ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραχανόπιταΤραχανόπιτα
15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί Νο 28

Διαδικασία

  1. Βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν 2 ποτήρια νερό μαζί με το μισό λάδι και πιπέρι.
  2. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1½ κουτ. γλυκού αλάτι και το αφήνουμε να βράσει 2 - 3 λεπτά.
  3. Τότε ρίχνουμε το γάλα και το άλλο μισό λάδι και το αποσύρουμε.
  4. Οταν το μείγμα γίνει χλιαρό, προσθέτουμε το τυρί θρυμματισμένο και τα αυγά χτυπημένα με το σύρμα, καθώς και λίγο πιπεράκι ακόμη. Ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη αλάτι.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  6. Αλείφουμε το ταψί με το λάδι που κρατήσαμε και απλώνουμε το φύλλο, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλάγια.
  7. Ελέγχουμε τη γέμιση. Πρέπει να είναι νερουλή, αν όχι, προσθέτουμε λίγο γάλα ή νερό.
  8. Δεν πρέπει να μας τρομάξει το υγρό, γιατί το ρύζι θα το πιει σιγά-σιγά, ενώ ψήνεται.
  9. Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο, προσεκτικά να μη διαρρεύσει έξω από το φύλλο.
  10. Με προσοχή για να μην τρυπήσουμε το φύλλο, στρώνουμε το ρύζι ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει προς τα μέσα και το αλείφουμε με λάδι γύρω-γύρω.
  11. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί γύρω στη 1 ώρα, οπότε θα σχηματιστεί στην επιφάνεια της πίτας μια χρυσοκόκκινη κρούστα.
  12. Την αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και κόβουμε τη ρυζόπιτα τετράγωνα κομμάτια όπως το παστίτσιο.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών