Το όνομά της προέρχεται από την κατσαρόλα στην οποία μαγειρεύεται και από τη φράση «cassole d’Issel», δηλαδή, πάνω-κάτω, το «μαγειρευτό της Ισέλ», περιοχής στον γαλλικό νότο. Είναι μια φασολάδα πλούσια και ρουστίκ, που περιέχει διάφορα κρεατικά ανάλογα με την περιοχή: αλλού βάζουν χοιρομέρι και χοιρινό κρέας, αλλού αρνίσιο ή πρόβειο, ενώ στην Τουλούζη προσθέτουν ένα είδος «σύγλινου» από πάπια, διατηρημένο στο λίπος της, και ντόπια χωριάτικα λουκάνικα. Έτσι, οι εναλλακτικές είναι πολλές και αφήνουν αρκετά περιθώρια αυτοσχεδιασμού. Ο σεφ δίνει μια οικεία εκδοχή με πανσέτα και χωριάτικα λουκάνικα, που πρέπει να είναι σχετικά φρέσκα, μαλακά.

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την cassoulet, η γαλλική φασολάδα με πανσέτα και λουκάνικα σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα σκόρδα για 2 λεπτά
  2. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα φασόλια, ανακατεύουμε μια- δυο φορές και σβήνουμε με τον ζωμό.
  3. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
  4. Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αλατοπιπερώνουμε.
  5. Αφαιρούμε τα λουκάνικα και τα βάζουμε κατά μέρος σε ένα πιάτο, αφήνοντας τη φασολάδα να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  6. Παράλληλα, σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε την πανσέτα σε 30 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει.
  7. Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια, προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
  8. Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί αρκετό από το ζουμί και το φαγητό να μελώσει.
  9. Αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα βρασμένα λουκάνικα που αφήσαμε κατά μέρος, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  12. Μοιράζουμε το cassoulet σε πιάτα, βάζουμε λίγα κομμάτια λουκάνικο σε κάθε μερίδα και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας: Δοκιμάστε ένα Malbec, ένα ώριμο Αγιωργίτικο, ένα χαρμάνι Merlot-Syrah.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών