Tο cougnou ή cougnolle στα γαλλικά και Volloarde στα φλαμανδικά είναι ένα γιορτινό γλυκό που συνηθίζουν να φτιάχνουν στο Βέλγιο, κυρίως στις Βρυξέλλες, αλλά και στη βόρεια Γαλλία (coquille de Noël). Η ζύμη του μοιάζει με του γαλλικού μπριός, αλλά περιέχει λιγότερο βούτυρο και αυγά και συνήθως η επιφάνειά του στολίζεται με διακοσμητική ζάχαρη. Το τσουρέκι αυτό έχει το σχήμα φασκιωμένου βρέφους, γι’ αυτό και συχνά το λένε «Ψωμί του Χριστού» ή «Μικρός Χριστός». Υπάρχουν μάλιστα ειδικές φόρμες με το ανάλογο σχήμα, το φτιάχνουν όμως και πιο απλά, πλάθοντας με τη ζύμη τρεις μπάλες: μία μεγάλη και μακρουλή και δύο μικρότερες, που τις κολλάνε στις δύο άκρες της μακρουλής, δίνοντας τελικά στο ψωμί το επιθυμητό σχήμα. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο και αγαπητό γλύκισμα και η παρασκευή του δεν περιορίζεται μόνο τις ημέρες των γιορτών: το φτιάχνουν όλο τον χειμώνα!
![Buns με καρδάμωμο, με συνταγή από την Kora](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/11/buns-me-kardamomo-gastronomos-420x560.jpg?v=1700512539)