ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧριστόψωμο με ξερά φρούτα, πορτοκάλι και λίγο ταχίνιΧριστόψωμο με ξερά φρούτα, πορτοκάλι και λίγο ταχίνι

 

20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
1 ώρα και 40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Τεμάχια: 2

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χριστόψωμο με μέλι και ξύσμα λεμονιού στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ βάζουμε τα δύο άλευρα, το αλάτι, το μέλι, τη μαγιά, το λάδι, το βούτυρο, το μαχλέπι και το ξύσμα και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθεί το βούτυρο και το λάδι με το αλεύρι.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας για 3-4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια για 8-10 λεπτά σε δυνατή, μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια και λεία ζύμη.
  3. Ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλη την ποσότητα.
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
  5. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης βάρους περίπου 200 γρ. και το αφήνουμε στην άκρη, για τη διακόσμηση.
  6. Χωρίζουμε την υπόλοιπη σε δύο ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  7. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  8. Κόβουμε δύο κομμάτια λαδόκολλα σε δίσκους διαμέτρου περίπου 30 εκ. όσο και τα ταψιά που θα χρησιμοποιήσουμε.
  9. Βάζουμε τις ζύμες σε δύο ταψιά αυτής της διαμέτρου και τις πιέζουμε με τις παλάμες μας για να απλώσουν και να καλύψουν τον πάτο του ταψιού.
  10. Με το ζυμάρι που αφήσαμε στην άκρη πλάθουμε τέσσερα κορδόνια πάχους όσο ο αντίχειράς μας και μήκους όσο η διάμετρος κάθε ψωμιού και σχηματίζουμε από έναν σταυρό για κάθε χριστόψωμο, τον οποίο πιέζουμε ελαφρά στην επιφάνειά τους.
  11. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ήσυχο μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν λίγο.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  13. Αλείφουμε ελαφρώς τα ψωμιά με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  14. Στο κέντρο κάθε σταυρού μισοβυθίζουμε από 1 καρύδι.
  15. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.
  16. Για να δούμε αν είναι έτοιμα, χτυπάμε με τα δάχτυλά μας τον πάτο κάθε ψωμιού: πρέπει να ακούγεται ένας υπόκωφος ήχος.
  17. Ξεφουρνίζουμε και, αν θέλουμε να τους δώσουμε μια επιπλέον γυαλάδα, τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών