30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το χταπόδι μαγειρευτό με πιπεριές και μανιτάρια, αρχικά σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι μαζί με τα καρότα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
  2. Δεν θα χρειαστούν άλλα υγρά, διότι το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του· παρ’ όλα αυτά ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  3. Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Προσθέτουμε το τζίντζερ, την ντομάτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την πάπρικα, ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά και ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με το χταπόδι.
  5. Μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα.
  6. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης.
  7. Αποσύρουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε το μαγειρευτό μας χταπόδι με μανιτάρια και πιπεριές.

Μυστικά

Σερβίρουμε το φαγητό με ένα λευκό πιλάφι ή, αν θέλουμε, με φάβα από ξερά μπιζέλια, που φτιάχνουμε ως εξής: Βράζουμε 300 γρ. ξερά μπιζέλια σε 1 λίτρο νερό με 1 δαφνόφυλλο και 1 ολόκληρο ξερό κρεμμύδι για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πιουν τα υγρά και να μαλακώσουν -σχεδόν να λιώσουν- τα μπιζέλια (ξαφρίζουμε τα πρώτα 10 λεπτά). Λιώνουμε τη φάβα (χωρίς το κρεμμύδι) με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ, προσθέτοντας 100 ml λάδι, χυμό από 1/2 λεμόνι και αλατοπίπερο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών