20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
1 ώρα και 40'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'
Υλικά
Τεμάχια: 2Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το χριστόψωμο με μέλι και ξύσμα λεμονιού στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ βάζουμε τα δύο άλευρα, το αλάτι, το μέλι, τη μαγιά, το λάδι, το βούτυρο, το μαχλέπι και το ξύσμα και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθεί το βούτυρο και το λάδι με το αλεύρι.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας για 3-4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια για 8-10 λεπτά σε δυνατή, μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια και λεία ζύμη.
- Ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλη την ποσότητα.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
- Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης βάρους περίπου 200 γρ. και το αφήνουμε στην άκρη, για τη διακόσμηση.
- Χωρίζουμε την υπόλοιπη σε δύο ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
- Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Κόβουμε δύο κομμάτια λαδόκολλα σε δίσκους διαμέτρου περίπου 30 εκ. όσο και τα ταψιά που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Βάζουμε τις ζύμες σε δύο ταψιά αυτής της διαμέτρου και τις πιέζουμε με τις παλάμες μας για να απλώσουν και να καλύψουν τον πάτο του ταψιού.
- Με το ζυμάρι που αφήσαμε στην άκρη πλάθουμε τέσσερα κορδόνια πάχους όσο ο αντίχειράς μας και μήκους όσο η διάμετρος κάθε ψωμιού και σχηματίζουμε από έναν σταυρό για κάθε χριστόψωμο, τον οποίο πιέζουμε ελαφρά στην επιφάνειά τους.
- Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ήσυχο μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν λίγο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε ελαφρώς τα ψωμιά με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
- Στο κέντρο κάθε σταυρού μισοβυθίζουμε από 1 καρύδι.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.
- Για να δούμε αν είναι έτοιμα, χτυπάμε με τα δάχτυλά μας τον πάτο κάθε ψωμιού: πρέπει να ακούγεται ένας υπόκωφος ήχος.
- Ξεφουρνίζουμε και, αν θέλουμε να τους δώσουμε μια επιπλέον γυαλάδα, τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.