Ένα έξοχο φαγητό που μας ετοίμασε η κ. Ρένα Λασκαρίδου, συνταξιούχος πλέον καθηγήτρια Γαλλικών, ιδιοκτήτρια, μαζί με τον αρχιτέκτονα σύζυγό της Τάση Λασκαρίδη, του κτήματος «Όλον» στο Διαπόρι της Λήμνου και φιλόξενη οικοδέσποινα.
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χταπόδι με μελιτζάνες, σε ένα μπολ γεμάτο με νερό ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, να ξεπικρίσουν.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το χταπόδι και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά, σκέτο (χωρίς υγρά και λάδι) με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 5-10 λεπτά, να βγάλει τα υγρά του.
- Το στραγγίζουμε και καθαρίζουμε την κατσαρόλα. Με τον τρόπο αυτό θα φύγει η πολλή αρμύρα από το χταπόδι.
- Ρίχνουμε το χταπόδι, την ντομάτα, τη ζάχαρη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το κρασί, και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε 250 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να γίνει το χταπόδι.
- Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε (σε δόσεις) για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
- Μόλις περάσουν τα 50 λεπτά μαγειρέματος του χταποδιού, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις μελιτζάνες και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσει η σάλτσα.