ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό με κόκκινο κάρι και κόκκους πράσινου πιπεριούΧοιρινό με κόκκινο κάρι και κόκκους πράσινου πιπεριού
15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό. Ζεσταίνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, και βάζουμε το κρέας. Δεν το γυρνάμε, το αφήνουμε να σοταριστεί για περίπου 3 λεπτά. Στην αρχή θα φαίνεται ότι έχει κολλήσει, όμως, όταν ροδίσει από την κάτω πλευρά, θα ξεκολλάει πιο εύκολα.
  2. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι το κρέας να «πιει» τα υγρά του και να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Με αυτό το «στεγνό» σοτάρισμα, το ελαιόλαδο που θα προσθέσουμε δεν παραταλαιπωρείται και το φαγητό αποκτά πιο ελαφριά γεύση.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να γυαλίσουν
  4. Βάζουμε το σκόρδο και το αφήνουμε να σοταριστεί για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα- ίσα να σκορπίσει το άρωμά του, χωρίς όμως να μαυρίσει και πικρίσει.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε περίπου 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Ρίχνουμε το λεμόνι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο ή το θυμάρι και όσο ζεστό νερό χρειάζεται, ώστε να καλύψει το φαγητό κατά τα 2/3 (περίπου 250 ml).
  7. Όταν το υγρό αρχίσει να βράζει, αλατoπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν τα υγρά και δεν έχει γίνει το κρέας, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε κανονικά το μαγείρεμα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά να «ξεκουραστεί».
  9. Σερβίρουμε το χοιρινό με πατάτες τηγανητές ή με πουρέ πατάτας και καροτοσαλάτα.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, το χοιρινό ταιριάζει τόσο με λευκά όσο και με κόκκινα κρασιά. Εδώ η πάπρικα, το δεντρολίβανο και τα κρεμμύδια θα μας οδηγήσουν σε ένα ερυθρό από Αγιωργίτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 71.

Άρθρα και Συνταγές με Μαϊντανός

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών