20'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χταπόδι γιουβέτσι, βάζουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, το χταπόδι, το ξίδι, τους κόκκους πιπεριού και μπόλικο νερό ώστε να το υπερκαλύπτει.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Βγάζουμε το χταπόδι με τρυπητή κουτάλα σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 5 – 6 εκ.
- Σουρώνουμε το ζουμί του, συμπληρώνουμε με νερό τόσο ώστε να έχουμε 1 λίτρο υγρό και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το χταπόδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το λεμόνι, τον αραιωμένο πελτέ και τον ζωμό.
- Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Ρίχνουμε το κριθαράκι, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να κοχλάσει ξανά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι όσο μαλακό θέλουμε και να απορροφήσει τα υγρά.
- Σκορπίζουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το χταπόδι γιουβέτσι.