ξεφουσκώσει) με χλιαρό γάλα.
- Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C γύρω στα 45-60 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».