20' προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C, στον αέρα. Τρίβουμε το κρέας με το σκόρδο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (πάπρικα, κύμινο, ρίγανη, ζάχαρη, αλατοπίπερο) και τρίβουμε το κρέας με τις παλάμες μας καλά απ’ όλες τις πλευρές. Τυλίγουμε το κρέας σε διπλή λαδόκολλα, έτσι ώστε να μη φύγουν τα υγρά του κατά το ψήσιμο, και το δένουμε σε 2 - 3 σημεία με σπάγκο. Το βάζουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και το φουρνίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 3½ ώρες. Το ξεφουρνίζουμε και ανοίγουμε τη λαδόκολλα, φροντίζοντας να μαζέψουμε τα υγρά του ψησίματος. Το κρέας το διατηρούμε ζεστό.
  2. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με προσοχή να μην πάρουν σκούρο χρώμα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και το ζουμί του κρέατος*. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα. Αν θέλουμε, την πολτοποιούμε και την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι, για να γίνει βελούδινη.
  3. Σερβίρισμα: Κόβουμε το αγριογούρουνο σε φέτες τις οποίες τακτοποιούμε σε μια πιατέλα. Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα για να μη στεγνώσει το κρέας και την υπόλοιπη τη βάζουμε σε σαλτσιέρα. Συνοδεύουμε με πιλάφι ή πουρέ πατάτας.
  4. Μυστικό: Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε τη σάλτσα με νερό ή με ζωμό, αν έχουμε, και το ζουμί από το ψήσιμο του κρέατος το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το συνοδευτικό πιλάφι, συμπληρώνοντας νερό ή κρασί, αν χρειαστεί.
  5. Στο ποτήρι μας Γουμένισσες, Νάουσες, χαρμάνια με Ξινόμαυρο και Syrah.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών