10'
προετοιμασία
3 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 5Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις χοιρινές στηθοπλευρές με φασόλια και μπαχάρια, ξεκινάμε πλένοντας καλά το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε τις στηθοπλευρές πρώτα από την πλευρά του λίπους, για 2-3 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα και να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε (όσο γίνεται) από την άλλη πλευρά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μπαχάρι και πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
- Μεταφέρουμε το όλον σε γάστρα, προσθέτουμε τα φασόλια και τον ζωμό. Θέλουμε να υπερκαλύπτει τα όσπρια κατά 3 εκ. Αν δεν φτάνει, συμπληρώνουμε λίγο νερό.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το κόκκινο πιπέρι, αλάτι και τον λεμονοχυμό και σείουμε ελαφρώς τη γάστρα για να αναμειχθούν τα υλικά.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 110° C και ψήνουμε για ακόμα 2-2½ ώρες, μέχρι να μελώσουν τα φασόλια, να γίνει το κρέας και να χυλώσει κάπως η σάλτσα.
Στο ποτήρι μας ένα πλούσιο αλλά ευκολόπιοτο Merlot.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.