Επειδή μούστος φρέσκος αυτή την εποχή δεν υπάρχει, θα τον αντικαταστήσουμε με ένα μείγμα από καλής ποιότητας μελάσα και πετιμέζι.
20'
προετοιμασία
10' ψήσιμο
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 30'
Υλικά
Κομμάτια: 18Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε cookies μουστοκούλουρο, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μεγάλο μπολ καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και τον ανθό αλατιού.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, προσεκτικά γιατί το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει.
- Προσθέτουμε τη μελάσα, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε με λίγες κινήσεις, με το χέρι ή με μια ελαστική σπάτουλα.
- Προσθέτουμε και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε ελάχιστα και πάλι. Το ανακάτεμα σε όλη τη διαδικασία πρέπει να είναι λιγοστό, για να μη βγάλει το μείγμα το λάδι του.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή, ακόμα καλύτερα, για όλο το βράδυ, μέχρι το μείγμα να σφίξει καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
- Κόβουμε το μείγμα σε κομμάτια των 50 γρ. έκαστο και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Τις τοποθετούμε σε αράδες μέσα στο ταψί (όσες χωράνε), σε απόσταση 8 εκ. μεταξύ τους γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν αρκετά.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 8-20 λεπτά. Αν χρειάζεται, ψήνουμε και δεύτερη δόση.
- Αφήνουμε τα cookies να κρυώσουν εντελώς μέσα στα ταψιά πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.