ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣγαμοπίλαφο με τσιγαριαστό κατσίκιΓαμοπίλαφο με τσιγαριαστό κατσικάκι από την Κρήτη
15' προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αμπεάσκο, το τσιγγάνικο γαμοπίλαφο, αρχικά βάζουμε, σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την προβατίνα και το νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας ασταμάτητα μέχρι να κοχλάσει το νερό.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η προβατίνα.
  3. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  4. Στη συνέχεια, σουρώνουμε τον ζωμό και τον μετράμε: θα χρειαστούμε 2,5 λίτρα (αν δεν είναι αρκετός, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό).
  5. Τον ξαναρίχνουμε στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα, εκτός φωτιάς.
  6. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει εντελώς διαυγές.
  7. Βάζουμε την κατσαρόλα με τον ζωμό σε δυνατή φωτιά.
  8. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το λίπος (αν το χρησιμοποιήσουμε).
  9. Μόλις το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  10. Προσθέτουμε την προβατίνα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν όλα τα υλικά μία βράση.
  11. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να μαλακώσει καλά η προβατίνα.
  12. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με καθαρό πανί και από πάνω κλείνουμε με το καπάκι της.
  13. Αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά, για να τραβήξει το ρύζι τους νόστιμους υδρατμούς και να αφρατέψει.
  14. Σερβίρουμε το τσιγγάνικο γαμοπίλαφο με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ένα ρουστίκ κόκκινο, μια δυναμική Νεμέα, ένα χαρμάνι Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Προβατίνα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών