ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧορτόπιτα χτιστή και με τον ζωμό τηςΧορτόπιτα χτιστή και με τον ζωμό της

Ανάλογα με την εποχή και τα χόρτα. Η πίτα που δοκιμάσαμε περιείχε σέσκουλα, λάπαθα, σπανάκι, παζί (τοπικό χόρτο του βουνού), μελισσόχορτο, για τη λεμονίζουσα γεύση και τη μυρωδιά του, φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσα, καυκαλήθρες, τσουκνίδες, δυόσμο. Υπολογίζουμε 1.500 γρ. χόρτα (η πίτα πρέπει να είναι λεπτή), ζυγισμένα καθαρισμένα. Το σημαντικό είναι να βάλουμε μαϊντανό (!) και μάλιστα μπόλικο (ένα μεγάλο, τροφαντό ματσάκι), μια ασυνήθιστη, αλλά ενδιαφέρουσα προσθήκη.

30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χορτόπιτα πρώτα βάζουμε τα κομμένα χόρτα σε σουρωτήρι, αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για 3-4 λεπτά, για να μαραθούν, να πέσει ο όγκος τους και να φύγουν τα υγρά τους.
  2. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν περίπου 30 λεπτά.
  3. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, λαδωμένα καλά ένα ένα.
  4. Σκορπίζουμε από πάνω τα χόρτα και τη φέτα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα και αυτά.
  5. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, σε χαμηλό ράφι, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών