Ένα έξοχο φαγητό που μας ετοίμασε η κ. Ρένα Λασκαρίδου, συνταξιούχος πλέον καθηγήτρια Γαλλικών, ιδιοκτήτρια, μαζί με τον αρχιτέκτονα σύζυγό της Τάση Λασκαρίδη, του κτήματος «Όλον» στο Διαπόρι της Λήμνου και φιλόξενη οικοδέσποινα.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ γεμάτο με νερό ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, να ξεπικρίσουν.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το χταπόδι και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά, σκέτο (χωρίς υγρά και λάδι) με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 5-10 λεπτά, να βγάλει τα υγρά του.
  3. Το στραγγίζουμε και καθαρίζουμε την κατσαρόλα. Με τον τρόπο αυτό θα φύγει η πολλή αρμύρα από το χταπόδι.
  4. Ρίχνουμε το χταπόδι, την ντομάτα, τη ζάχαρη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το κρασί, και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Ρίχνουμε 250 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να γίνει το χταπόδι.
  6. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε (σε δόσεις) για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  7. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
  8. Μόλις περάσουν τα 50 λεπτά μαγειρέματος του χταποδιού, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις μελιτζάνες και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  9. Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσει η σάλτσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών