
15'
προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
15'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αμπεάσκο, το τσιγγάνικο γαμοπίλαφο, αρχικά βάζουμε, σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την προβατίνα και το νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας ασταμάτητα μέχρι να κοχλάσει το νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η προβατίνα.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Στη συνέχεια, σουρώνουμε τον ζωμό και τον μετράμε: θα χρειαστούμε 2,5 λίτρα (αν δεν είναι αρκετός, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό).
- Τον ξαναρίχνουμε στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα, εκτός φωτιάς.
- Ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει εντελώς διαυγές.
- Βάζουμε την κατσαρόλα με τον ζωμό σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το λίπος (αν το χρησιμοποιήσουμε).
- Μόλις το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε την προβατίνα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν όλα τα υλικά μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να μαλακώσει καλά η προβατίνα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με καθαρό πανί και από πάνω κλείνουμε με το καπάκι της.
- Αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά, για να τραβήξει το ρύζι τους νόστιμους υδρατμούς και να αφρατέψει.
- Σερβίρουμε το τσιγγάνικο γαμοπίλαφο με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ένα ρουστίκ κόκκινο, μια δυναμική Νεμέα, ένα χαρμάνι Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.