ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι γιουβέτσιΧταπόδι γιουβέτσι, της Εύης Βουτσινά
20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για το χταποδοπίλαφο τσεσμελίδικο ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το ξίδι ή το κρασί και νερό τόσο που να υπερκαλύπτει το χταπόδι κατά 1 εκ. και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα με καπάκι, για 30 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει αλλά να κρατάει στο δόντι.
  2. Βγάζουμε από την κατσαρόλα το χταπόδι και το αφήνουμε σε ένα ξύλο κοπής.
  3. Από το ζουμί της κατσαρόλας κρατάμε 4 φλιτζ. τσαγιού και το διατηρούμε ζεστό.
  4. Όταν το χταπόδι κρυώσει ελαφρώς και γίνει χλιαρό, το κόβουμε σε κομμάτια των 2-3 εκ.
  5. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (ή στην ίδια που βράσαμε το χταπόδι, άδεια και καθαρή) ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  6. Προσθέτουμε το χταπόδι, την ντομάτα, τη δάφνη και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το ζουμί του χταποδιού που κρατήσαμε στην άκρη, ζεστό, και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε και το ρύζι.
  8. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει όλο το ζουμί.

Μυστικά

*Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κουκούλα, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και την καθαρίζουμε από τα εντόσθια. Κόβουμε και αφαιρούμε το «δόντι», το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένουμε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT