20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το χούμους

Για τα λαχανικά

Διαδικασία

Χούμους

  1. Για να ετοιμάσουμε τα ρεβίθια θα τα μουλιάσουμε αποβραδίς σε μια λεκάνη με νερό.
  2. Την επομένη θα τα σουρώσουμε, θα τα ξεπλύνουμε καλά και θα τα βάλουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό.
  3. Θα τα βράσουμε για 5 λεπτά, θα τα σουρώσουμε και θα τα ξαναβάλουμε να βράσουν σε καθαρό νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Για άρωμα, θα βάλουμε στην κατσαρόλα 1 - 2 δαφνόφυλλα, 1 πράσο σε ροδέλες και λίγο θυμάρι. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να τα βράσουμε στη χύτρα για περίπου 20 λεπτά.
  4. Έπειτα, σ’ ένα μπλέντερ «δουλεύουμε» όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πολτοποιηθούν καλά, προσθέτοντας λίγο από το ζουμί στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια, αν ο πουρές είναι πολύ πηχτός. Τον διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Πιτάκια και σερβίρισμα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Μ’ ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τομή στα πιτάκια από τη μία τους άκρη, έτσι ώστε να σχηματιστούν θήκες.
  3. Ζεσταίνουμε τα πιτάκια στο φούρνο για 4 - 5 λεπτά. Δεν θέλουμε να ξεραθούν.
  4. Γεμίζουμε κάθε πιτάκι με μια μικρή ποσότητα από το χούμους και τα τακτοποιούμε όμορφα στη μισή επιφάνεια ενός μεγάλου δίσκου σερβιρίσματος.
  5. Στην υπόλοιπη επιφάνεια του δίσκου βάζουμε τα λαχανικά μέσα σε μπολάκια και αφήνουμε τους καλεσμένους μας να γεμίσουν τα πιτάκια τους όπως θέλουν.

Μυστικά

* Πώς θα κάνουμε το ντιπ άλαδο; Παραλείπουμε το λάδι, αυξάνουμε το ταχίνι κατά 30 γρ. και προσθέτουμε περισσότερο από το ζουμί των ρεβιθιών για να προκύψει ένας λείος πολτός.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών